bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Vybralo ho Vegas, ale skončil v Dallasu. Nejhorší bylo čekání a nejistota, míní Methot

29. června 2017, 16:00

Martin Schwarz

Lidově řečeno si ho přehazovali jako horký brambor. Obránce Marc Methot sice dohrál letošní sezónu v Ottawě, pak ale prožíval dny plné napětí. Senators Kanaďana zpřístupnili Vegas Golden Knights pro rozšiřovací draft, načež nováček soutěže ottawského zadáka vzal pod svá křídla. V Nevadě ovšem Methot působit nebude, čeká jej práce u Dallas Stars, za což děkuje i klauzuli ve smlouvě.

Po hodinách a dnech plných nejistoty si konečně může oddechnout. Dvaatřicetiletý zadák Marc Methot počátkem následujícího ročníku obleče zelený dres se hvězdou na hrudi, od října totiž vyztuží defenzivu Dallas Stars. Nejspíš ani on sám netušl, kterak napínavý rozjezd léta ho čeká. V kanadském městě zkompletoval teprve druhý rok ze čtyřletého kontraktu, pak se ale nevešel na seznam chráněných hráčů Ottawy a Golden Knights na něj bez váhání ukázali.

„Bylo to těžké nejen pro mě, ale i pro mou těhotnou snoubenku,“ přiznal Methot na severu nhl.com. „Nejhorší ze všeho bylo čekání a pocit nejistoty, že nevím, kde nakonec zakotvím. Hodně nepěkné okamžiky.“ Po pěti dnech, během nichž oficiálně patřil nejmladšímu klubu National Hockey League, obdržel další novinu. Golden Knights jej za volbu ve druhém kole draftu roku 2020 vytrejdovali do Dallasu, Vegas společně s draftovým výběrem získalo ještě osmnáctiletého brankáře Dylan Fergusona.

Ve výsledku dobrá zpráva pro Methota, protože Stars figurují v klauzuli jeho smlouvy mezi výběry, které v případě přestupu preferoval. Na kontrakt před podpisem uvedl deset jiných klubů, do nichž si nepřál být vyměněn, takže měl svou budoucnost alespoň částečně pod kontrolou. „Ptaly se na mě i týmy, jež mám ve smlouvě mezi těmi, kam nechci být poslán,“ nezastírá ontarijský rodák.

„Na druhou stranu se nerad někomu vyhýbám, tohle bych si třeba před deseti lety vůbec nedokázal představit. Je ale pravda, že jsem pro klauzuli dělal hodně, mám tím pádem možnost částečně určit, kde skončím. Nebudu lhát, s Dallasem jako novým zaměstnavatelem jsem velmi spokojen.“

Pomůže mladším

Ještě aby ne, Methot totiž nejde tak úplně do neznáma. V kabině hvězd na něj čeká bývalý ottawský spoluhráč Jason Spezza, ale také trenér Ken Hitchcock, který jej koučoval v letech 2006 - 2010 na střídačce Columbusu Blue Jackets. „Dobře vím, že je specifický typ kouče,“ zamýšlí se autor dvanácti kanadských bodů z nedávno skončeného ročníku. „Umí být velmi náročný, což je samozřejmě dobře. Svou profesi dělá dlouho a dobře ví, co funguje a co ne.“

Generální manažer Dallasu Jim Nill příchodem Methota dává najevo, že je si dobře vědom problému, který Stars postihl. V sezóně 2016-2017 texaský tým inkasoval 260 branek, více jich dostalo pouze suverénně poslední Colorado. Hlavní klubový stratég nejprve vyřešil post brankáře, když přivedl Bena Bishopa a ze smlouvy vyplatil Fina Anttiho Niemiho. A pak se pustil do vyztužení obrany. Kromě toho, že zavolal na pomoc Methota, vybral na draftu společně s kolegy finského zadáka Miro Heiskanena.

Marc Methot doplní nadějnou mladou trojici John Klingberg, Julius Honka a Stephen Johns. Ani jednomu není více než pětadvacet let, takže od nového spoluhráče mohou čerpat zkušenosti.

„Dallas má opravdu dobré jádro sestavy,“ nepochybuje Methot. „Podle mě stačí jenom pár vylepšení a já doufám, že budu jedním z nich.“

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.