bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

VIDEO: Uzdravený Réway chystá boj o místo v Montrealu. Věřím v sebe, tvrdí

8. srpna 2017, 8:00

David Jahoda

Po sezoně 2015/16, kdy oblékal dres pražské Sparty a následně švýcarského Fribourgu, měl slovenský útočník Martin Réway našlápnuto k tomu, aby se ucházel o místo v jedné z nejproslulejších adres v NHL – Montrealu Canadiens. Jenže přišla krutá stopka, na srdci mu našli zánět. Nejenom, že smělé plány odvál vítr, mladý hokejista se strachoval o to, aby hokej mohl vůbec ještě někdy hrát. Teď to však vypadá, že vše bude mít dobrý konec. I když stále bere léky, cítí se dobře a je připraven se poprat o místo v týmu Canadiens. „Věřím ve své schopnosti,“ říká.

Když si ho Montreal v roce 2013 vybral na draftu z celkové 116. pozice, snil o tom, že jednou dres slavných „Habs“ přehodí přes hlavu. A snít nepřestal ani po zřejmě nejhorším období v životě. „I přesto všechno bych to chtěl dokázat. Samozřejmě vím, že to asi nebude jednoduché, ale věřím ve své schopnosti a v to, že tomu týmu můžu něco nabídnout,“ uvádí Martin Réway v rozhovoru pro NHL.cz.

Réway po roční pauze od hokeje logicky nemůže zahálet. Jak to u něj bylo zvykem už v předešlých letech, připravuje se se společně s hokejisty Banské Bystrice. „Trénuju už déle. Mám pochopitelně delší letní přípravu než ostatní kluci, musím to dohnat. Přece jenom ten rok asi bude poznat. Ještě bych měl trénovat nějaké tři nebo čtyři týdny a tím letní přípravu ukončit,“ nastínil své plány před předsezonním kempem Montrealu.

Co bych dělal místo hokeje? Těch věcí moc není 

Slovenský reprezentant narozený v Praze se vrátil také k tomu, jak velkou zkoušku psychické odolnosti mu uplynulý rok přichystal. „Ze začátku to bylo hodně těžké. Nevěděl jsem, proč by se mi mělo něco takového vůbec stát. Nikdy předtím se mi nic takového nestalo, vždycky jsem měl všechna vyšetření srdce v pořádku,“ přibližuje Réway bezprostřední pocity poté, co se od lékařů dozvěděl nepříjemnou zprávu.

Hokej byl v tu dobu mimo jeho dosah a ani nevěděl, jestli někdy dostane možnost jej znovu vrcholově hrát. „Najednou jsem přemýšlel o věcech, co bych dělal, kdybych nemohl hrát hokej. A těch věcí není moc, školu jsem obětoval hokeji. Ale jsem rád, že jsem to, doufám, nějak překonal, a že jsem se mohl vrátit,“ konstatuje spokojený Réway.

Canadiens? Podrželi mě 

V těžkých chvílích člověk vždycky potřebuje oporu v jiných lidech. A to kapitán bronzového týmu Slovenska z mistrovství světa juniorů 2015 jen potvrzuje. Nejvíc vděčí rodině. „Byl jsem zvyklý žít sám, ale najednou mě museli mít pod drobnohledem a starat se o mě. Podporovali mě i kamarádi, kteří říkali, že to všechno bude dobré. Jsou to jednoduché věci a řekne vám je spousta lidí, ale v tu dobu jsem to opravdu potřeboval,“ vzpomíná Réway.

Bývalý hráč Sparty si rovněž nesmírně cení toho, že na něj nezanevřeli ani zastupitelé Montrealu, kteří s ním na jaře loňského roku podepsali tříletý nováčkovský kontakt. „Mluvili jsme spolu. Ptali se mě, jak se mi daří a jestli jde všechno podle plánu. Taky mě hodně podporovali. Určitě se mnou mohli i rozvázat smlouvu, nebo něco podobného, ale podrželi mě a věří, že týmu můžu něco dát. Těším se na novou sezonu a na to, že tu důvěru můžu všem vrátit,“ řekl.

„Kamarádi říkali, že to všechno bude dobré. Jsou to jednoduché věci a řekne vám je spousta lidí, ale v tu dobu jsem to opravdu potřeboval.“

Jen 173 centimetrů měřící hokejista touží probít se do týmu čtyřiadvacetinásobného vítěze Stanleyova poháru okamžitě. I kdyby to však nevyšlo, je připraven v tvrdé práci vytrvat. Nejspíš na farmě. Proto pro něj olympijské hry Pchjongčchangu nejsou tématem, i když by pochopitelně rád reprezentoval. „Je to lákadlo, ale nemyslím si, že bych s tím momentálně mohl něco udělat. Aktuálně jsem pod smlouvou tam a nevím, jestli by byla možnost uvolnit mě do Evropy. V případě, že bych se do prvního týmu nedostal, pravděpodobně bych šel na farmu,“ ujasňuje Réway.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.