bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Změnu v pravidlech nájezdů bych uvítal, baví mě, říká T.J. Oshie

19. listopadu 2016, 17:30

Michal Belšán

Když se mocipáni sešli v úterý v Torontu, jednalo se o možné změně různých pravidel. Jedním z nich byla i úprava způsobu provádění nájezdů – že by se po třetí sérii mohl rozjet stejný exekutor podruhé. V současné době totiž nemůže, dokud nedojde řada na všechny.

Schůze generálních manažerů se znovu bude opakovat až v březnu na Floridě. A tento návrh zatím zamítnut nebyl, bude se znovu projednávat. Novinář Tom Gulitti ze serveru nhl.com o něm vyzpovídal experta na samostatné nájezdy T.J. Oshieho z Washingtonu Capitals.

„Myslím si, že nájezdy jsou skvělé, baví mě. Rozhodně bych byl pro tuto změnu,“ říká americký útočník. „Ale samozřejmě jsem trochu zaujatý, protože mě prostě samostatné nájezdy baví,“ dodává s úsměvem.

A je to zcela pochopitelné. Oshie je v tomto ohledu jedním z nejlepších na světě. Do historie se zapsal například na olympiádě v Soči, kde v utkání s Ruskem skóroval čtyřikrát z šesti pokusů.

Legendární olympijské nájezdy, kde Oshie úřadoval:

Celkově v kariéře je jeho bilance více než skvostná – z 66 nájezdů proměnil hned 36, což činí 54,5%. Od výměny ze St. Louis do Washingtonu (červenec 2015) skóroval dokonce pětkrát ze sedmi případů.

Ze současně aktivních hráčů s minimálně deseti pokusy jsou lepší jen Jakob Silfverberg z Anaheimu (60%), Brandon Pirri z NY Rangers (58,8%). Navíc 17 Oshieho rozhodujících nájezdů je nejvíce v historii celé soutěže společně s Patrickem Kanem z Chicaga a Fransem Nielsenem z Detroitu.

„Když ještě trénujete jako malé dítě, na konci každého tréninku se srovnáte na půlící čáře a jezdíte nájezdy,“ vzpomíná s úsměvem T.J. Oshie. „Moje klička do forhendu, tak tu už dělám tak od 12 let,“ směje se.

Jeho nájezdový um obdivují i brankáři Washingtonu, kteří tomu několikrát čelí na tréninku. Třeba takový hvězdný Braden Holtby s tím mívá problémy. „Snaží se gólmana rozhýbat a dostat ho do nevýhodné pozice. A opravdu mu to jde,“ uznává Holtby.

Jak jistě víte, každý exekutor má při nájezdu odlišnou rychlost – Oshie volí tu pomalejší. „To mi více vyhovuje,“ vysvětluje. „Můžu si v poklidu přečíst celou situaci a případně reagovat, jestli všechno jde tak, jak jsem si naplánoval,“ říká.

„On prostě ví, kam má vystřelit. Málokterý hráč to místo zná, ale on o tom ví velmi dobře,“ pochvaluje Oshieho Braden Holtby. „Snaží se střílet do míst, kde gólman nemá moc šanci zakročit.“

A s tím souhlasí i druhý brankář týmu z hlavního amerického města Philipp Grubauer: „Je to neuvěřitelné. Nám brankářům to hrozně komplikuje. Vůbec nehraje vliv, jestli jede pomalu, nebo rychle. Má strašně šikovné ruce.“

I přes to všechno zůstává T.J. Oshie skromný. „Mám několik různých pohybů a některé z nich nejsou třeba moc pohledné. Jde jen o to, že dostanu puk do branky. Jsem si jistý, že v lize je několik hráčů, na které je větší radost se koukat,“ říká T.J. Oshie.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.