bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Wild řeší gólmanskou krizi. Žirafou, od Kojotů získali Dubnyka

15. ledna 2015, 10:00

Tomáš Zatloukal

Minnesota trpí hned několika palčivými problémy a bídná forma brankářů je jedním z nich. Gólmani, kteří se strojí do červeno-bílo-zelených trikotů, platí za ty vůbec nejhorší v celé NHL. Podle týmové procentuální úspěšnosti zákroků Wild patří s Edmontonem Oilers dělené poslední místo, hodnota 88,9 % by snesla přísnější měřítko snad jen v divokých a útočných osmdesátých letech. Niklas Bäckström a Darcy Kuemper zkrátka ambiciózní klub příliš nedrží, bídnými výkony naopak progresivní organizaci odsunuli mimo postupové pozice do play-off.

Poslední kapka pro generálního manažera Chucka Fletchera přišla, když Wild dostali naloženo půl tuctu gólů za 50 minut nerovného zápasu proti Pittsburghu Penguins. Bäckström, finský veterán, který kvůli řadě zranění asi již nikdy nebude chytat v optimální formě, mazal na střídačku a do klece se postavil John Curry, za běžných okolností až minnesotská čtyřka. Kuemper se totiž nedávno zranil (7. ledna na tréninku) a Joshe Hardinga brzdí opakované potíže s roztroušenou sklerózou. Krizová situace, že?

Fletcher, do jehož hledáčku se nejprve dostal Cam Ward a později se spekulovalo o tom, že přivede Martian Brodeura, se rozhodl pro levné a efektivní řešení (alespoň na papíře). Z Arizony, kde se Devanu Dubnykovi podařilo restartovat uvadající kariéru, přivedl bývalého kanadského reprezentanta s výbornými čísly a nízkým platem. Dubnyk si ročně vydělá jen 800 tisíc dolarů, přitom výkonnostně jasně zastiňoval slavnějšího krajana Mikea Smitha, a může se pyšnit vysokou úspěšnosti zákroků - v 19 duelech kryl přes 91,6 % střel soupeřů.

Dubnykovi se přezdívá Žirafa, ta také zdobí jeho masku:

Wild za 28letého rodáka z Reginy, odkud shodou náhod pochází také Harding, obětovali třetí kolo v draftu 2015. Nejde tedy o nikterak nákladnou investici a Minnesotě se může jedině vyplatit. Na trejd se sluší podívat také z úhlu pohledu Arizony, Kojoti dali jednoznačně najevo, že jejich stálou jedničkou zůstává, i přes nejhorší sezónu v kariéře, Smith. "Ano, bylo pro nás důležité ukázat, že právě Smith je brankářem, které mu věříme. Hodně jsme do něj investovali, takže mu dáme šanci, aby se vzpamatoval. Tvrdě pracujeme na tom, aby znovu objevil svou hru. Víme, jak skvělým gólmanem umí být."

Tak pravil GM Don Maloney, tedy stejný muž, který před časem uzavřel se Smithem šestiletý kontrakt na 34 milionů dolarů. Tato smlouva z něj činí nevyměnitelného borce, a tak Maloneymu nezbývalo než snížit konkurenci odchodem překvapivě dobrého Dubnyka a vyjádřit Smithovi podporu. O post jeho náhradníka se poperou Mike Lee s Louisem Dominguem, největší talent v masce, který Desert Dogs momentálně mají, Mark Visentin, si kvůli vážnému zranění letos nechytá a jedy tedy ze zajímavého boje vyřazen.

Maloney udělal to jediné, co mu zbývalo. Smitha se nezbaví, a tak ho potřebuje v nejlepší formě. Fletcher také sáhl po nevyhnutelném řešení, Bäckström se nelepší a s Kuemperem na marodce se vyhlídky Wild jedině zhoršily. Jedná se tedy o nutný obchod pro obě strany, byť okamžité benefity bude sklízet pouze Minnesota. A to dokonce dost možná již dnes, protože zámořský list Star Tribune očekává, že se Dubnyk postaví do utkání proti Buffalu Sabres. Ideální soupeř pro debut, že? Smitha čekají o poznání jedovatější calgarští Flames. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.