bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Více než jen hokejista. Joe Thornton ukazuje velké srdce, ale i méně známou tvář

25. května 2016, 16:00

Martin Schwarz

Tohle play-off přináší nejedno překvapení. Tak třeba uvidíte Joe Thorntona, jak tančí společně s nejmenšími fanoušky St. Louis a zároveň s nimi vtipkuje. Nebo jej uslyšíte na tiskové konferenci říkat, že dobře tuší, jak dobrým hokejistou je. Skvostný nahrávač letos odhaluje i méně poznané stránky své osobnosti, avšak kamarádi a nejbližší útočníka s devatenáctkou na zádech dobře vědí, že je to stále dobrák Joe s velkým srdcem.

„Pomáhá lidem, ale opravdu jen pomáhá. Nepotřebuje, aby veřejnost věděla o tom, že se někomu snaží pomoci,“ vypráví o svém bratrovi John Thornton. „A to je celý on,“ dodává. Není v NHL za poslední roky tolik podobných ikon, které odevzdávají absolutně vše nejen na ledě, ale i mimo mantinely. „Tahle povaha z něj dělá speciálního člověka,“ přitakává Thorntonův spoluhráč a blízký kamarád Douglas Murray. „Nepotřebuje o činech mluvit, uskuteční je, protože je dobrosrdečný a záleží mu na ostatních.“ Tím se Murray shoduje s výroky Joeova bratra Johna.

Joe se umí bavit

Budete-li o někdejším kapitánovi Žraloků hovořit s jeho současnými i bývalými spoluhráči, velmi pravděpodobně nenarazíte na žádného, jenž by o něm utrousil křivého slova. Šestatřicetiletého forvarda charakterizuje rozvaha, skromnost a po technické stránce jedna z nejlepších nahrávek na světě. V předchozích dnech jsme ovšem poznali i humorné aspekty Thorntonovi povahy. Přijal výzvu mladých příznivců soupeře a reagoval na jejich ladné pohyby za mantinelem podobným trsáním do rytmu hudby v hale.

A co teprve na tiskové konferenci po utkání, kde na místě rozesmál své spoluhráče (včetně českého šikuly Tomáše Hertla), když odvětil na dotaz jednoho z novinářů, že jej nepřekvapuje, jak hraje, dobře prý totiž tuší o svých kvalitách.

Joe si tohle play-off jednoznačně užívá. Aby také ne, San Jose má nadosah ruky historický úspěch v podobě postupu do finále Stanley Cupu. Nemluvě o bodové prosperitě asistenta kapitána Sharks, týmovou produktivitu základní části opanoval a daří se mu i nyní.

„Vždycky byl skvělý hráč. Navíc je nejlepším nahrávačem za posledních 18 let,“ chválí žraločí devatenáctku další někdejší muž San Jose Devin Setoguchi, který stále žije v Kalifornii.

Záleží mu na ostatních

Příběhů o Joe Thorntonovi proběhlo zámořskými médii mnoho, ale minimálně jeden stojí za podrobnější zmínku. Joeův kamarád Tom Holy, který se několik sezón zpátky pohyboval okolo mediálních záležitostí u Sharks, zamířil kdysi společně s rodákem z Ontaria a dalšími kamarády na večeři do Las Vegas. Holy v té době trpěl nadváhou, a tak Thorntona okamžitě napadlo uzavřít sázku mezi Tomem a ostatními účastníky srazu.

Lišák z kabiny San Jose přislíbil dva tisíce dolarů tomu, kdo za tři měsíce shodí nejvíce kil dolů. Holy poté odešel domů a sázce nevěnoval větší pozornost, považoval ji spíše za vtípek pro pobavení. Pořádně se musel divit, když se o dva dny později přede dveřmi jeho domu objevil Joe Thornton s manželkou a plnou náručí zdravého jídla. „Tohle je způsob, jakým se musíš stravovat,“ řekl mu tenkrát.

Pro ostatní měla sázka zábavný charakter, pro útočníka kalifornského klubu nikoli. „Pouze kvůli Joeovi jsem na sobě začal pracovat a cvičit,“ uvedl Tom Holy ve výpovědi na webu espn.com. Důkazů o dobrosrdečnosti skoro dvoumetrového hokejisty by se pak našlo mnohem více.

Kdo si počká, ten se dočká?

Joel Ward, taktéž působící v tyrkysovém trikotu, každému hokejistovi přeje, aby měl možnost na Thorntona možnost narazit. Velmi podobná, ne-li stejná slova uslyšíte od všech, kdo jen na chvíli měli šanci věrného Žraloka poznat blíže. Případný zisk Stanley Cupu by nebyl pohádkou jen pro klub ze západu Ameriky, nýbrž také přímo pro Joea. Nejednou dostal příležitost odejít na místo, kde se šance na zisk stříbrného grálu jevily daleko pravděpodobnějšími. Přesto zůstal (pravda, sklidil za to od novinářů a odborníků i kritiku).

Tudíž není náhoda, když hráči a představitelé z ostatních klubů přejí olympijskému vítězi z roku 2010, aby nad hlavu mohl pozdvihnout nejcennější hokejovou trofej. Dokonce se nabízí otázka, zda mu Stanley Cup vůbec někdo nepřeje. I když on sám mu třeba takovou váhou nepřikládá.

„Můžu vám garantovat jednu věc,“ ujišťuje veřejnost Douglas Murray. „Každý, kdo s ním někdy hrál, chce, aby v San Jose Stanleyův pohár získal.“

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.