bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Zábava, nebo překážka v cestě za snem? Hra Fortnite vyvolává v NHL vážné obavy

31. srpna 2018, 12:00

Šimon Rogner

To, že (nejen) sportovci tráví svůj volný čas určený k relaxaci hraním různých videoher – v poslední době je v trendu zejména Fortnite – není žádnou novinkou. Ale to, že taková hra může dokonce významně narušit vývoj hokejistů a překazit jim jejich sen dostat se do NHL, rozhodně překvapující zprávou je. A byť se to může na první pohled zdát úsměvné, podle zámořských zpráv se kluby legitimně obávají, Fortnite způsobuje u hráčů „rozrušení a posedlost.“

„Zaměstnanec týmu z OHL (Ontario Hockey League, kanadská juniorská liga – pozn. redakce) mi řekl, že některým hráčům doporučil, aby ze svých účtu na sociálních sítích odstranili zmínky o Fortnite. Některé týmy NHL považují tuto videohru za velké rozrušení a posedlost (pro hráče),“ napsal v úterý na Twitter novinář Rick Westhead z TSN.

Podobné zprávy z ligových kuloárů zaznamenal také jeho kolega Renaud Lavoie z TVA, který rádiu Sportsnet 950 řekl, že minulý týden narazil do nejmenovaného generálního manažera (Marc Bergevin z Montrealu to nebyl) a diskuze se stočila i na otázku videoher.

„Řekl mi, že to je problém. Dřív chodili sportovci do barů. Teď zůstávají na pokojích nebo doma a hodiny hrají videohry.“

Závislý prospekt hrající do rána

Toto vše přichází několik měsíců poté, co se novinář Jeff Marek ze Sportsnetu dozvěděl, že anonymní hráč vybraný v prvním kole draftu „velice prominentním klubem“ trpí vážnou herní závislostí, která ohrožuje jeho budoucnost v NHL.

„Ohledně těch videoher – nebudu říkat jeho jméno. Ale opravdu pochybuju, že se dostane do NHL. Na vině je závislost na videohrách. Co mi řekl jeho generální manažer – i jeho manažer z juniorky – tak ho museli donutit jít do poradny. On totiž dokázal hrát do pozdních nočních hodin a do rána. Další den pak neměl energii, byl odepsaný. Tak špatné to je. Měl nutkání hrát videohry do rána. Přísahal jsem, že neřeknu jeho jméno, ale je to velmi nešťastné,“ řekl Marek během podcastu 31 Thoughts s novinářem Elliottem Friedmanem.

Ne vždy to však dopadne tak špatně. Jak upozorňuje Jeff Veilette ze serveru The Faceoff Circle, hráči dokázali zuřivě pařit i před deseti lety a žádný dopad to na ně nemělo. Jako příklad uvádí Pittsburgh, kde za největší hráče tehdejší hitovky Socomu platili Sidney Crosby a Marc-André Fleury. Oba dva trojnásobní vítězové Stanley Cupu, mimo jiné.

Zároveň poukazuje, že nejvíce času u „NHLka“ tráví montrealský Jonathan Drouin a winnipežský Patrik Laine. Ani u jednoho se nezdá, že by to na ně mělo nějaký vliv. Laine dokonce pravidelně hraje se svým krajanem Aleksandrem Barkovem z Floridy.

„Většinou mu nemusím ani psát. Pokaždé je online,“ řekl kanonýr Tryskáčů deníku Florida Sun-Sentinel minulou zimu před vzájemným zápasem.

Nejpopulárnější hry – Fornite, Call of Duty, NHL, NBA 2K a FIFA – jsou navíc všechny strategické a týmové. Na jednu stranu tak můžou vytvořit v některých hráčích v extrémních případech až závislost, na druhou stranu kromě teambuildingu vylepšují týmové schopnosti.

Carolina Hurricanes například nedávno využili volného času během kempu prospektů k návštěvě společnosti Epic Games, pod níž Fortnite spadá.

Radši domů a začít hrát

Na druhou stranu jsou slyšet i názory zkušenějších borců, i když věkově pořád relativně blízkých. Takový šestadvacetiletý obránce Vancouveru Erik Gudbranson považuje herní kulturu v týmu za návykovou.

„Určitě, je to návykové,“ odpověděl na otázku kanadské televizní stanice Sportsnet. „Spousta mladších kluků je velkými hráči. Všichni hrají Fortnite, což samozřejmě není šokující. Dřív jsem hodiny hrával Call of Duty a pořád mám Xbox, ale závislý jsem nikdy nebyl.“

Ptáte se, jestli někdy zkusí oprášit svoje herní schopnosti a postaví se svým mladším spoluhráčům? „Upřímně, jsou v tom příliš dobří. Když to zkusím, tak dostanu nakládačku. Štve mě to. Já jsem ale spíš na golf. Rád chodím ven na sluníčko.“

Svoje zkušenosti přidává i farmářský obránce Jordan Subban, bratr známějšího nashvillského obránce, který si prošel Vancouverem a Los Angeles před svým příchodem do Toronta. „I když jsem byl loni v Kalifornii, kde je celý rok slunečno, tak spousta kluků šla domů a hrála videohry. Já jsem se snažil tolik nehrát, ale je to těžké,“ přiznává a dodává, že se radši snažil například číst.

„Příliš jsem nehrál, ale zbožňuju to. Mohl bych hrát celý den.“

Jak už bylo zmíněno, některé juniorské kluby se snaží nejen zabránit, aby hokejisté sdíleli své herní zážitky na sociálních sítích, ale také jejich herní čas. Subban se ale s takovým přístupem zatím nesetkal.

„Nemyslím si, že jim (trenérům a manažerovi) to vadí. Hráče to drží doma, takže nechodí do barů a tak, což je dobře,“ vysvětluje.

Osmadvacetiletý útočník Anaheimu Adam Henrique hrával během svých juniorských let ve Windsoru v OHL Call of Duty a dohled některých týmů nad herním časem svěřenců chápe.

„Jako hráč se musíte naučit pár věcí: lepší je asi střídmost a je radno si dávat pozor, jak moc času u toho trávíte. Potom se totiž stane, že jste vzhůru do jedné nebo dvou v noci před zápasem. Zápas musí být vždycky vaše první priorita,“ předává Henrique rady mladším ročníkům.

Názory na celou problematiku se různí – někteří tvrdí, že by týmy měly kontrolovat, co hráči dělají, někteří jsou pro co největší volnost. Tak či onak však otázka videoher vzbudila zajímavou diskuzi, a pokud budeme parafrázovat výrok útočníka Toronta Austona Matthewse z minulé sezóny, Fortnite a spol. skutečně pobláznily celou NHL.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.