bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Z Paňdžábu až do NHL. Khaira navázal na Bawu s Malhotrou

4. prosince 2015, 14:00

Tomáš Zatloukal

Když se minulou sobotu střetl Pittsburgh s Edmontonem, na ledě pochopitelně nechyběli ani Jevgenij Malkin a Sidney Crosby. Zkraje zápasu sledovaly oba fenomenální hráče temné oči Jujhara Khairy, nováčka v sestavě Olejářů. "Nachytal jsem se, jak na ně zírám a nesleduji hru," přiznal. GM Peter Chiarelli jej povolal, aby nahradil, ve formaci s Antonem Landerem a Mattem Hendricksem, zraněného Rusa Naila Jakupova. A tak se také stalo, do NHL naskočil třetí hráč s paňdžábskými kořeny.

Zámořský tisk psal o Khairově debutu jako o solidním představení, nic nezkazil, naopak na sebe upozornil šikovným vystihnutím neopatrné rozehrávky Adama Clendeninga. Na holi měl vítězný gól, na Jeffa Zatkoffa si nicméně nepřišel. Přesto mohl být s premiérou spokojený, splnil si svůj sen. "Byla to zábava. Pár střídání mi sice trvalo, než jsem chytil správný rytmus, ale postupně jsem se do toho dostal a začal hrát svůj hokej."

Od té chvíle naskočil syn kanadských Indů ještě do dvou zápasů NHL, hrdě tak prohloubil paňdžábskou stopu, či zatím spíše nepatrnou šlépěj v nejslavnější hokejové soutěži světa. Navázal na odkaz Robina Bawy, který mezi léty 1987 a 1999 nakupil za kvarteto klubů 61 zápasů a sedm bodů (více zaujme jeho sbírka 60 trestných minut, nikdy se nebál shodit rukavice), a také Mannyho Malhotry, jenž čerstvě podepsal zkušební smlouvu v AHL.

Malhotru, syna paňdžábského otce a francouzské Kanaďanky, asi netřeba dlouze přestavovat. Svou obětavostí, vynikajícím bruslením i čichem na góly si řekl o stálé místo mezi elitou, jen devět duelů mu chybí do tisícovky a pět bodů do třístovky. Proslavil jej i úraz oka, kvůli kterému přišel o značnou porci sezóny 2012-13. Pokud byl zdráv, patřil k nesmírně platným hráčům, jeden čas se o něm mluvilo jako o kandidátovi na Selke Trophy.

Khaira nyní píše vlastní příběh. Z drobného prcka, o kterého nikdo nestál,  ve třinácti letech během chvíle vyrostl čahoun, jehož tvrdá hra dnes znepříjemňuje život hvězdám NHL. Vždy byl mimořádně vděčný svým rodičům a s jejich radami došel až do slavné ligy. "Buď skromný a tvrdě pracuj. Všechno si musíš zasloužit, nic nedostaneš zadarmo," říkali mu Sukh a Komal. Oba mohou být na svého potomka hrdí, Khaira naslouchal.

Třeba si jednadvacetiletý talent, draftovaný před třemi lety ve třetím kole, tvrdou prací řekne o setrvání v NHL. A možná si tam jednou zahraje proti svému mladšímu bratru Sahvanovi, podobně urostlého zadáka příští rok čeká draft, byť zatím se jen těžko odhaduje, zda nemilosrdným sítem projde. Paňdžábská větev by se tak rozrostla o další ratolest, což by stále rostoucí popularitě ledního hokeje v Indii a Pákistánu jedině prospělo.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.