bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Vzpouru Plamenů z Calgary diriguje v brance Jonas Hiller

11. února 2015, 16:00

David Motloch

Moc lidí rozhodně nečekalo, že by se Calgary ještě v půlce února hrdě pralo o pozice zaručující play-off. Hokejovému městu z Alberty experti zkrátka nevěřili. Do konce základní části zbývá zhruba 25 zápasů a kdyby liga končila dnes, obsadilo by Calgary skvělou šestou příčku. Flames zkrátka nevyhasínají a v popředí týmu stojí muž pevně držící pochodeň – Jonas Hiller.

Švýcarský brankář má za sebou perné léto. Poté, co si v NHL udělal jméno kvalitního brankáře v Anaheimu nejspíš počítal, že s tamním klubem ještě nějaký čas pojede na stejné koleji. Jenže pro Ducks se Hiller stal nadbytečným luxusem, a tak se rodák ze švýcarského Felben Wellhausenu stěhoval v létě ze slunné Kalifornie do studeného Calgary.

Přestože mnoho hokejistů by odchod z jednoho z nejambicióznějších celků současnosti do mužstva plného otazníků nejspíš nebralo příliš laskavě, švýcarský kliďas zachoval chladnou hlavu a přesun do Alberty bral s pokorou také proto, že zdejšímu celku věřil.

„Věděl jsem, že tenhle tým má spoustu talentu a už loňskou sezónu, zvláště po olympijské přestávce, hrál velice dobře. Už loni bylo Calgary těžkým soupeřem, bylo vidět, jak zde kluci dřou. Pomyslel jsem si, že když zde přinesu nějaké zkušenosti a předvedu solidní práci v brance, tak budeme mít vždy šanci uspět,“ měl Hiller o možnostech Flames hned jasno.

Manažerský tah přivést do Alberty Jonase Hillera si GM Brad Treliving bude pochvalovat ještě hodně dlouho. Švýcarský brankář je aktuálně ve velké formě. Z posledních čtyřech vyhraných zápasů pustil za svá záda pouze šest puků. Calgary si během úřadování Hillera v brance připsalo i sérii porážek, nicméně zápasová bilance dvaatřicetiletého gólmana zůstává pozitivní 18-15-2.

Hiller zkrátka potvrdil roli vyrovnaného brankáře, který s nynějšími čísly 91,5% úspěšnosti zákroků potvrzuje svůj „průměr“. A když už přišla na Jonase slabší chvilka, mohly se Plameny spolehnout na kvalitní brankářský zástup v podobě Joniho Ortia a Karriho Räma. Oba dva gólmani dostali v průběhu základní části svůj prostor v brankovišti a připsali si dohromady dvanáct výher.

Pouze kvalitním brankářským obsazením by ale ještě v půlce února Flames jen těžko bojovali o play-off. V Albertě se vyrýsovalo skvělé obranné duo složené z kapitána Marka Giordana a TJ Brodieho. Dalším příkladem, který v chladném Calgary doslova hoří, je nováček Johnny Gaudreau. Aby měl tento jednadvacetiletý Američan při svém premiérovém ročníku na kontě 40 bodů, to se příliš nepředpokládalo.

Svěřenci trenéra Boba Hartleyho jsou právě nyní týmem mladých a tým jako takový potřebuje zkušenosti. Ty se i z brankoviště snaží mladším spoluhráčům předávat Jonas Hiller. „Všichni ti hráči už se probojovali do NHL, takže nemusím začínat od nuly. Já zrovna nejsem nejvýraznější osobností v kabině, ale snažím se jít příkladem a snad se mi to doposud daří,“ prozradil svou roli v šatně švýcarský fantóm.

Zdá se, že letos se chystá menší vzpoura kanadských celků. Vždyť kdyby dnes začínalo play-off, ocitly by se v něm hned čtyři týmy země javorových listů. Ve Východní konferenci má poměrně pevnou pozici Montreal, tuhý boj ale bude na Západě. Jak Winnipeg, tak i Vancouver s Calgary nemají rozhodně nic jistého.

Vždyť i šestí Jets mají na osmičku náskok pouhých šesti bodů. Dopředu se navíc dere Minnesota s Los Angeles. Ať už situace dopadne jakkoliv, málokdo čekal, že Hillerova parta z Alberty takto výrazně promluví do bojů o Stanley Cup. Zatím se nezdá, že by v Albertě své pole vyklízeli. A co myslíte vy? Dostane se Calgary po pěti letech opět do play-off? 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.