bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Životní výzva pro Guerina. Čtyřikrát získal Stanley Cup, teď má spasit Minnesotu

22. srpna 2019, 10:30

Tomáš Zatloukal

Jeho jméno se v souvislosti s Wild skloňovalo už loni, Bill Guerin dokonce v klubu absolvoval pohovor. Tehdy ovšem minnesotský vlastník Craig Leipold upřednostnil před bývalým vynikajícím hokejistou Paula Fentona. Ano, toho muže, kterého Leipold před pár týdny z kanceláře generálního manažera vyprovodil se slovy: "Paul se k nám nehodil, musíme najít toho správného člověka." Guerinova šance tak přichází až nyní.

Jakmile se v posledních dvou letech objevilo v NHL volné křeslo po odvolaném generálním manažerovi, pravidelně přicházelo na přetřes právě Guerinovo jméno.

Osmačtyřicetiletý Američan si coby funkcionář vybudoval v Pittsburghu skvělé renomé. U Pens nejprve začínal jako člen realizačního týmu a věnoval se rozvoji talentovaných hokejistů, po třech letech se pak stal asistentem GM a v této pozici se dvakrát za sebou radoval ze zisku Stanley Cupu.

Jeho spolupráce s Jimem Rutherfordem byla nadmíru úspěšná, od protřelého stratéga Guerin načerpal potřebné know how, sám byl důležitým poradním hlasem. Brzy bylo jasné, že mu role Rutherfordovy pravé ruky bude málo a že bude hledat výraznější výzvu.

Tučnáci Guerinovi svěřili svůj farmářský klub, ovšem pro muže s Guerinovými ambicemi byl řešením jedině odchod z Pittsburghu. Schylovalo se k němu od roku 2017 několikrát, nyní k tomu opravdu došlo. I díky tomu, že za Guerina ztratil slovo u Leipolda i Mike Modano, někdejší spoluhráč výtečného střelce z Dallas Stars a americké reprezentace.

Modano pracuje pro Minnesotu jako poradce.

Leipold vítá Guerina, který získal dva Stanley Cupy i během hráčské kariéry, těmito větami: "Bill je ryzím vítězem, což dokazoval na ledě a dokazuje mino něj. Jsem opravdu nadšený, že teď přichází se svými zkušenostmi do našeho klubu."

Wild měli v hledáčku i jiné kandidáty. Leipold kontaktoval Rona Hextalla, Petera Chiarelliho či Dona Waddella, jehož zkoušel přetáhnout z Caroliny. Hurricanes ale o svého generálního manažera, který makal přes měsíc jen na základě ústní dohody, nepřišli a mají ho nyní pod smlouvou na několik let dopředu.

Guerin to nebude mít v Minnesotě vůbec jednoduché. Soupisku nemůže rozprášit, protože Leipold nechce obětovat roky poctivé a důkladné přestavbě stárnoucího kádru. Naopak, přeje si, aby se Wild co nejdříve vrátili do play off. Svědčí o tom i tyto věty, které prohodil po vyhození Fentona. "Věřím, že máme na to postoupit do vyřazovacích bojů. Musí tomu u nás věřit každý a musí jít touto cestou. "

Guerin tak čelí životní výzvě, protože vítězit se současným mužstvem Wild bude náročné. Minnesotě radí řada expertů, aby se pustila do přestavby a nehnala se za okamžitým úspěchem, který je patrně jen chimérou.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.