bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Za pět minut dvanáct. Lecavalier ohlásil svůj brzký konec v NHL. U Králů ale začal zářit

27. ledna 2016, 12:00

David Motloch

Vytáhlý útočník se v posledních letech neukazoval v NHL zrovna v nejlepším světle. Kdysi vytříbený diamant začal až podezřele rychle vyklízet pole. Postupem času se na to nemohl dívat už ani samotný Lecavalier, který veřejnosti prohlásil, že s největší pravděpodobností je tahle sezóna jeho poslední. Jenže co čert nechtěl. Trápícího forvarda se Flyers podařilo vyměnit do slunné Kalifornie, kde se Lecavalier okamžitě chytil. Co s ním bude dál?

Je mu 35 let. To je sice pokročilý věk, kdy už je hokejista považován za veterána, ale nemusí z toho hned nutně být blížící se konec kariéry. Lecavalier má navíc to štěstí, že po tolika letech strávených v NHL je na tom jeho tělesná schránka stále velmi dobře. Jenže za poslední roky si vytáhlý centr nepřipsal zrovna své nejlepší ročníky v kariéře.

V Tampě sice dlouhou dobu platil za lídra a tahouna týmu, postupem času však jeho výkony přestaly odpovídat výši jeho, řekněme, přemrštěné gáže. Nastalo tak nevyhnutelné. Yzermanovi, GM Bolts, se podařilo Lecavaliera vykoupit ze smlouvy a později po něm sáhlo vedení Flyers. Jenže organizace Philadelphie se nestala zrovna dvakrát šťastnou destinací, jak se později ukázalo.

V prvním ročníku (2013/14) Lecavalier ještě stihl nastřílet za 69 zápasů 20 branek a celkově si připsal solidních 37 bodů. Jeho čas na ledě společně s body však postupem času začal rapidně klesat. Nezdálo se, že by po takto nevydařeném angažmá po hokejistovi v pokročilém věku ještě někdo sáhl, ale stalo se. Bývalou jedničku draftu z roku 1998 si vyhmátli Králové z LA. A zatím svého rozhodnutí naskytnutí pomocné ruky Lecavalierovi litovat rozhodně nemusí.

Vždyť rodák z kanadského Quebecku nastřílel v posledních šesti zápasech Los Angeles hned čtyři branky. Jen pro srovnání, aby se Lecavalier dostal na stejnou cifru, musel za Flyers odehrát 45 posledních utkání. Ta změna je vidět na první pohled. Najednou „Vinny“, jak se mu často zkráceně říká, podstupuje na ledě spoustu vhazování, dostává na ledě velký prostor, a Králové za dobu jeho přítomnosti výhradně vyhrávají (5-3-1 – zápasová bilance).

Jedním z důvodů, proč se mu v LA tak daří, by mohla být jeho rodina. Zní to zvláštně, ale rozdíl to skutečně být může. Zatímco většina veteránů si během trejdů uprostřed sezóny nedělají o svých angažmá příliš velké iluze a své děti s rodinou nechávají pro jistotu doma, Lecavalier se rozhodl vzít si rodinné kruhy s sebou do Kalifornie.

„Miluji být se svou ženou a dětmi. Snažil jsem se zařídit si to, co nejrychleji to šlo. Je to pro mě velice důležitá část. Spoustu času trávíme s týmem cestováním, takže když mám možnost být na chvíli doma, jsem rád, že je u toho i moje rodina,“ řekl Lecavalier, jenž má svou ženou Caroline tři děti.

Dalším důvodem prozření kanadského forvarda může být fakt, že zavedený systém v LA si Lecavalier okamžitě oblíbil, což je konec konců vidět na jeho výsledné hře. Zdá se, že s trenérem Darrylem Sutterem si okamžitě padl do oka. „Trénoval jsem během své kariéry pod hodně dobrými trenéry, ale zdejší systém mi přijde velmi chytrý, pravděpodobně jsem lepší za svůj život ještě nezažil. Trenér Sutter nás všechny vítá s otevřenou náručí. Jedná se tady s vámi narovinu, takže je to o to jednodušší.“

Lecavalier je zkrátka spokojený, během rozhovorů se usmívá od ucha k uchu a po protrápeném angažmá ve Philadelphii našel konečně tu pravou hokejovou destinaci. Častokrát se během svých nepovedených manýrů ve Flyers stal terčem novinářů, tehdy Lecavalier samozřejmě nemohl říct, jak se říká, na „plná ústa“, jak to ve zdejším klubu vidí, každopádně s odstupem se nyní k celé situaci vyjádřil dost jasně.

„Samozřejmě jsem chtěl odsud pryč. Když pravidelně nehrajete, chcete alespoň říkat ty správné věci a v šatně chcete být za dobrého spoluhráče, ale celkově zato, nechtěl jsem být součástí týmu v téhle atmosféře, zkrátka proto, že jsem nehrál. Byli zde skvělí spoluhráči, ale pokud nehrajete, je to těžké. A když za zápas odehrajete pět až šest minut, není to to, co bych si představoval. Opravdu jsem zde už být nechtěl. A pak se stalo něco dobrého,“ okomentoval Lecavalier velkou úlevu uskutečněnou trejdem s Los Angeles.

No jo, takže Vinny v Kalifornii, alespoň se tak zdá, našel nový domov. Sedl si s trenérem, zdejší systém se mu zamlouvá, na ledě dostává hodně prostoru a zase začal pravidelně střílet branky. Skoro se zdá, že angažmá v Los Angeles nemá pro Lecavaliera chybu. Toho by byla přece škoda nevyužít, vždyť ve 35 letech se dá s hokejem ještě v pohodě pokračovat, což už dokázala řada hráčů daleko staršího věku.

Nerozmyslí si tedy Lecavalier svá slova ohledně ukončení 17leté kariéry v NHL, která má údajně nastat po letošní sezóně? „Nechci o tom následujících pět měsíců uvažovat. Chci jít zápas od zápasu, protože stále musím pracovat na svém sebevědomí a jistotě. Musím se stále posouvat dopředu, nyní se soustředím na náš další zápas a ne na to, co bude za pět měsíců.“

Kličkovaná skončila otázkou na tělo. Co bude s Lecavalierem po sezóně? „Myslím, že už jsem své rozhodnutí ohlásil, takže ..“

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.