bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Žádná arbitráž. Proboural se ke Stanley Cupu, teď Švéd podepsal životní smlouvu

22. července 2019, 12:00

Tomáš Zatloukal

Na ledě se ničeho a nikoho nebojí, a tak by se Oskar Sundqvist patrně nijak neobával ani slovní konfrontace před nezávislým soudcem. K arbitráži ale nakonec pětadvacetiletý brousek nemusí, se St. Louis Blues se čerstvý vítěz Stanley Cupu dohodl na čtyřleté smlouvě za 11 milionů dolarů. Z platového stropu tak ročně ukrojí 2,75 milionu dolarů.

V play off ho soupeři nenáviděli.

Sundqvist hrál důrazně, bez bázně a hany. Nevynechal jedinou možnost někoho přimáčknout na mantinel, cestou za hokejovým grálem rozdal 74 hitů. Jen čtyři hokejisté jich stihli uštědřit více, přičemž lídrem této statistiky se stal Rus Ivan Barbabašev.

Ano, ten Barbašev, s kterým nastupoval Sundqvist ve čtvrté formaci Bluesmanů. Oba "řezníky" doplňoval Alex Steen a hrou jako vystřiženou z NHL devadesátých let se dokázali prosadit proti komukoliv. Vždyť Sundqvist nastřádal ve vyřazovacích bojích devět bodů, čtyřikrát skóroval.

Takový příspěvek je od hráče ze čtvrté brázdy atypický a rodák z Bodenu sklízel za své výkony spoustu chvály. "Bojuje celý večer o každý puk, hraje senzačně," smekl Ryan O'Reilly.  "Jsou pro nás důležití, předvádí skvělý hokej. Odehrají klidně patnáct minut za zápas, ani je nebereme jako klasickou čtvrtou lajnu," dodal David Perron.

Ano, spoluhráči ze St. Louis si celého tria nesmírně cení. A Sundqvista si považuje i generální manažer Doug Armostrong. Výše i délka nové smlouvy hovoří za vše.

Sundqvista přivedl předloni z Pittsburghu, Penguins tehdy za něj a výběr v prvním kole tehdejšího draftu poslal Ryana Reavese. Mladší a perspektivnější Švéd už patrně překonal Reavesův stín, navrch si Blues mohli v dražbě talentů pořídit Kima Klostina.

St. Louis nicméně muselo být se Sundqvistem trpělivé. První sezona mu vůbec nevyšla, v ročníku 2018/2019 ale přišel průlom. Bývalý hráč Skellefteå dal čtrnáct gólů, dalších 17 připravil. K tomu připočtěte jeho tvrdost i defenzivní kvality a výsledkem rovnice bude nesmírně užitečný pracant.

Sluší se připomenout, že v play off poté Sundqvist několikrát vzbudil rozruch. Ve druhém kole proti Dallas Stars sekl za brankou vyjetého gólmana Bena Bishopa, načež se na něj vrhli dva soupeři. Ve finále Stanley Cupu zase tvrdě dohrál bostonského Matta Grzelcyka, za zákrok na obránce Bruins dostal suspendaci na jeden mač.

Oproti minulosti si Sundqvist finančně výrazně polepší, v uplynulé sezoně hrál za 700 tisíc dolarů.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.