bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Zklamání jménem Tarasenko. Ruský kanonýr tápe a dostává se pod palbu kritiky

24. května 2016, 19:15

Tomáš Zatloukal

Největší zklamání ve finále Západní konference? Bezesporu jde o matné výkony Vladimira Tarasenka, jedna z nejzářivějších hvězd současného ruského hokeje dosud proti Žralokům ze San Jose nebodovala a do tabulky pravdy si navíc připsala čtyři mínusy. Kritika tak přichází zleva i zprava, čerstvého otce nikdo nechválí. Rodák z Jaroslavle by potřeboval zabrat, St. Louis se dostalo na pokraj vyřazení. "Učí se tvrdé lekce," tvrdí Ken Hitchcock, hlavní kouč Bluesmanů.

"Nemůžete dávat góly každý večer, občas se to povede, občas ne," tvrdí Tarasenko, který v základní části nasázel rovných 40 branek a v celkové produktivitě zastínil i Alexandra Ovečkina. První dvě kola play-off mu vyšla, nastřádal 13 bodů (6+7) a poslal na světový šampionát svého velkého kamaráda Artěmije Panarina, posléze "koupil letenku" stejným směrem také Radku Faksovi. Nicméně již v sérii s Dallasem se místy na ledě ztrácel, nepůsobil nikterak dominantně a konferenční finále nastolený trend jedině potvrdilo.

Hvězdám sice dal tři branky, dvakrát se ovšem trefil v rozhodnutých duelech, které shodou okolností oba skončily 6:1. Od "Hitche" přitom dostával dost prostoru, prosazoval se ovšem pouze tehdy, když jeho čas na ledě klesl hluboko pod dvacet minut na utkání. Jako by na výraznější roli zkrátka nebyl připravený. "Pomohou mu zkušenosti. Play-off je pro zkušené hráče, kteří vědí, jak to chodí a co musejí udělat, aby v takové fázi sezóny, kdy soupeř dává hře celou dobu stoprocentní úsilí, skórovali," myslí si Hitchcock.

"Musí se se vším porvat a doufejme, že se časem naučí, jak být v konferenčním finále klíčovým hráčem, který dává góly. Někdo to zvládne dříve, někdo později, někdo se to nenaučí nikdy," dodal zkušený lodivod, který v roce 1999 dovedl ke Stanley Cupu Dallas Stars. Sám Tarasenko se snaží soustředit na vítězství. "Pokud se vyhraje, znamená to, že jsme všichni odvedli dobrou práci. Poté je jedno, jestli jste dali, nebo nedali branku. Teď je na čase vyměnit osobní statistiky za Stanley Cup, nemyslím na své góly, ale na náš tým."

 Od Tarasenka je takové pojetí jistě pochvalné, nicméně mužstvo by uvítalo, kdyby kromě toho, že na ledě nechá duši a odvede černou práci, občas rozsvítil červené světlo. Bez gólového příspěvku od tak štědře placeného hráče (letos vydělal osm milionů dolarů) se postupuje náročnými bitvami o hokejový grál těžko. "Vlad" chodí na kluziště, aby rozhodoval zápasy. Podobně jako to na druhé straně dělá Joe Pavelski, Tampa Bay Lightning mají Nikitu Kučerova, pittsburghští Penguins zase spoléhají na Phila Kessela.

Jenže Tarasenko svou roli nezvládá. "V ofenzívě se trápí. Nedostává se do šancí, které normálně mívá. Stejně jako u ostatních střelců, kterým se zrovna nedaří, i  u něj stoupá frustrace. Mým úkolem je jeho pocity mírnit, pokud to dovedu," přiznal Hitchcock. Ne vždy se mu to povedlo, jistě si vzpomenete, jak se na "Hitche" jeho čtyřiadvacetiletý svěřenec obořil, když jej svérázný kouč nepustil v prvním kole celé dvě minuty na přesilovku, kterou přitom sám vybojoval. Mluvilo se o tom, že si nerozumí. A pokud to platí, těžko vyřeší současnou situaci.

Hitchcock se každopádně pokouší Tarasenka podržet a před novináři opakoval, že "Vlad" snaží a že potřebuje jednu přesnou ránu a vše se změní. To samé si myslí i st.louiský kapitán David Backes. Jenže tak jednoduché to nebude, San Jose vystavělo proti Bluesmanům pevnou defenzivní tvrz a zrovna na odchovance Sibiru Novosibirk se specializuje Marc Edouard Vlasic, jedna z přehlížených hvězd letošního play-off. "Nesmíte mu dát čas, ani prostor," tvrdí o bránění útočného klenotu Sborné. Úkol plní opravdu spolehlivě.

Tarasenko si prochází těžkým obdobím. Pokud Žraloci na domácím ledě konferenční finále uzavřou, bude označen za hlavního viníka krachu tak slibně rozjeté sezóny. Půjde o tvrdou zkoušku. Pokud si z ní vezme to nejlepší, vrátí se příští rok silnější než kdykoliv dříve. Právě něco takového měl na mysli Hitchcock, když mluvil o tom, že se Tarasenko učí tvrdé lekce. Třeba ale bude pilnějším studentem, větším "šprtem" a složí maturitu z play-off již v šestém pokračování tuze atraktivní série. Odpověď přinese středeční noc.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.