bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Vyřazení bolí, ale předčili jsme očekávání, vědí v Carolině. Co bude s Williamsem?

18. května 2019, 10:00

Martin Schwarz

Za pár týdnů jim dojde, jak velkého úspěchu dosáhli. Že se dostali mezi čtyři nejlepší týmy NHL a na cestě do finále Východní konference srazili do kolen i obhájce Stanley Cupu. Jenže teď, pár hodin po vyřazení od Bostonu, jsou hokejisté Carolina Hurricanes plní hořkosti a zklamání. V sérii proti Medvědům neuhráli jedinou partii, nevyšlo jim prakticky nic. Na druhou stranu, kdo z vás před sezonou čekal, že Hurikáni dojdou tak daleko a že vůbec postoupí do play-off?

Nejspíš jen menšina. Také z kabiny Caroliny zní, že tým letos dokráčel o dost dál, než předpokládali i ti největší optimisté. Ale jak známo, s jídlem roste chuť a ve sportu toto přísloví platí dvojnásob. Mnozí experti tipovali, že ani Boston nezastaví sympatické mužstvo, které překvapovalo celou základní část, a ještě více během vyřazovacích bojů. Konečný stav série (4:0 na zápasy pro skvadru kolem Zdena Cháry) ovšem hovoří za vše.

Kapitán Hurricanes Justin Williams seděl po vyřazení svého celku v kabině, stále oblečený ve výstroji objímal svou dceru a syna. „Řekl jsem dětem, že bylo v plánu letěl zítra k dalšímu utkání do Bostonu, ale že nakonec zůstávám doma,“ utrousil zklamaně před novináři, přičemž bylo vidět, jak potlačuje slzy. „Vždycky je těžké přijmout konec sezony, když vypadnete tímto způsobem. Čtyři zápas a jedeme domů. Moc nás to mrzí, ale život jde dál,“ dodal zkušený útočník.  

Trojnásobný vítěz Stanley Cupu, kterému na začátku příští sezony bude 38 let, se může na začátku července stát neomezeně volným hráčem, takže v tuto chvíli nikdo netuší, jak vypadá jeho budoucnost. „Myslím, že pro starší kluky v Justinově věku je daleko těší kousat takové vyřazení. Mladší hráči ještě nevědí, jak těžké je dostat se v play-off tak daleko, až po letech vám dají za pravdu,“ řekl po konci série s Bruins trenér Caroliny Rod Brind“Amour.

Světlé zítřky v Carolině

Ať už to s Justinem Williamsem dopadne jakkoli, letošní ročník minimálně naznačil, že se v Raleigh po dekádě trvající mizérii blýská na lepší časy. Mladý tým s věkovým průměrem pouhých 26 let postoupil do vyřazovacích bojů poprvé od roku 2009. V prvním kole po sedmizápasovém nerváku vyprovodil na dovolenou obhájce Stanley Cupu z Washingtonu, potom ve čtyřech duelech zametl s New York Islanders. „Předčili jsme veškerá očekávání, jinak se na to ani dívat nemůžeme,“ pokračoval kouč Brind’Amour. „Nelze se zaměřit jen na zpackanou sérii s Bostonem. Pokud budeme hodnotit celý ročník, je to podle mě působivé.“

Canes v cestě za postupem do finále brzdila řada aspektů. Fantasticky chytající brankář Tuukka Rask, špatná hra směrem dopředu (pouze pět vstřelených gólů ve čtyřech mačích) nebo výborná přesilovka soupeře, a naopak pokažené vlastní početní výhody (využití Caroliny v play-off jen 9.6 %). „Měli lepší přesilovku, oslabení a nemohli jsme za Raska dostat vůbec nic,“ shrnul důvody zmaru svého týmu Justin Williams.

„Musíme se z toho do příště poučit a věřím, že tomu tak bude,“ zůstával pozitivní finský forvard Sebastian Aho, jedna z největších nadějí organizace Hurricanes. „Je jasné, že teď to hodně bolí. Ale později se ohlédneme za celým ročníkem, vzpomeneme si na povedené chvíle a snad nám to v budoucnosti pomůže.“

Poslední okamžiky sezony pro Caroliny ale mluvily za vše. I když tým prohrál sérii s Bostonem 0:4 a stejným výsledkem dopadl z pohledu Canes i poslední čtvrtý duel, 19 tisíc diváků pod střechou PNC vestoje tleskalo a děkovalo borcům za výtečný ročník. 

„Chceme být i nadále mužstvem, které bude hrát kvalitní hokej a které se bude pravidelně zapojovat do takových velkých zápasů, jaké jsme sehráli letos,“ doplnil spoluhráče útočník Jordan Staal.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.