bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Z nenápadného přestupu výměna roku? Schenn je v St. Louis k nezastavení

23. listopadu 2017, 19:30

Martin Schwarz

Na letošním draftu do NHL došlo ke spoustě zajímavých výměn, jež strhly pozornost fanoušků. Jeden přestup ovšem zůstal stranou zájmu, bez výraznějšího ohlasu médií a detailních rozborů zámořských novinářů. Což se postupně ukazuje jako chyba. Philadelphia Flyers poslali na konci června do St. Louis útočníka Braydena Schenna, který v dresu nového zaměstnavatel září, předčil veškerá očekávání. Společně s parťákem Jadenem Schwartzem ovládá týmovou produktivitu Blues.

Antti Raanta, Derek Stepan a Niklas Hjalmarsson do Arizony. Artěmij Panarin pro změnu ke Columbus Blue Jackets, nebo Jordan Eberle z Edmontonu pod křídla New York Islanders. Draft 2017 přichystal až nezvykle zajímavá škatulata dobře známých jmen. I proto není divu, že mezi nimi jedno tak nějak zapadlo. Organizace St. Louis Blues 24. června přivedla z Philadelphie forvarda Braydena Schenna, Flyers za něj dostali následující protihodnotu: Jori Lehterä, volba v prvním kole letošního draftu a podmíněný výběr během toho následujícího. 

Mezi nejlepšími v lize

O vítězi trejdu mezi Bluesmany a Letci – alespoň prozatím – není žádný pochyb. Šestadvacetiletý Kanaďan zapadl do skládačky St. Louis naprosto ideálně, z velké části i díky němu se teď mančaft vyhřívá na špici Západní konference. Jestli někdo pochyboval o Schennově přínosu pro tým z Centrální divize, teď musí sklopit uši a odejít do ústraní. Stačí pohledět na jeho statistiky z minulého utkání proti Edmonton Oilers. Hráč s číslem 10 na zádech dva góly vstřelil, na další dva přihrál a po parádním večeru zakulatil počet kanadských bodů na 30 (deset gólů a dvacet nahrávek). Nutno podotknout, že téhle mety dosáhl teprve po 22 odehraných duelech.

Schenn patří mezi pětici nejproduktivnějších hráčů NHL a také mezi pětici nejčastěji nahrávajících mužů. Neskutečným způsobem vedle něj herně i statisticky vyrostl již zmíněný spoluhráč Jaden Schwartz (11 + 19), má na kontě stejně bodů jako Schenn. Aby toho nebylo málo, oba vedou i jinou důležitou kolonku, a to čísla pozitivní a negativní účasti na ledě, nyní se nacházejí na úctyhodné hodnotě + 19. Ano, hádáte správně, nikdo v celé soutěži nedrží lepší bilanci.

Pokudy by rodák ze Saskatoonu pokračoval bez větších výkyvů, může do konce základní části nastřílet přes 30 branek a atakovat metu 100 kanadských bodů. Připomeňme, že jeho dosavadním maximem je 26 branek a 33 asistencí z období 2015-16, o rok později si však nevedl o moc hůře (55 bodů). Nicméně vše není jen o číslech. Ta sice napoví víc než dost, musíte každopádně vidět Schennovu hru, abyste pochopili, jak moc dobře St. Louis udělalo, když hráče draftovaného před osmi lety klubem Los Angeles Kings zařadilo do sestavy.

Klíčové trio ke Stanley Cupu?

Výborně bruslí, předvádí bezchybný hokej po fyzické stránce, skvěle si vede například v přesilových hrách, ačkoli Blues aktuálně patří mezi kádry s nejhorší přesilovkou v NHL vůbec (24. místo s využitím 16.7 %). Ještě jednou se vraťme ke spolupráci Braydena Schenna se Schwartzem, protože letos na podzim, až na výjimky, moc hráčských dvojic nepředvádí tak fantastickou chemii jako oni dva. Větší pozornost na sebe strhává jen duo Tampy Bay Steven Stamkos – Nikita Kučerov. A to ještě nezapomínejme, že v rozjetém prvním útoku Bluesmanů figuruje také rozený snajpr Vladimir Tarasenko. 

Zdá se, že jediné, co může trio Schwartz – Schenn – Tarasenko zastavit, je zranění některého borce. Jestliže zůstanou všichni až do konce sezóny zdraví, čeká soupeře St. Louis pořádně tvrdý oříšek. Pro organizaci jde navíc o velký příslib do budoucna, ani jednomu hrdinovi nekončí příští rok v létě smlouva, tudíž myšlenky o Stanley Cupu v Missouri nejsou úplně mimo realitu.

Poučení na závěr zní: věnujme občas pozornost i přestupům, které na první pohled nevypadají tolik atraktivně. Někdy totiž mohou výrazným způsobem ovlivnit výkony celého mužstva. A to přesně se zrovna v případě St. Louis Blues děje.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.