bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Zemřel mu otec, proti Carolině Jacob Markström předvedl životní výkon

13. prosince 2019, 17:17

Jiří Sameš

Zápas jako každý jiný? Pro brankáře Jacoba Markströma a jeho Vancouver Canucks rozhodně nikoliv. Kanadský tým slavil v noci na pátek 13. prosince těsnou domácí výhru 1:0 po prodloužení nad Carolina Hurricanes, výkon gólmana byl ozdobou večera.

Jacob Markström má za sebou doslova životní výkon, ba co víc, předvedl jeden z nejlepších gólmanských výsledků v historii Canucks.

Zastavil všech 43 střeleckých pokusů Hurricanes, přičemž tak zapsal letošní první čisté konto. Za Vancouver jinak potřeboval na nulu více zákroků pouze Kirk McLean v roce 1991 (45).

Pochopitelně byl vyhlášen první hvězdou výše zmiňovaného utkání.

Pro Markströma ale mělo určitě utkání jiný a daleko důležitější význam.

Není to tak dlouho, co jeho otec prohrál boj s ošklivou rakovinou. Gólman byl před týdnem doma ve Švédsku na pohřbu svého táty.

Po návratu do zámoří už stihl Markström odchytat v úterý domácí duel proti Toronto Maple Leafs, Canucks jej ale prohráli 1:4. Zápas s Carolinou, viděla jej z ochozů mimo jiné i jeho matka, mu už tedy vyšel mnohem lépe.

Byl zcela famózní. Vancouver samozřejmě vybojoval několik velkých výher, tato, (doposud) poslední, by ale rozhodně neměla zapadnout.

Možná se nejednalo o nejlepší výkon hokejistů Canucks vůbec, avšak, co se lidského pohledu týče, šlo o velmi silný moment.

„Pro Markyho to byla určitě velmi významná noc," řekl spoluhráč, obránce Tyler Myers po utkání novinářům.

„V zápase měl několik neuvěřitelných zákroků. Udělali jsme pár chyb, které bychom dělat neměli. On nás ale podržel," pokračoval.

„Viděl jsem jej odchytat neskutečné zápasy, dnešní večer ale vyniká," přidal se útočník Bo Horvat.

„Jsem rád, že jsme ho odměnili za výborné utkání výhrou. Dnes večer měl hodně úžasných zákroků," doplnil ještě.

„Marky byl neuvěřitelný," souhlasil s parťáky útočník J.T. Miller.

Jen ve druhé třetině předvedl Markström 22 zákroků. Hurricanes nakonec přestříleli Vancouver poměrem 43 - 26. 

Zápas jinak rozhodl v čase 60:40 útočník Elias Pettersson, pro něhož se zde jednalo o celkem 100. kanadský bod v National Hockey League.

„Je to skvělá výhra," poznamenal Markström.

„Bavili jsme se o tom, jak je tento zápas důležitý. Čeká nás pár utkání venku, takže se nechcete dostat do nějaké krize. Velká výhra."

„Zápas s Torontem mi nevyšel podle představ. Mám pocit, že jsem teď dokázal některé věci opravit. Předtím jsem byl až moc natěšený, týden jsem nechytal. Chtěl jsem tak být trochu uvolněnější a myslím, že to vyšlo," dodal.

Markström se může stát po skončení letošní sezony (1. července) neomezeně volným hráčem.

Aktuálně mu totiž běží poslední rok z tříleté smlouvy na celkem 11 milionů dolarů, kterou podepsal s Canucks 7. července 2016. O novém kontraktu už ovšem vedou obě strany rozhovory. 

Markström, devětadvacetiletý Švéd, byl do NHL draftován Florida Panthers v roce 2008 ve druhém kole, jako celkově 31. muž v pořadí. Sezona 2019-2020 je jeho desátou v kariéře.

Ve Vancouveru působí od března 2014, tehdy byl součástí výměny mezi Canucks a Panthers. Figurovalo tady mimochodem i jméno Roberta Luonga.

Letos Markström odchytal zatím 20 zápasů a zapsal v nich bilanci 9-8-3. Průměr obdržených branek má ve statistikách 2.58 a procentuální úspěšnost zákroků 91.8.

Hokejisté Vancouveru mají na svém kontě aktuálně tři výhry z posledních čtyř zápasů, v tabulce Západní konference jsou potom nyní na devátém místě (bilance 16-12-4).

Příští duel sehrají v noci na neděli, kdy zahájí dvoudenní dvouzápasový trip na ledě divizního soupeře, San Jose Sharks.

Čtěte také:
Majitel Capitals očekává, že u nich Bäckström a Ovečkin zakončí kariéru

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.