bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Zdraví je základ, odpovídají v Minnesotě na brankářskou otázku

2. srpna 2014, 17:15

Jan Šlapáček

Do nové sezóny by měla Minnesota vstoupit s osvědčenou brankářskou dvojicí Niklas Bäckström – Josh Harding. Tenhle pár to spolu táhnou od roku 2011, vzhledem ke zdravotním problémům obou z nich musí však být Divoši připraveni i na záložní varianty. Generální manažer Chuck Fletcher nicméně doufá, že k nim nebude nutné sáhnout.

„Momentálně nemáme důvod si myslet, že by některý z nich nebyl připravený na tréninkový kemp,“ tvrdí Fletcher. „Bäckström se cítí v pohodě a Harding taky, ale chci se s Joshem ještě příští týden sejít, abych zjistil, jak je na tom fyzicky a psychicky. Uvidíme, jak to bude vypadat v kempu, ale pořád máme možnost provést nějaké úpravy během sezóny, pokud to bude nutné.“

Harding po problémech s roztroušenou sklerózou sice vstoupil do minulé sezóny fantasticky a zdálo se, že bude v pořádku, na začátku roku 2014 ale znovu vypadl ze sestavy a už se do ní nevrátil. Bäckström na tom byl podobně, v jeho případě bylo na vině zranění břicha. Do role jedničky se tedy posunul Darcy Kuemper, později ji zastával z Edmontonu získaný Ilja Bryzgalov.

Ruskému veteránovi nebyla nová smlouva nabídnuta. S Kuemperem jakožto s chráněným volným hráčem se klub chystá jednat, resp. pokračovat v jednáních.

„Domnívali jsme se, že se přihlásí k arbitráži a před námi bude spousta rozhovorů v krátkém čase. Když k tomu nedošlo, jednání se trochu zpomalila. Do začátku přípravného kempu zbývá dost času a pozornost teď byla upřena na hráče, kteří měli jít k arbitráži, takže nebylo kam pospíchat. Teď začnou zjišťovat agenti ostatních hokejistů, jak se vyvinula situace na trhu,“ nechává nahlédnout do zákulisí GM Fletcher.

Kuemper absolvoval v předešlém ročníku šestadvacet zápasů a určitě má nějakou představu o své hodnotě, podle šéfa Divochů ale může jednání zkomplikovat fakt, že není moc s kým srovnávat.

„Darcy má určitě velký potenciál a v některých fázích sezóny pro nás odváděl velmi dobrou práci. Na druhou stranu jde o brankáře, který má v NHL odchytáno kolem třiceti zápasů. To není doba, kdy by měl bojovat o velký kontrakt. Bereme to tak, že se snaží etablovat v lize. Až se mu to povede, bude snazší bavit se o podmínkách smlouvy.“

“Asi bychom našli nějaké hráče ke srovnání, třeba Raantu v Chicagu nebo Poulina v NY Islanders. Hodně záleží na délce kontraktu, u kratších jsou většinou menší peníze. Když přemýšlíte o smlouvách, snažíte se odhadnout potenciál hráče i to, kam se posune trh. Přemýšlíte o tom, kolik by hráč dostal u arbitráže. Záleží na tom, jak velké sousto chcete ukousnout,“ rozpovídá se Fletcher. „Kolektivní smlouva je nastavená tak, že po vypršení nováčkovského kontraktu hokejista nemá moc velká práva. Pokud to není elitní hráč, druhá smlouva slouží většinou k tomu, aby se v lize usadil a připravil na větší smlouvy. Uvidíme, jak to dopadne.“

Přihlédneme-li k příkladům, které uvedl: Antti Raanta loni odchytal za Chicago ve své premiérové sezóně 25 zápasů, následně dostal dvouletou jednocestnou smlouvu za 1,5 miliónu. Kevin Poulin na Long Islandu během tří let trvání nováčkovského kontraktu paběrkoval, poté podepsal dvoucestný kontrakt za 578 tisíc. Na příští sezónu má také dvoucestnou smlouvu za 650 tisíc dolarů.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.