bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Výstražné znamení? Gallagherova absence by mohla Bergevina donutit k činům

26. listopadu 2015, 10:00

Vojtěch Balon

Montréalští Canadiens mají zaděláno na nejlepší základní část v bohaté klubové historii. Šance na přepsání dějin se však znatelně snížila, poněvadž minimálně měsíc bude Therrienově partě chybět klíčové pravé křídlo Brendan Gallagher, jenž v nedělním utkání proti New Yorku Islanders obětavě zablokoval ránu Johnyho Boychuka a schytal to pukem do prstu.

Rozsudek je pro hrdý klub krutý: dva zlomené prsty, doba rekonvalescence čtyři až šest týdnů. Na Gallagherův zkroucený prst není vůbec hezký pohled, přiložené video rozhodně není pro slabší povahy.

Pro jeho mnohdy neuvěřitelnou obětavost si Habs Brandona Gallaghera cení, v neděli si však produktivní forvard (19 bodů ve 22 duelech) vybral pořádnou porci smůly. A co hůř, Canadiens za něj nemají adekvátní náhradu. Generálnímu manažerovi Montréalu Marcu Bergevinovi se totiž dlouhodobě nedaří vyřešit situaci na postu, na kterém Habs nejvíce tlačí bota - pravé křídlo. Pokusy s Vanekem, Brierem či Parenteauem v minulých sezónách vyšly prachbídně. V létě získaný Zask Kassian se léčí ze závislosti na návykových látkách a datum jeho návratu je neznámé, zatímco Alexandr Sjomin si očividně vůbec nesedl s přísňákem na lavičce Habs Michelem Therrienem.

Tomu ze zdravých hráčů na pravé křídlo zbyli Devante Smith-Pelly, Sven Andrighetto, Dale Weise a zmiňovaný vyhaslý Sjomin. Therrien může teoreticky počítat i s Torreym Mitchellem, jenž je však původním povoláním centr. A hlavně centr do čtvrté formace. To není vozba hodná jednoho z favoritů na Stanleyův pohár, že ne? Kouč Habs navíc ne a ne najít ideální mix, kromě stálice ve třetí lajně Dalea Weiseho, parťáka Tomáše Fleischmanna, se výše zmínění sestavou různě točí. Jednou jsou v první lajně, podruhé zůstanou jen na tribuně...

Gallagherovo zranění tak může (a asi by i mělo) posloužit generálnímu manažerovi Marcu Bergevinovi jako červený hadr rozzuřenému býkovi. Habs mají přetlak v defenzívě, Bergevin by tak mohl jednoho ze svých obránců ve spodní polovině sestavy zabalit do balíčku s jedním z nadějných prospektů či vysokou draftovou volbou a pokusit se ulovit "velkou rybu" na pravé křídlo.

Podle všeho je k dispozici coloradský univerzál Matt Duchene, server sportsnet.ca spekuluje i o Jordanu Eberlemu, jehož jméno je v souvislosti s nějakou výměnou skloňováno už roky. Colorado ani Edmonton navíc nemají dvakrát kvalitní defenzivní valy a posilu do zadních řad by ve zmíněných klubech brali všemi deseti.

Vážní kandidáti na trejd jsou dva. P.K. Subban, Andrej Markov, Nathan Beaulieu a Jeff Petry jsou samozřejmě nedotknutelní, trejd Alexeje Jemelina pak vzhledem k jeho stropové zátěži 4,1 miliónu dolarů a klauzuli o nevyměnitelnosti nepřipadá v úvahu.

Po této sezóně ale končí smlouva velezkušenému Tomu Gilbertovi, jenž je stále platný a sbírá jeden plusový bod za druhým, ale do třetího páru je pro Habs za 2,8 miliónu dolarů zbytečně drahý. V Coloradu či Edmontonu by pro něj určitě našli lepší uplatnění.

A i vzhledem k dobrým výkonům mladého Grega Pateryna se do role věčného náhradníka propadl Jarred Tinordi, jenž se Therrienovi nevešel do sestavy ani jednou (!) z třiadvaceti zápasů. Habs ho ale nechtějí poslat na farmu, jelikož by Tinordiho museli umístit na listinu k zařazení. Odtamtud by si relativně mladého, levného, urostlého a talentovaného zadáka mohl stáhnout jakýkoliv ze zbývajících devětadvaceti týmů zdarma.

Tom Gilbert s Jarredem Tinordim samozřejmě Bergevinovi nebudou stačit na získání jednoho ze dvou výše jmenovaných hráčů, šéf Habs by se pravděpodobně musel rozloučit i s jedním z mladíků vybraných v prvních kolech posledních draftů (na ráně je prý Nikita Ščerbak), případně budoucí volbou v prvním kole.

Letošní výsledky Canadiens hovoří jasně, tým je podle všeho připraven na úspěch v play-off. Vzhledem k rostoucímu věku některých z opor (Plekanec, Markov) se taková příležitost už nemusí za pár let opakovat, Bergevin by tedy měl vzít Gallagherovo zranění jako příležitost a konečně získat další pořádné pravé křídlo - možná poslední chybějící dílek do vítězné mozaiky?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.