bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Výměna plná emocí. Do Columbusu nečekaně odchází Panarin, domů se vrací Saad

24. června 2017, 20:00

Robert Rampa

Okolo draftu se čekal velký ruch. A tak generální manažer Chicaga Stan Bowman naplnil očekávání a zbavil se svého druhého nejproduktivnějšího hráče a sehraného parťáka Patricka Kanea. A to proto, aby přivedl zpět Saada, kterého se už jednou, před dvěma lety, zbavoval. Proč se se rozloučit s Panarinem? Bowman už dříve ukázal, že kouká daleko dopředu. Panarin bude v budoucnu drahá akvizice, jakou si Blackhawks nebudou moct dovolit. Navíc Saad zná své staronové spoluhráče. Těší se především na obnovenou spolupráci s Jonathanem Toewsem.

Panarinovi je 25 let, další dva roky bude brát po šesti milionech dolarů a dá se očekávat, že při dalším vyjednávání smlouvy bude ruský útočník požadovat více. To byl hlavní důvod výměny. Saadovi je jen 24 let a smlouva za stejné peníze mu skončí až za čtyři roky. Do té doby má Stan Bowman klid. „Cena byla velký faktor. Je to výzva, když máte kontrakty, vy víte, že brzy vyprchají a ti kluci si řeknou o navýšení platu.“

Bowman je ruské hvězdě vděčný, Saad však nabízí něco navíc. „Panarinův úvodní ročník bude patřit mezi nejlepší v celé historii Blackhawks. Nyní ale přivádíme zpět známého hráče. Loučit se se Saadem bylo dva roky zpět těžké, vždy jsme jej chtěli získat zpět. Konečně to bylo možné. Navíc jsme všemi těmi výměnami omladili kádr. Saadovi je teprve 24 let a už vyhrál Pohár. Něco si prožil a přitom ještě nehrál svůj nejlepší hokej,“ neskrývá nadšení Bowman.

Nevadí mu ani ztráta úderné dvojice, jakou Panarin tvořil s Patrickem Kanem. „Úžasné na Kaneovi je, že si rozumí úplně s kýmkoliv. Nepopírám, že s Artěmijem byl neuvěřitelně sehraný, ale to není důvod nevěřit, že si nesedne i s někým jiným. Kdo ví, třeba se Saadem.“ Saad navíc dokáže částečně nahradit ztrátu Mariána Hossy, jelikož není čistokrevný střelec a umí hrát i dobře dozadu. „Byl to pro mě šok, vrátit se do Chicaga jsem si vždy přál. Hodně se těším na Toewse, s ním jsem zažil ty největší úspěchy. Taky mi hned volal,“ prozrazuje Brandon Saad.

Jonathan Toews se na příchod svého kamaráda opravdu těší. „Saad je takového kalibru, že se pak bojíte jenom toho, abyste vy sami hráli dobře. Je těžké sedět tu a říkat, že po všech těch výměnách, ztrátách Panarina a Hjalmarssona (vyměněn do Arizony) je náš tým lepší. Znělo by to hrozně neuctivě k těm klukům. Záleží mi na nich, takže řeknu, že doufám, že z dlouhodobého hlediska nás to udělá lepšími, budu optimistický. Ale je to vážně těžké teď, šokující,“ mrzí Toewse.

I když ztráty bolí, posily rány vyléčí

Trenéra Columbusu Johna Tortorellu ztráta Saada mrzí, do svého týmu však potřeboval přidat trochu energie. „Panarin rád střílí góly. A já ho nechám, nebudu se mu stavět do cesty. Loni jsme změnili styl a začali více útočit, tímto se posuneme na další level. Hrát bude nejspíš s Alexanderem Wennbergem, ten umí puk dobře rozdat.“ Během play off se Columbus trápil s úspěšností střelby, což vedlo generálního manažera Jarma Kekäläinena k rozhodnutí ruskou hvězdu přivést. Proti Pittsburghu prošlo Blue Jackets pouze 6,7 % střel, Penguins se pyšnili 34 procenty. „Cítili jsme to už během sezony a v play off nás naše střelba položila,“ říká Kekäläinen.

S Panarinem do Columbusu odešel ještě útočník Tyler Motte (22let) a volba v šestém kole letošního draftu. Opačnou cestou se vydal gólman Anton Forsberg (24 let) a volba v pátém kole draftu 2018. Forsberg by měl v další sezoně plnit roli dvojky za Crawfordem. Mezery po ztrátách Hossy, Hjalmarssona, Panarina a van Riemsdyka budou muset nahradit mladí. Chytí se naplno Kempný či Rutta?

Za Hjalmarssona přichází 24letý obránce Connor Murphy a 22letý útočník Laurent Dauphin. „Stále máme úžasné jádro hráčů. Mladí nám přinesou mnoho energie. Ale ano, poslat pryč Hjalmarssona bylo těžké. Je to profesionál, týmový hráč a pro tým by udělal vše. Murphy by měl nahradit Trevora van Riemsdyka, je to typický vůdce. Líbí se mi jeho rozměry, fyzický síla,“ říká Stan Bowman.

Chicago prochází radikálními změnami a může za to platový strop. Stan Bowman tak prozíravě činí kroky na několik let dopředu, čímž by měl udržet Chicago na pozicích pro play off. Ztráta Panarina nebude tak bolestná, pokud se chytí Brandon Saad a velmi početné kvantum mladíků, kteří čekají na svou příležitost. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.