bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Změní Černí jestřábi své legendární logo? Varianta bez indiána si získala obrovský ohlas

7. listopadu 2015, 14:00

Tomáš Zatloukal

Kdyby jen indiánský umělec Mike Ivall tušil, když v roce 2008 usedal ke svému počítači, aby si "osahal" grafický program Adobe Illustrator, jakou senzaci způsobí jeho odvážný návrh klasického loga Chicaga Blackhawks, asi by práva na dotyčný obrázek nikdy neprodal. Ivall totiž nakreslil brilantní znak, který si po svém nedávném zveřejnění na Facebooku získal masivní oblibu. U některých kvůli svému designu, u jiných zase díky své "politické korektnosti", další zase zaujala kombinace obou faktorů. Dojde vše tak daleko, že Chicago přistoupí na změnu svého ikonického znaku?

Nic takového nejspíše nemůžeme očekávat, vždyť silueta indiánského náčelníka Černého jestřába s výraznou barevnou čelenkou dlouhodobě platí za vůbec nejlepší logo v NHL. Ostatně loni ovládla i žebříček prestižního časopisu The Hockey News, když porazila arizonského kojota i detroitské okřídlené kolo. I přes velký obdiv od většiny hokejové obce se ale znak, který provází Blackhawks, již od vstupu do NHL, vzbudil nejednu debatu na téma jeho korektnosti.

Chicago bývá totiž kritizováno za to, že používá podobiznu indiána, což mnozí považují za neúctu k původním obyvatelům Severní Ameriky. Stejné či podobné výtce dlouhodobě čelí i další kluby, jako třeba Washington Redskins, Kansas City Chiefs či Cleveland Indians. Nejen samotným členům původního zámořského etnika, ale také různým organizacím na jejich podporu i části laické veřejnosti, se nelíbí, aby indiáni byli používáni jako maskoti. "Nejsme kreslené postavičky," volají.

 

Při debatě o logu Blakchawks používají následující rétoriku: "Musíte uvážit dobu, ve které znak vznikl. Dnes se společnost značně posunula a je na čase se zbavit podobných svědků minulosti. Nemůžeme se smířit s nekorektními a urážlivými věcmi jen kvůli tomu, že jsou součástí něčí tradice. Jde nám o projevení respektu." Podobně mluví třeba Ghislain Picard, náčelník pro kanadské oblasti Quebec a Labrador, který vyjádřil plnou podporu změně chicagského znaku.

Navrch dodal, že současné logo ho uráží stejně jako to washingtonských Redskins. Je zajímavé, že sám Ivall se pokusil o tolik populární návrh ze stejných pohnutek. Vzal ohled na ostatní členy své komunity, které měli podobné výhrady, jež jsme výše zmínili. Jemu samotnému nicméně znak Blackhawks nikdy nevadil."Myslím si, že máme zásadnější problémy," usmál se. A dodal, že by pro něj bylo hořkosladké, kdyby se Chicago odhodlalo ke změně a vsadilo na jeho práci.

Své dílko totiž prodal dětskému klubu Maplesoft Hawks, a tak na něj nemá práva. Za velkou louží se poslední týden stal Ivallův černý jestřáb velkým tématem, doslova zaplavil sociální sítě a rozpoutal vášnivé diskuze. Z nedávné minulosti známe příklady, kdy indiáni uspěli se svou snahou o přejmenování klubu či změnu klubového loga, nikdy se však nejednalo o tak slavnou organizaci, jakou bezesporu jsou Blackhawks. Naděje na prosazení nového znaku je tak malá.

Co vy, byli byste, ať už z jakéhokoliv důvodu, pro?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.