bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Zničil jim sen, šanci desetiletí. Teď má Murray Senátory táhnout, odmítne nálepku Barrasso II.?

9. října 2020, 10:00

Tomáš Zatloukal

Ty dva trejdy od sebe dělí dvacet let, ale mají toho ledacos společného. Pokaždé zamířil do Ottawy gólman se dvěma prsteny pro vítěze Stanley Cupu. V obou případech poté, co se stal v Pittsburghu nadbytečným, nechtěným. Tom Barrasso, který se stěhoval po této ose v roce 2000, následně nezazářil. Zklamal. Teď dostává šanci na restart kariéry Matt Murray. A věří, že na nové adrese uspěje. "Jsem neskutečně nadšený, že jdu právě k Sens."

Zásadní rozdíl mezi Barrassem a Murraym?

Věk.

Když přestoupil do Ottawy americký čahoun s lapačkou na pravačce, bylo mu pětatřicet. Murray je o devět let mladší, nejlepší časy může mít ještě před sebou. A Senátoři věří, že přesně takový scénář se naplní.

Příchodem Kanaďana s evropskými kořeny (matka je z Nizozemska, otec pocházel ze Skotska) mnoho neriskují. Vyšel je lacino. Kdyby Murray vyhořel, žádná zásadní tragédie to pro Ottawu nebude.

Důvodů, proč by se mu nemuselo dařit, pár najdete. Vždyť se v posledních letech pere s výraznou nevyrovnaností výkonů, zároveň ho zásadně limitovaly zdravotní trable. Zejména otřesy mozku.

Zranění a propady formy jsou pochopitelně spojené nádoby. Utrpěla i Murrayho jindy skálopevná psychika. Několikanásobného rekordmana NHL předloni citelně zasáhla bolestná ztráta, zemřel mu otec. 

"Mám toho za sebou opravdu dost. Byly to pro mě zároveň cenné lekce a věřím, že z nich budu u Sens těžit," povídá. Z přestupu má radost. Ví, že změnu prostředí potřeboval. A že v Pittsburghu už pro něj nebylo místo.

Prohrál souboj o post jedničky s Tristanem Jarrym. Za tituly z let 2016 a 2017 mu ale budou Penguins vždycky vděční, přičinil se o ně měrou vrchovatou. Ottawa zažila Murrayho mistrovství v plné kráse na vlastní kůži.

Za poslední dekádu se dostala v play-off nejdál před třemi lety. Až do konferenčního finále. A v sérii proti Tučňákům mohli Senators pomýšlet na postup. Ale jen do chvíle, než Marca-Andrého Fleuryho vystřídal mezi třemi tyčemi Murray.

To on zničil jejich sen o Stanley Cupu. Vychytal Pittsburghu tři výhry ze čtyř mačů, zvládl kritickou partii číslo 7, která se změnila v nervy drásající thriller. Rozhodující gól padl až ve druhém prodloužení.

"Byla to parádní série mezi dvěma skvělými mančafty, takhle na to vzpomínám," prohodí 193 centimetrů vysoký brankář.

V Ottawě s ním počítají jako s jedničkou, nástupcem Craiga Andersona. Má se stát jedním z tahounů perspektivního kádru. "Soupiska je nadupaná talentem, Sens se vydali správným směrem. Budoucnost vypadá růžově," míní Murray.

"Věřím, že mi tahle štace bude sedět. Budu patřit k těm starším klukům v kabině. Mám našemu mladému mužstvu co nabídnout," dodává a má na mysli mimo jiné i své neocenitelné zkušenosti z play-off

Zůstává otázkou, na jak dlouho v Ottawě zakotví. Má status RFA, tedy chráněného volného hráče. "Doufám, že se brzy dohodneme na smlouvě a já tu budu působit dlouhá léta," přeje si. Senators nejspíše nebudou proti.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.