bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Zdravotní trable i horší výkony. Ukončí Luongo po letošní sezóně kariéru?

24. března 2019, 9:25

Šimon Rogner

Obránců a útočníků byste tolik nenašli, ale gólmani dokáží často chytat i dlouho po třicítce. Jedním z nejlepších důkazů posledních let je brankář Roberto Luongo, jenž za necelé dva týdny oslaví už čtyřicátiny. Smlouvu má ale po této sezóně ještě na další tři roky, přitom z několika důvodů se dá očekávat, že ji nedokončí. Podle novináře George Richardse z The Athletic nemá Luongo uspořádané plány na příští ročník.

O situaci v brankovišti Floridy jsme už psali v souvislosti s dvaadvacetiletým nováčkem Samem Montembeaultem, který se skvěle uvedl ve svých prvních zápasech v dresu Panthers. A přestože už si statistiky za poslední dny a týdny trochu zhoršil, očekává se, že příští sezónu dostane na Floridě mnohem větší šanci.

Náhradník James Reimer má smlouvu do sezóny 2020/21 včetně, ročně bere 3,4 miliónů dolarů. Luongovi platí, jak už bylo zmíněno, kontrakt ještě další tři roky, a ačkoliv se mu reálný plat sníží až na hranici jednoho miliónu, průměrný, tedy ten, který se počítá v platovém stropu, zůstane na 5,33 miliónech.

A právě tady nastává problém. Florida totiž bezpochyby půjde v létě po jedné z velkých ryb, které se ocitnou na trhu s volnými hráči. Mluví se především o ruském gólmanovi ve službách Columbusu Sergeji Bobrovském, který se nebude bát říci si o peníze, které má například Carey Price. Tedy o 10 a půl miliónů dolarů.

Panteři sice možná můžou nakonec díky menším daním vyhandlovat nižší částku, leč někoho nakonec budou muset poslat pryč. Mladík Montembeault zůstane, Reimer se určitě bude muset pakovat. A co Luongo?

Pokuta pro Panthers i Canucks?

Devětatřicetiletý rodák z Montrealu neprožívá ideální sezónu. Už loni odchytal jen 35 zápasů, letos nastoupil do 38, ale výrazně si zhoršil statistiky. Průměrně inkasuje 3,13 gólů za utkání, úspěšnost zákroků pak nedokázal dostat ani nad 90 % – zastavil jen 89,8 %.

Jednou z variant, o které se v zákulisí hovoří, je předčasný konec kariéry. Luongo sice dříve prohlásil, že by rád kontrakt dokončil, ale se zhoršujícími se výkony i zdravím může svůj postoj přehodnotit. Podle George Richardse ze serveru The Athletic ještě neučinil ohledně svých plánů na další ročník žádné rozhodnutí, řešit je tak bude nejspíše až po konci toho letošního.

Pokud by se nakonec rozhodl pověsit brusle na hřebík už letos, budou si muset Panthers (stejně jako Canucks, kteří s Luongem kontrakt podepsali) započítávat do platového stropu pokutu. A ta rozhodně nebude bezvýznamná.

Florida by si do platového stropu příští tři roky započítávala 1,287 miliónů, Canucks dokonce 2,84 miliónů. A to už přitom Luongo pět let dres Kosatek neobléká. Pravidla, která byla nastavena tak, aby potrestala podpis příliš dlouhých kontraktů, již mají vysoké částky v prvních letech, ale menší částky v těch dalších za účelem snížení průměrného ročního platu, jsou ovšem v tomto případě neúprosná.

Klub by se samozřejmě mohl případně pokusit využít umístění hráče na listinu dlouhodobě zraněných hráčů. Takový kontrakt by se totiž nezapočítával do platového stropu. Na podobnou notu vsadili například v Torontu s dlouhodobě zraněným Nathanem Hortonem. V takovém scénáři by ale museli dokázat, že Luongo je na tom zdravotně tak špatně, že nemůže dále chytat. A to by po sezóně, v níž odchytal 38 utkání, nemuselo vyjít.

Z Floridy se stává nebezpečný tým v silné Atlantické divizi, situace v brankovišti je ale zatím nejasná. Sergeje Bobrovského bude klub lanařit v červnu, James Reimer bude pravděpodobně v případě jeho podpisu vyměněn a Roberto Luongo možná ukončí kariéru. Nebo to bude vše úplně jinak.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.