bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Z gólů se raduje každý, ale Frolík to posunul na vyšší úroveň, zní z kabiny Flames

6. listopadu 2018, 15:00

Jiří Lacina

V prvních dvou sezónách v NHL nastřílel za Floridu po 21 brankách. To byl víc než slibný začátek, od té doby ale přeci jen střelecky polevil. Nejvíc se dvacetigólové hranici znovu přiblížil v letech 2014-15 ve Winnipegu (19), letos má reálnou šanci překonat ji znovu. Frolíkův bodový zápis, obvykle výrazně bohatší na asistence, nabízí v probíhající sezóně 7 bodů za 7 vstřelených branek.

Fanoušci tak mají poměrně často možnost bavit se jeho rozzářenou tváří. Jak si všímá i zámořský tisk, brankové oslavy kladenského odchovance jsou přeplněné radostí. „Every single time,“ píše list Calgary Sun. Pokaždé. 

„Ano, bývám hodně šťastný,“ připouští Michael Frolík. „V týmech předtím si ze mě někdy dělali legraci, že to až přeháním. Myslím, že jsem v posledních letech tolik gólů nedal, tak si užívám, když se to povede. Jsem vždycky rád, když pomůžu týmu dát nějaké góly.“

Veterán, který ví co hrát

Poslední dva zásahy byly o to cennější, že byly vítězné. Calgary Flames jsou milým překvapením sezóny. Nový trenér Bill Peters vede mužstvo od vítězství k vítězství. K těm posledním dvěma – 6:5 nad Coloradem a 5:3 nad Chicagem – přispěl vždy jedním gólem Frolík.

V dramatické přetahované s Coloradem zvyšoval pět minut před koncem na 6:4, v nerváku s Chicagem lámal zhruba ve stejném čase nerozhodný stav 3:3. Čili trefy, které měly v konečném bodovém účtování zatraceně velký význam! Historie se nebude ptát, že proti Chicagu hlavně přihrával před bránu a puku pomohla do sítě nešikovnost bránícího hráče a brankáře.

„Samozřejmě vám to trochu zvedne sebevědomí,“ přiznává útočník, který je mezi Čechy v NHL aktuálně za Davidem Pastrňákem (13) druhým nejlepším střelcem. „Hokej je o sebevědomí. Když dáte pár gólů, sebevědomí jde nahoru. Doufejme, že mi to vydrží a že budu dál makat. Kdykoli pomůžete týmu, je to fajn.“

Úvod sezóny měl přitom drsný. Než přesvědčil nového trenéra o svých schopnostech, nevyhnul se dokonce usazení na tribunu. Ledva se ale vrátil do hry, zpátky ve druhém útoku po boku Matthew Tkachuka a Mikaela Backlunda, s nimiž nastupoval loni, trefil se dvakrát a od doby je zase všechno v pořádku. Postupně tiše vystoupal na třetí místo mezi střelci Flames.

„Ví jak hrát. Právě to vám veteráni nabízí – konstantní výkon v každém střídání,“ oceňuje na hře zkušeného Čecha trenér Calgary. „Mladí kluci tam někdy poletují, ale chlapi jako ‚Fro‘ to dobře znají. Je to inteligentní a pro nás velmi cenný hráč.“

Samozřejmě, na kontě nemá žádnou asistenci a dvě ze vstřelených sedmi branek byly do prázdné klece, ale to mu asi radost nekazí. Proti loňským deseti trefám v 70 utkáních je to pro třicetiletého forvarda vydařený vstup do sezóny.

Radost mají i spoluhráči. S nikým se prý po vstřelení gólu „nemuchlují“ tak rádi. „Abych byl upřímný, je to fakt sranda,“ uznal Mark Giordano. „Je to asi ten nejzábavnější chlapík, se kterým můžete oslavit gól. Samozřejmě každý je dává rád, ale Fro to posunul na vyšší úroveň. Je vždycky parádní vidět, když je za svou snahu odměněn.“

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.