bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Změní Plekanec adresu? V zámoří se probírá jeho možný odchod z Montrealu

10. ledna 2017, 11:00

David Jahoda

Co se vám představí, když se řekne Montreal Canadiens? Pokud byste se na tuhle otázku zeptali v Česku, hodně lidí by na nic zřejmě odpovědělo – Tomáš Plekanec. V zámořských médiích se však dost hlasitě hovoří o tom, že by toto třináctileté spojení nemuselo už mít dlouhého pokračování.

Psal se rok 2002, když Tomáš Plekanec podepsal nováčkovskou smlouvu s Montrealem Canadiens. A když v sezoně 2003/04 poprvé oblékl dres s velkým „C“ na hrudi, jiný už na sebe nedal. Celkem šestkrát s kanadským klubem prodloužil smlouvu. Ta poslední, kterou podepsal v říjnu roku 2015, mu vyprší na konci ročníku 2017/18, ovšem v zámoří se mezi novináři začíná mluvit o tom, že ji kladenský rodák nedokončí v Montrealu, ale někde jinde. S touto tezí přišel novinář Nick Kypreos ze Sportsnet.caZdá se totiž, že český reprezentant prožije z osobního hlediska nejhorší sezonu za poslední léta. V minulých dvou ročnících, kdy vždy odehrál kompletní počet 82 utkání, zaznamenal 60 (2014/15), potažmo 54 bodů (2015/16). Letos? Ve 41 zápasech 18 bodů (4+14). Ano, můžete namítat, že v Plekancova hra není zdaleka jen o bodech. Je velmi platný i směrem dozadu, v NHL se jej dokonce hokejoví experti několikrát zastali a na jeho adresu řekli, že je nedoceněný.

Dalším důvodem, proč by mohl být Montreal ochoten před uzávěrkou přestupů o Plekancovi jednat je ten, že se do sestavy dere mladá krev. I když Habs aktuálně kosí jedno zranění za druhým, na jejich hře to není až tak znát. Alex Galchenyuk, David Desharnais, Andrew Shaw, Andrei Markov, Greg Pateryn, Paul Byron nebo Brendan Gallagher. To jsou všechno hráči, kteří momentálně nejsou kouči Michelu Therrienovi k dispozici. Daří se však třeba třiadvacetiletému Phillipu Danaultovi, ve čtvrté lajně se dobře jeví Michael McCarron.

Plat jako zátěž. Jednou z možností je Las Vegas

Plekancův potenciální odchod by určitě mohl za jistých okolností trochu rozvázat ruce generálnímu manažerovi Canadiens Marcu Bergevinovi v posezonní práci. Průměrný roční plat čtyřiatřicetiletého útočníka totiž činí šest milionů dolarů. Novou smlouvu bude po konci ročníku potřebovat Alexandr Radulov, který si dost možná řekne o víc, než pobírá nyní (5,75 mil.). Otázkou je, zda bude mít Montreal dál zájem o zkušeného, avšak stále velmi platného, ruského zadáka Andreje Markova. 

Právě vysoký Plekancův plat by ale mohl spoustu zájemců o jeho služby odradit. Nabízí se tak ještě jedna možnost. Montreal nebude Plekance chránit během expanzního draftu a po českém útočníkovi sáhne nový účastník NHL z Las Vegas. Zajímavá představa, co říkáte?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.