bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Z vrcholu na dno. Finále je pro Rinneho zatím zlým snem

2. června 2017, 17:30

David Jahoda

U rychlých sportovních automobilů se člověk zajímá, za jak dlouho vytáhne svou rychlost takříkajíc z nuly na sto. Brankář Nashvillu Pekka Rinne ale nyní zažívá, jaké to je zpomalit ze sta na nulu. Je to jako čelní náraz. Před finálovou sérií byste v týmu Predators jen těžko hledali většího aspiranta na Conn Smythe Trophy, jenže po dvou zápasech je vše jinak. V prvním utkání finále si skoro nesáhl na puk a inkasoval čtyři góly, po stejném přídělu byl ve druhém střetnutí dokonce odvolán.

Když před startem letošního finále Stanley Cupu hlasovali žurnalisté z oficiálního webu NHL o tom, komu by udělili Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play off, hned osm z dvanácti dotazovaných dalo Pekku Rinneho ve svém seznamu na první místo. O jeho obří zásluze na historicky prvním postupu Nashvillu do finále se nemusí diskutovat. Jenže první dva finálové duely udělaly na předešlých výkonech finské opory Preds velký škraloup. 

Do finále vstupoval s procentuální úspěšností zákroků 94,10 %, žádný jiný brankář na tom nebyl lépe. Během úvodních dvou duelů finále proti Pittsburghu ale inkasoval osm branek z 36 střel, a pochytal tak jen 77,80 % procent střel. To byl hodně rychlý sešup dolů. Můžeme se bavit o tom, kolik z obdržených gólů mohl rodák z finského Kempele chytit, jisté je ale to, že pokud mají Predators za stavu 0:2 finálovou sérii zvrátit, musí přidat i Rinne. 

„Pochopitelně jsem z toho teď hodně zklamaný,“ řekl Rinne pro TSN.ca po druhém finálovém střetnutí, v němž byl po čtvrté inkasované brance vystřídán, a poprvé se tak v play off dostal do nashvillské klece jeho mladší finský kolega Juuse Saros. „Tohle finále beru jako příležitost, která přijde jednou za život. Hraju už dost dlouho a tohle je moje první šance vyhrát pohár. Musím první dva zápasy hodit za hlavu a posunout se dál,“ pravil čtyřiatřicetiletý gólman.

„Tohle finále beru jako příležitost, která přijde jednou za život.“

Rinne bude mít ještě možnost, jak své výkony opět vyšponovat jak jen nejvíc to půjde. Série se přesouvá do Nashvillu, a v domácím prostředí jsou Preds v letošním play off vynikající. Z osmi duelů prohráli jen jednou, a to ve čtvrtém utkání série finále Západní konference proti Anaheimu. Tohle by mohlo dlouhána ze země tisíce jezer trochu uklidnit.

Co mu však na klidu jistě nepřidá jsou dosavadní kariérní statistiky proti Pittsburghu. Rinne jako startující gólman proti Penguins ještě ani jednou nevyhrál, v sedmi z celkových devíti duelů padl sedmkrát v základní hrací době, dvakrát po prodloužení nebo nájezdech. Jedinou výhru proti Pens si připsal v roce 2009 jako střídající brankář. Ze zápasů proti Tučňákům mu vychází průměrná procentuální úspěšnost zákroků 86,50 %. Proti žádnému ze zbylých soupeřů v NHL si Rinne nevede ve své kariéře hůře.

Rinne v prvních dvou zápasech finále:
F1: 11 střel/4 góly – úsp. 64, 64 %
F2: 25 střel/4 góly – úsp. 84,00 %

Jeho spoluhráči však v něm mají i nadále stoprocentní jistotu. „Pekka byl celý rok naším nejlepším hráčem a bude to tak pokračovat. On je ta nejmenší ze všech našich starostí,“ vyjádřil mu podporu James Neal v rozhovoru pro TSN.ca. „Jeho příspěvek je pro nás nenahraditelný,“ doplnil Neala v interview pro NHL.com obránce Preds Ryan Ellis. „Máme v něj obrovskou důvěru. Nebýt jeho, ve finále nejsme. Očekávám, že bude v dalších zápasech skvělý,“ předpovídá Colton Sissons pro NHL.com.

I když i přesto, že byl Rinne ve druhém utkání odvolán, jen málokdo očekává, že by třetí finálový duel odstartoval mladý Juuse Saros, trenér Nashvillu Peter Laviolette odmítl zámořským médiím sdělit, kdo bude od první minuty v brankovišti jeho týmu. „Když jsem byl před pár dny dotazován na Mikea Fishera a Ryana Johanssena, řekl jsem, že o naší sestavě nebudu mluvit. A v tomhle chceme zůstat konsistentní, platí to i nyní,“ pověděl NHL.com Laviolette.

„Máme v něj obrovskou důvěru. Nebýt jeho, ve finále nejsme.“

I on sám ale Rinneho podpořil. „Pekka chytal v celé sezoně excelentně. Je tu pár věcí, které jsme všichni mohli udělat lépe. Tři góly, které dostal ve třetí třetině, byly po přečísleních,“ uvedl pro TSN.ca Laviolette s tím, že Rinne při obdržených brankách neměl jednoduchou pozici. Stejně tak to měl těžké v prvním duelu, kdy si díky obětavé práci jeho spoluhráčů prakticky nesáhl na kotouč. A to pro brankáře nikdy není příjemné. Jenže dvě hrubky si zkrátka neodpustil, trefu Malkina z úvodního klání a první ze dvou Guentzelových gólů ve druhém střetnutí chytit zřejmě měl. 

Každopádně s ne zrovna vynikajícími výkony brankáře se Laviolette ve stejné situace nepotýká poprvé. V jeho poslední účasti ve finále, kam v roce 2010 jako hlavní kouč dovedl Philadelphii, dostala jeho gólmanská jednička Michael Leighton v šesti zápasech dohromady 20 gólů a byl dvakrát střídán. Před finále měl přitom úspěšnost zásahů skvělou, dokonce lepší než Rinne, a to 94,80 %. Laviolette (a nejen on) doufá, že se toto „brankářské déjà vu“ nebude opakovat. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.