bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Zdaňte je, boháče! Aneb proč možná Stamkos nepodepíše Torontu

2. května 2016, 14:00

Jiří Lacina

Stevenu Stamkosovi končí po této sezóně smlouva a od 1. července se stane nechráněným volným hráčem. Generální manažery Tampy Bay Steve Yzerman věří, že se obě strany dohodnou na prodloužení spolupráce, věří tomu dokonce tolik, že navzdory dosavadním průtahům při jednáních odmítl Stamkose před uzávěrkou přestupů vyměnit a v případě konečného nezdaru tak riskuje jeho ztrátu zcela bez náhrady.

Stamkos by si tak mohl na začátku července vybírat z jistě velmi široké palety nabídek. Dlouho se spekuluje například o jeho přestupu do Toronta, čemuž nahrává už fakt, že je rodákem z nedalekého Markhamu a Maple Leafs nepochybně patřili jeho dětskému srdci. V takovém případě však nutně vstupují do jeho úvah i mimosportovní hlediska. Právě na diskutovaném spojení Stamkos – Toronto lze docela dobře popsat škodlivost vysoké daňové zátěže.

Když 8,5 je víc než 10

Kapitán Lightning údajně odmítl Yzermanův návrh osmiletého kontraktu (což je podle kolektivní smlouvy možné maximum) na 8,5 miliónu amerických dolarů ročně. Pokud by chtěl tedy kývnout na jinou nabídku, musel by se potenciální zájemce plácnout přes kapsu ještě víc. I kdyby mu ale Toronto dalo 10 miliónů ročně, Stamkosovi zbude pořád po zdanění méně než na Floridě.

Je to tím, že v Ontariu platí zvláštní daň pro bohaté lidi s příjmem nad 220 tisíc dolarů ročně. Odborník na zdanění sportovců Robert Raiola odhadl pro list Toronto Sun, že Stamkosovi by v Torontu zbylo z 10 miliónového příjmu po zdanění a poplatcích agentovi zhruba 4,3 mil. čistého, zatímco s Tampě by mu z 8,5 miliónu zbylo po všech srážkách cca 4,6 miliónu netto.

„Pokud by chtěl odejít do Kanady, museli by mu zaplatit mnohem víc, než kolik by mu stačilo zaplatit, kdyby zůstal v Tampě Bay,“ řekl Raiola, manažer společnosti O’Connor Davies LLP, jež zastupuje profesionální sportovce napříč kontinentem. „Jestli si myslím, že to ovlivňuje trh s volnými hráči? Naprosto. V každém sportu jsou týmy s nižšími daněmi ve výhodě.“

Kanadský handicap

Lépe na tom nejsou ani další kluby země javorového listu. Pokud neodradí hráče studenější počasí, odradí je vysoké daně. Podle níže uvedené tabulky činí míra zdanění vysokých příjmových skupin v Torontu a Ottawě 53,53 %, v Montrealu 53,31 %, ve Winnipegu 50,4 %, v Calgary a Edmontonu 48 % a ve Vancouveru 47 %. Kanadské provincie Ontario a Quebec vévodí celé lize, nikde jinde v Americe ani v Kanadě nezaplatí hokejista NHL na daních víc.

„Naše vysoké daně vytvářejí překážky,“ podotkl Charles Lamman, ředitel oddělení fiskálních studií na Fraserově institutu, který má pobočky po celé Kanadě. „Státy s nižšími daněmi mají větší šanci podepsat víc šikovných hráčů,“ říká Lamman a jeho slova si klidně převeďte na ty nejšikovnější lidi napříč profesemi, neboť nejen hokejisté skřípou zuby nad vysokými odvody eráru.

„Nemůžeme ignorovat efekt daňového systému. Když se podíváte na Kanadu, speciálně Ontario, týmy tady mají zřejmou nevýhodu. Jsou tu jedny z nejvyšších daní na světě a určitě vyšší než kdekoli ve Spojených státech amerických,“ říká specialista na daňovou a finanční problematiku.

To nemluvíme o tom, že kanadský dolar po intervencích centrální banky v poslední době výrazně oslabil a v podstatě už zhruba tři roky vůči americkému protějšku setrvale klesá. Byly časy, kdy byl silnější, dnes má zhruba 79 % hodnoty amerického brášky.

To je pochopitelně další handicap pro kanadské sportovní organizace, neboť smlouvy s hokejisty, včetně platového stropu, se počítají v amerických dolarech, příjmy ze vstupného jdou přitom v dolarech kanadských. Aby si kluby zachovaly svou ekonomickou sílu, musely by pravidelně adekvátně kurzovému poklesu zdražovat a to jistě není možné do nekonečna.

„Jsme velká ryba, ale někdo nám vypouští rybník,“ popsal situaci hokeje v Kanadě s nádechem hořké ironie Henry Mintzberg, profesor quebecké McGillovy univerzity.

Vítejte na Floridě

Nejlépe jsou na tom naopak lidé na Floridě nebo v Texasu, kde míra zdanění nejbohatších nedosahuje ani 40 %. Možná také proto podepsala Tampa Bay Ryana Callahana na šest let za 38,5 miliónu dolarů, tedy za méně peněz, než kolik mu údajně nabízeli New York Rangers, kde platí zvláštní 9 % „state income tax“.

„Když je uzavření smlouvy náročné, může to pomoct,“ přikyvuje generální manažer Panthers Dale Tallon. „Snažíte se použít všechny dostupné nástroje. I když to není přímo hráčův záměr, jsem přesvědčený, že jakmile se ztenčí výběr na dva týmy a stejné peníze, může to mít velký vliv,“ poukázal na rozdíly ve zdanění hráčských smluv šéf Panterů.

Vždycky nejde jen o peníze

Samozřejmě by bylo zjednodušující tvrdit, že daně jsou pro hokejisty zásadní faktor. Vedle absolutní výše čistého příjmu nepochybně zohledňují při výběru nového působiště také konkurenceschopnost klubu, svěřenou roli v týmu, případně celkovou historii, postavení a stabilitu organizace. Dokud ji neomezila kolektivní smlouva, byla a nepochybně stále je důležitá také délka kontraktu.

„Lidé si někdy myslí, že hráči dělají svá rozhodnutí jen na základě peněžních úvah, ale tak to není. Je to jen jeden z faktorů, který vstupuje do zdlouhavého rozhodování, kam se vydáte,“ ujišťuje fanoušky hráčský agent Don Meehan, mezi jehož svěřence patří rovněž Steven Stamkos.

„Ale je to milý bonus,“ dodává k nízkým daním další respektovaný agent Rich Winter.
 

Celkové míry zdanění příjmů v klubech NHL podle jednotlivých států, resp. provincií:

Ontario (Toronto, Ottawa) 53.53%
Quebec (Montreal) 53.31%
California (Anaheim. Los Angeles, San Jose) 52.9%
Manitoba (Winnipeg) 50.4%
Minnesota (Minnesota) 49.45%
New Jersey (New Jersey) 48.57%
Washington, D.C. (Washington) 48.55%
New York (Buffalo, NY Islanders, NY Rangers) 48.42%
Alberta (Calgary, Edmonton) 48%
British Columbia (Vancouver) 47.7%
Missouri (St. Louis) 45.6%
Tennessee (Nashville) 45.6%
North Carolina (Carolina) 45.35%
Massachusetts (Boston) 44.7%
Ohio (Columbus) 44.6%
Colorado (Colorado) 44.23
Arizona (Phoenix) 44.14%
Michigan (Detroit) 43.85%
Illinois (Chicago) 43.35%
Pennsylvania (Philadelphia, Pittsburgh) 42.67%
Florida (Florida, Tampa Bay) 39.6%
Texas (Dallas) 39.6%
 

 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.