bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Vstupní draft NHL 2019: detailní profil hokejisty, brankář Spencer Knight

19. června 2019, 10:00

Jiří Sameš

Vstupní draft NHL dává každoročně všem týmům nejlepší hokejové ligy světa příležitost získat do své organizace několik mladých talentovaných hokejistů. Letos tomu samozřejmě nebude jinak.

Vstupní draft NHL 2019 bude celkově 57. vstupním draftem v historii National Hockey League. Konání velmi populární akce je 21. - 22. června v kanadském Vancouveru, Britské Kolumbii, konkrétně v Rogers Areně.

Detailní profil hokejisty, brankář Spencer Knight

O nejlepších dvou hokejistech Vstupního draftu NHL 2019, jsou jimi útočníci Jack Hughes, Kaapo Kakko, se toho napsalo už hodně. Zaměřme tak svou pozornost také na někoho jiného. Konkrétně se podívejme mezi tři tyče, na brankáře Spencera Knighta.

Když některý z týmů National Hockey League v prvním kole vstupního draftu vysloví jméno nějakého gólmana, jedná se o velkou vzácnost. Letos se tenhle ojedinělý "kousek" velmi pravděpodobně povede právě Knightovi.

Osmnáctiletý Američan od deseti let trénoval v Connecticutu u Pro Crease Goaltending. Jeho trenérem byl zde sám zakladatel organizace Jared Waimon, jenž si svého bývalého svěřence nemůže vynachválit.

„Bere věci opravdu vážně. Sám o sobě je dost upřímný. Zcela bez problému dokáže přijmout kritiku," řekl Waimon.

„Od samotného začátku byl nesmírně cílevědomý. Na tréninky se moc těšil. Vždycky chtěl vědět, proč děláme zrovna tahle a tahle cvičení," pokračoval.

Waimon samozřejmě není jediný, kdo na adresu Knighta pěje ódy.

„Jednou z nejlepších vlastností Spencera je to, že hledá výzvy. Něco si usmyslí a chce toho za každou cenu dosáhnout," zmínil John Wroblewski, hlavní trenér USNTDP (Americká hokejová reprezentace do 18 let).

„Nic jej přitom nezastaví. Nikdy se nevzdá. Má prostě plán, který zvládne pokaždé správně zrealizovat," doplnil.

Dobrá povaha, kterou se Knight může pochlubit, bude hrát důležitou roli na podzim. Zaznamená totiž přechod od juniorů na Boston College (NCAA). Velký pozor si potom musí dát rovněž ve chvíli, kdy bude zahajovat svou profesionální kariéru. To už ale trochu předbíháme.

Momentálně je Knight bezpochyby nejlepším dostupným gólmanem pro nadcházející vstupní draft. Dost možná se přitom jedná o největší brankářský talent za poslední roky.

Je fantasticky atletický, zdobí jej vynikající soustředěnost. Má komplexní sadu dovedností, kterou od muže v masce požadujete.

Samozřejmě, může se stát, že na Knighta v úvodním kole draftu nikdo neukáže. Místo zaručené rozhodně nemá, týmy si třeba raději zajistí služby nějakého obránce či útočníka. Pokud se na něj však skutečně nedostane, půjde vzhledem k jeho velkým schopnostem o překvapení.

„Každý hokejista sní o tom, že bude draftován v prvním kole. Nevidím to ale jako něco, co by mě dostávalo pod tlak," podotkl Knight.

„Nejsem typ člověka, který by se kvůli tomu stresoval. Myslím, že mám dostatečné schopnosti na to, abych byl vybrán hned na úvod. Nikde ovšem není psáno, že se tak opravdu stane," dodal.

Velké riziko

Jak už bylo uvedeno výše, draftování gólmana v prvním kole je vzácností.

Minulý rok byl z mužů v masce jako první vybrán brankář Olof Lindbom, jehož si ve druhém kole z celkového 39. místa zamluvili New York Rangers.

Předloni se zadařilo proniknout mezi "vyvolené" brankáři Jakeu Oettingerovi, když jej jako celkově 26. v pořadí zvolili Dallas Stars.

Brankář Philadelphie Flyers Carter Hart byl nejlepším dostupným gólmanem Vstupního draftu NHL 2016, klub na něj ukázal ve druhém kole díky volbě číslo 48.

Od roku 2010 se mezi 25 nejlepšími na draftu objevili pouze čtyři chlapíci z brankoviště, což činí z celkového počtu 225 vybraných hokejistů méně než dvě procenta.

Trend se změnil roku 2007. V letech 1993 - 2006 se totiž v úvodním kole pokaždé dostalo alespoň na jednoho gólmana (průměr byl 2.7 brankáře na první kolo draftu). 

V období 2007 - 2018, tedy za posledních dvanáct let, bylo naopak na úvod jméno nějakého muže v masce vysloveno pouze sedmkrát. Proč?

Stačí se podívat, jak v minulosti dopadli třeba brankáři Dan Blackburn, Brian Finley, Riku Helenius, Marek Schwarz, Mark Visentin. Ukázat v prvním kole na strážce svatyně s sebou zkrátka pro týmy nese velké riziko. Větší, než jaké platí u obránců a útočníků.

Samozřejmě, existují výjimky. Řeč je o brankáři Vegas Golden Knights Marc-André Fleurym (jednička draftu 2003) nebo o brankáři Montrealu Canadiens Careym Priceovi (pětka draftu 2005). Oba prožívají fantastickou kariéru.

Občas se ale vyplatí i počkat a stále můžete získat klenot. Zmíněné potvrzuje brankář Nashvillu Predators Pekka Rinne (258. muž draftu 2004).

Dokáže se Knight prosadit?

Co se týče Knighta, skautingové služby a média (NHL Central Scouting, HockeyProspect.com, The Hockey News, Sportsnet) očekávají, že na něj přijde řada v prvním kole.

Jeho statistiky jsou solidní, nikoliv však ohromující. Letos ve 49 zápasech měl průměr obdržených branek 2.29 a procentuální úspěšnost zákroků 90.8.

USNTDP pravidelně rozděluje svůj rozpis utkání mezi USHL (United States Hockey League) a mezinárodní soutěž. Hra má velmi vysokou úroveň.

Knight oblékal dres USA dva roky, skauti tak měli několik příležitostí jej vidět v akci. Základní zpráva skautingu zní mimochodem následovně: Velká postava, atletické schopnosti, dobrý bruslař, při chaotické situaci dokáže zachovat klid, technicky zdatný, výborně pracuje s holí.

„Jednoho dne z něj bude hokejista, na kterém bude stát celý tým," sdělil Thomas Speer, trenér brankářů USNTDP.

„V NHL odchytá gigantický počet minut," nezapomněl ještě doplnit.

Podle Speera je Knight zralý a v brankovišti podává konzistentní výkony. Výtečně čte hru, když je jeho mužstvo pod útočným tlakem.

Musí se umět přizpůsobit

Sezona 2018-2019 nebyla pro brankáře NHL nikterak přívětivá. Zmenšila se jejich výstroj, což mělo logicky za následek, že se znovu zvýšil počet vstřelených branek.

Hokejisté čtvrtých útočných formací byli rychlejší a daleko více nebezpečnější. Každý najednou myslel pouze na ofenzivní hru.

„Chápu to. Pokud sledujete hokej, určitě si nepřejete, aby zápas skončil výsledkem 1:0," poznamenal Knight.

„Liga dává fanouškům, co chtějí. Mojí prací je samozřejmě gólům zabraňovat. Musím se umět současné hře přizpůsobit," pokračoval.

Knight strávil na trénincích hodně času spolu s útočníky Hughesem, Alexem Turcottem, Trevorem Zegrasem, Matthewem Boldym a Colem Caufieldem. Všichni jmenovaní hokejisté jsou ofenzivní hrozbou a mají velkou šanci být v TOP 10 letošního draftu.

„Na něco takového si příznivci amerického hokeje rozhodně nemohou stěžovat," řekl Knight.

Zářil na NHL Scouting Combine

Loni v létě se Knight rozhodl vzít věci do vlastních rukou a připojil se k Performance 20/20, tréninkové středisko, které se nachází pouhých deset minut od jeho domova v Darien, Connecticutu.

Vedle mnoha dalších sportovců zde podstupuje různá cvičení, aby zlepšil svou pozornost. Například žongluje tenisovými míčky, přičemž na sobě má stroboskopické brýle. 

„Trénink mimo led je pro mě nesmírně důležitý," zmínil Knight.

„Vždycky totiž existuje nějaký způsob, jak se posunout vpřed. Jakmile se dostanete na určitou úroveň, musíte přidávat extra body," vysvětloval.

Možná i díky tomu byl začátkem června v Buffalu na NHL Scouting Combine, testování mladíků, za hvězdu. Mezi více než 100 hokejisty se umístil v osmi z osmnácti cvičení v TOP 15. Exceloval zejména co se hbitosti a skoků týče.

„Spencer je gólmanem, který má neuvěřitelné atletické schopnosti," sdělil na Knightovu adresu brankář Cameron Rowe, kolega z USNTDP, sedmý nejlepší dostupný muž v masce pro draft 2019.

„Hodně na sobě pracuje, dobře čte hru. To je něco, co jej odděluje od všech ostatních," dodal.

Knight je fyzicky i duševně silný, o hře skvěle přemýšlí. Pokud na sobě nepřestane pracovat a zůstane zdravý, bude mít NHL za pár let zcela jistě nového elitního gólmana.

Bude Knight draftován v prvním kole?

Tip redaktora: Ano. Díky volbě číslo 13 si jej zajistí Florida Panthers.

Kartička hokejisty

Spencer Knight

Datum narození: 19. dubna 2001
Rodiště: Darien, Connecticut, USA
Národnost: USA

Pozice: brankář
Výška: 191 cm
Váha: 90 kg
Lapačka: v levé ruce

Dosavadní úspěchy:
2017-2018: World U-17 Hockey Challenge 2017 (zlato)
2017-2018: MS v ledním hokeji do 18 let 2018 (stříbro)
2018-2019: MS v ledním hokeji do 18 let 2019 (bronz)*
2018-2019: MS juniorů v ledním hokeji 2019 (stříbro)

*MS v ledním hokeji do 18 let 2019: nejlepší průměr obdržených branek (1.51), nejlepší procentuální úspěšnost zákroků (93.6)

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.