bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Vítěz ceny Pelleho Lindbergha. VandeVelde má za sebou průlomový ročník

22. dubna 2015, 14:00

Vojtěch Balon

Tato týmová trofej pojmenovaná podle bývalého tragicky zesnulého gólmana Philadelphie je každoročně udělována největšímu skokanovi v týmu Flyers a jejího vítěze volí samotní hráči celku z města bratrské lásky. Jejími laureáty z posledních let jsou zavedené hokejové persony Scott Hartnell, Jakub Voráček a Michael Raffl, letos se do zajímavé společnosti dostal Chris VandeVelde, který až do aktuálního ročníku trávil většinu času po farmách.

Ani začátek sezóny 2014/2015 nevěštil změnu, VandeVeldemu bylo po tréninkovém kempu oznámeno, že se do sestavy Letců nevejde a bude odeslán do Lehigh Valley, záložního týmu Philly v AHL. Osmadvacetiletý útočník si uvědomil, že šanci zahrát si v nablýskané NHL dostane jen, když bude tvrdě makat.

Ona příležitost přišla dříve, než bys řekl švec – hned týden po začátku sezóny. V dresu Phantoms rodák z Moorheadu odehrál jediný zápas a vstřelil dva góly, a tak generální manažer Flyers Ron Hextall vůbec neváhal a VandeVeldeho povolal, když si velezkušený Vincent Lecavalier poranil nohu.

Hráč se „subbanovskou“ šestasedmdesátkou na dresu se ve čtvrté formaci Letců tak zabydlel, že Hextallovi v podstatě znemožnil to, aby jej převlékl do teplákovky, koupil mu lístek na autobus a odeslal zpět do farmářské soutěže. Chris VandeVelde, absolvent Univerzity Severní Dakota, si definitivně zajistil místo v základní sestavě Flyers.

VandeVelde odehrál celkem 72 utkání se solidní bilancí devíti gólů a šesti finálních přihrávek, pravidelnou vytíženost samozřejmě kvitoval. „Je to skvělá vzpruha pro vaše sebevědomí. Jakožto hráč povolaný z farmy jsem se to dřív snažil jen nekazit, ale když máte pevnou půdu pod nohama, na ledě si samozřejmě můžete dovolit více. Jako hráč jsem vyrostl,“ pochvaloval si.

Ironie tomu chtěla tak, že VandeVelde většinu sezóny odehrál po boku Vinnyho Lecavaliera. Uznávaný střední útočník a bývalý dlouholetý kapitán Tampy Bay si příliš nesedl s – nyní už bývalým – trenérem Flyers Craigem Berubem, jenž měl neustálé výhrady vůči jeho fyzické kondici, a tak jej utápěl ve čtvrté lajně – takovou roli ve své bohaté kariéře Lecavalier donedávna v podstatě nezakusil.

Letce ve složení Pierre-Edouard Bellemare – Vincent Lecavalier – Chris VandeVelde to prostě klapalo, především v lednu trio složené z chlapíka, který ještě loni hrál švédskou nejvyšší soutěž, vyčpělého veterána a pracovitého „farmáře“ táhlo ofenzívu Philly. „Ten měsíc nám opravdu vyšel, prakticky všechno nám padalo do branky,“ přitakal VandeVelde a realisticky dodal: „Tak vysoké tempo jsme samozřejmě nemohli udržet, to bylo jasné. A taky že ne, v závěru se nám střelecky tolik nedařilo. Pořád jsme si ale dokázali vytvářet šance a trápit soupeře, což se nám může hodit do budoucna.“

Do budoucna? Francouzský reprezentant Bellemare už s klubem prodloužil kontrakt o další dvě sezóny a Lecavalier má platnou smlouvu až do roku 2018, jenže je v tom jeden háček. Zámořím už kolují spekulace o tom, že Ron Hextall vykoupí bývalého kanadského reprezentanta z pohádkového, více než dvacetimiliónového, kontraktu, aby uvolnil tolik potřebný prostor pod platovým stropem, jehož výše pro příští ročník je vinou potíží s kurzem kanadského dolaru neznámá.

Na poměry National Hockey League si Chris VandeVelde vydělal v sezóně 2014/2015 pakatel – 575 tisíc dolarů. Autor devíti tref v základní části se sice v červenci stane nechráněným volným hráčem, nechal se však slyšet, že by ve městě bratrské lásky tuze rád setrval. Je tak prakticky tutové, že si Hextall zajistí služby poctivého bojovníka minimálně pro další ročník.

Jaký je váš názor? Myslíte, že v říjnu Philadelphia vyrukuje znovu s formací Bellemare – Lecavalier – VandeVelde?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.