bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Zazářil, pak dlouho čekal. Teď Wedgewood přesvědčil v Arizoně

8. listopadu 2017, 13:00

David Jahoda

Scotte, můžeš si tu hledat bydlení. Přesně to slyšel Scott Wedgewood od nejvyšších představitelů Arizony Coyotes, kteří ho teprve nedávno přivedli do klubu jako nutné oživení brankářského postu, jenž do té doby značně skřípal. Pětadvacetiletý brankář nečekané šance využil a získal pro sebe pozici dvojky za Finem Anttim Raantou. Stalo se tak téměř po víc než roce a půl, co se Wedgewood zaskvěl při svém vstupu do NHL.

Arizona měla start do sezony hrozivý, prohrála všech úvodních jedenáct zápasů, čímž vyrovnala nejhorší vstup do nového ročníku v dějinách ligy. A stále si nevede moc dobře, v kolonce výher má číslo dvě. Zřejmě by bylo jednoduché hodit vše na brankáře, jenže právě v modrém půlkruhu byl dost velký problém. Poté, co se na téměř tři týdny zranila letní brankářská posila a zamýšlená jednička Antti Raanta, zodpovědnost padla na Louise Dominguea. A ten si prostě dobře nevedl. 

V sedmi zápasech inkasoval dohromady 28 branek, což v průměru dělalo hrozivých 4,33 gólů na zápas a jeho procentuální úspěšnost zákroků vykazovala stejně děsivé hodnoty – 85,6 %. Ke konci října se vedení Arizony rozhodlo něco udělat. Vlastně muselo, pokud nechtělo jen přihlížet. Nabízely se všemožné varianty, Coyotes ale možná trochu nečekaně sáhli po pětadvacetiletém Scottu Wedgewoodovi z New Jersey.

Proč nečekaně? V NHL se už dlouhou dobu neobjevil. Od draftu v roce 2010 patřil New Jersey Devils, nováčkovskou smlouvu s nimi podepsal o dva roky později. Jenže do NHL za celou dobu nahlédl jen ve čtyřech případech v sezoně 2015/16 (konkrétně v březnu 2016). A to jen díky tomu, že Cory Schneider, jednička Devils, byl zdravotně indisponovaný. Nutno však podotknout, že si Wedgewood počínal víc než dobře. Svou premiéru v NHL vyhrál, ve druhém zápase zlikvidoval všech 39 střel Pittsburghu a připsal si nulu. Po čtyřech zápasech za New Jersey měl parádní statistiky – průměr inkasovaných branek na utkání 1,24 a úspěšnost zákroků 95,7 %.

Když ale Schneider dostal zelenou k návratu, Wedgewood musel zpět na farmu. Od té doby na další šanci v NHL čekal. Nová příležitost přišla až s příchodem do Arizony. Svou premiéru v dresu s kojotem na hrudi si mohl odbýt symbolicky proti New Jersey. Jen pár hodin poté, co přestal být součástí klubu z Newarku. Dva zápasy předtím navíc kryl záda Keithu Kinkaidovi, protože Schneider laboroval se zraněním. Ale nestalo se, proti svým bývalým parťákům seděl jen na lavičce. Arizona prohrála 3:4, Domingue inkasoval čtyřikrát z 25 pokusů.

Před utkáním na ledě Philadelphie už ale hlavní trenér Yotes Rick Tocchet ukázal na Wedgewooda a světe div se, Arizona si připsala první výhru nového ročníku! Nad Flyers zvítězila 4:3 po prodloužení a Wedgewood kryl 28 střel soupeře. „Zachytal solidně. V brance vypadal, že je velký, což se mi na něm líbilo. Pochytal to, co pochytat měl,“ hodnotil Wedgewoodův debut za Coyotes Rick Tocchet. 

O den později proti Detroitu stál Wedgewood v brance znovu. Záda mu už nekryl Louis Domingue, ale Hunter Miska povolaný z farmy (Dominguea Yotes zařadili na listinu nechráněných hráčů, ze které si jej nikdo nestáhl, a tak zamířil na farmu do Tucsonu). Tentokrát už to ale tak slavné nebylo, Wedgewood inkasoval pětkrát z 40 pokusů a Arizona padla 3:5. Téměř po týdnu pak dostal šanci ve střetnutí proti Washingtonu a 38 zákroky pomohl alespoň k bodu po prohře 2:3 v prodloužení.

Jen tři duely tak stačily rodákovi z kanadského Bramptonu k tomu, aby si vybojoval (alespoň prozatím) post dvojky za Anttim Raantou. Podle redaktora NHL.com Toma Gulittiho dostal od vedení klubu informaci, že si může v Glendale, tedy v městě, kde Coyotes sídlí, hledat bydlení. Práce pro něj ale zdaleka nekončí. V Arizoně hraje především o svou budoucnost. Po sezoně mu končí smlouva na 650 tisíc dolarů a jistě by byl rád, kdyby mohl dál čapat puky v nejlepší hokejové lize světa. A že toho je schopný, už dokázal.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.