bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Zapomínali jsme na něj, Ondřej Palát ale zažil velký návrat

19. března 2020, 14:11

Jiří Sameš

Tak trochu jsme na něj všichni zapomínali. Český útočník Ondřej Palát ovšem prožil, stranou zájmu, doslova výbornou sezonu. Nevěříte tomu? Přečtěte si následující řádky!

Psalo se o jiných.

Češi opěvovali především (fantastického) útočníka Davida Pastrňáka. Hodně pozornosti se dočkal také nováček útočník Dominik Kubalík nebo útočník Jakub Vrána. Nemůžeme se ale vůbec divit...

Do popředí se jinak dostávali znovu i útočníci Tomáš Hertl, Jakub Voráček či ještě útočník Martin Nečas. Tak trochu se tady ovšem zapomínalo na Ondřeje Paláta.

Posledních pár sezon to Palát neměl vůbec jednoduché. Kvůli zraněním byl nucen vynechat obrovskou porci zápasů. ... Letos ale zažil velký návrat.

Pozměnil přípravu a hned zazářil

Už před startem sezony, v průběhu tréninkového kempu, si Paláta v Tampě dost pochvalovali. Vrátil se totiž ve výborné formě, k čemuž zjevně pomohla změna v letní přípravě.

„Trochu pozměnil přípravu. Vůbec se nezabýval silovým tréninkem, soustředil se na sprinty či skoky. Sice ztratil pár kilo, ale zdá se být rychlejší," napsal o něm v polovině září reportér Joe Smith z uznávaného webu The Athletic. 

Jmenovaný novinář přitom nebyl jediný, od něhož si Palát mohl vyslechnout slova chvály. Progresu hokejisty si všimli i další experti a samozřejmě také spoluhráči, trenéři.

Než začal 3. října úvodní zápas sezony 2019-20 pro Tampa Bay Lightning, hovořili komentátoři televizní stanice FOX Sports Sun právě o pokroku Paláta.

„Je z něj úplně jiný hokejista. Při tréninkovém kempu a v přípravě na mě hlavně zapůsobila jeho rychlost," poznamenal tehdy spolukomentátor Brian Engblom. 

Palát se také okamžitě ukázal. V prvním utkání ročníku doma proti diviznímu soupeři, Florida Panthers vsítil v půlce třetí třetiny vítězný gól.

Kromě vítězné trefy zde Palát měl pět střel na bránu a rozdal čtyři hity, čas strávený na ledě 15 minut a 36 vteřin. A takhle pokračoval.

Třeba na konci prvního měsíce, konkrétně 30. října, prožil tříbodový večer na hřišti New Jersey Devils. Vstřelil dva góly a přidal jednu asistenci – na vítězný gól v prodloužení.

„Když má Ondřej puk na své holi ve chvíli, kdy se mu zrovna daří, je mým nejoblíbenějším hokejistou," zmínil po skončení duelu útočník Tyler Johnson, jenž rozhodl.

„Rád s ním hraju v lajně a sleduju jeho počínaní. Letos je pravděpodobně naším nejlepším hráčem," doplnil.

Výborná defenziva

Tříbodové večery předvedl Palát letos dosud tři. Zbylé dva prožil 25. listopadu doma proti diviznímu soupeři, Buffalo Sabres (gól, dvě asistence) a 17. ledna na kluzišti Winnipeg Jets (tři asistence). 

Asi jediné slabší období zaznamenal od 27. listopadu do 17. prosince, kdy za 11 zápasů vstřelil jeden gól a zapsal celkem pouze jeden kanadský bod. 

V ofenzivě tedy na chvíli strádal, vynahrazoval to ale zase výbornou hrou, co se obranného pásma týče.

Při pohledu do tabulky pravdy nalezneme u Paláta 25 kladných bodů, což je jedenáctý nejlepší výkon v lize. Dále za 69 zápasů rozdal 145 hitů, zablokoval 61 střel soupeře a měl 41 odebrání puku.

Podívejme se také do některých pokročilých čísel, která sledují defenzivu. ... Zajímat nás tady bude statistika GA/60, SA/60, CA/60 a FA/60.

GA/60: Lightning s Palátem na ledě inkasovali 1.95 branky za 60 min. hry 5 na 5, přičemž očekávaná hodnota je zde 2.09. Třeba z českých mužů si počínal lépe jen útočník David Krejčí.

SA/60: Tampa při účasti Paláta dovolila soupeři pouze 26.96 střel na bránu za 60 min. hry 5 na 5. V tomto ohledu hokejista v týmu nemá přemožitele; celkově jej najdeme na velmi dobrém 42. místě. 

CA/60: Corsi proti za 60 min. hry 5 na 5 pro něj znamenalo hodnotu 49.08 – druhý nejlepší výkon Lightning a pěkná 36. pozice v lize.

FA/60: Ve Fenwicku proti za 60 min. hry 5 na 5 si počínal ještě lépe. S číslem 36.68 je totiž týmovým lídrem, celkově mu potom patří dokonce 27. příčka.

De facto ve všech uvedených statistikách Palát prožívá vůbec nejlepší ročník v kariéře a vládne Čechům.

Corsi = střely na bránu, střely mimo a zablokované střely ... Fenwick = střely na bránu a střely mimo
→ Pozn.: Umístění vždy mezi hokejisty s alespoň 500 odehranými minutami.

Co ofenzivní čísla?

Když jsme se už tak pěkně rozepsali o defenzivě, mrkněme také na jeho ofenzivní čísla...

Palát, osmadvacetiletý hokejista, v sezoně zatím za zmiňovaných 69 zápasů vstřelil 17 gólů a zapsal celkem 41 kanadských bodů. Z jeho 24 asistencí bylo hned 17 primárních. 

Nebýt přerušení ročníku, pravděpodobně by docílil na celkem 50 kanadských bodů. Také 20 gólová hranice by docela určitě padla.

23. listopadu dosáhl v domácím utkání proti Anaheim Ducks na významný milník. Vsítil totiž svůj 100. gól v kariéře.

Úspěšnost střelby má jinak letos ve statistikách 13.3, přičemž jeho kariérní průměr je 11.8.

Chybět samozřejmě nebude ani pohled do pokročilých čísel – GF/60. 

Očekává se, že Lightning s Palátem na hřišti vsítí 2.57 branky za 60 min. hry 5 na 5. Avšak on je v tomto ohledu na hodnotě 3.37.

Týmově jej zde registrujeme na pátém místě. Lépe si vedou jen ta největší esa, takže útočníci Nikita Kučerov, Brayden Point, Steven Stamkos a obránce Victor Hedman.

Pakliže dáme dohromady GF/60 [3.37] a GA/60 [1.95], má Palát výsledek G±/60, tedy rozdíl ... 1.42. V lize zaujímá 19. místo, přičemž je lepší než třeba i útočník Nathan MacKinnon nebo právě Steven Stamkos. 

Co se ještě ofenzivy týče, nutno podotknout, že Palát v letošním ročníku odehraje na přesilové hře průměrně pouze 1 minutu a 20 vteřin na zápas a zapsal zde celkem osm kanadských bodů. Vždy hrál jinak přes dvě minuty.

Nejlépe od sezony 2014-15

„Já vlastně ani moc nehraju přesilové hry, ale nastupuju v oslabení, takže ty role jsou jiné," řekl už dříve Palát.

„Snažím se hrát víc do defenzivy a samozřejmě těch bodů asi nebude tolik, jako kdybych nastupoval v první přesilovkové formaci. Ale já to tak neberu, chci hrát pro tým a body jsou pro mě druhořadé," pokračoval.

Palát vás zkrátka neuchvátí střeleckými hody jako David Pastrňák. V čem ale vyniká (a platí zřejmě za nejlepšího českého hokejistu), to je hra na vlastní polovině kluziště. 

Díky výtečným hodnotám v defenzivě jej trenéři mohou klidně poslat na led při hře v oslabení, nebo když je potřeba uhájit v závěru utkání těsný náskok. 

Pokud jste četli pozorně, pak už víte, že ve statistice G±/60 má Palát rozdíl skvělých 1.42. A také v ostatních "výsledných" pokročilých kategoriích vykazuje opravdu dobrá čísla.

S±/60: hodnota 4.62 ... 3. místo v týmu ... SF/60 [31.57] a SA/60 [26.96]
C±/60: hodnota 10.14 ... 4. místo v týmu ... CF/60 [59.23] a CA/60 [49.08]
F±/60: hodnota 6.30 ... 4. místo v týmu ... FF/60 [42.99] a FA/60 [36.68]

Nejste si jistí, co znamenají jednotlivé zkratky? Podívat se na ně můžete zde. Jinak např.: CF = Corsi pro ... CA = Corsi proti ... = Corsi rozdíl ... /60 = za 60 minut hry 5 na 5.
Čím vyšší výsledná hodnota, tím lépe.

Zároveň platí, že v každé "výsledné" statistice (±/60) Palát prožívá nejlepší sezonu od kariérního ročníku 2014-15. Všude je navíc po Pastrňákovi druhým nejlepším Čechem.

A i v porovnání se spoluhráči (RelTM) má vždy výborné hodnoty.

Palát je tedy zpět v plné síle. Změna v letní přípravě se osvědčila, je zdravý a zase patří k největším tahounům Tampy.

V nejlepší hokejové lize jinak působí už osmou sezonu. Odehrál 496 zápasů, přičemž vstřelil 110 gólů a zapsal celkem 328 kanadských bodů.

„Pořád si říkám, že je super hrát v NHL už takhle dlouho. Stále se ale snažím být nohama na zemi, makat pro tým a užívat si to," poznamenal Palát.

Podaří se mu a jeho Lightning v blízké budoucnosti konečně dosáhnout vytouženého cíle? 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.