bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Více jak bod na zápas, MacKinnon dává zapomenout na minulý ročník

17. listopadu 2015, 10:00

Martin Schwarz

Postavení týmu v tabulce nikterak pozitivní, individuální statistiky ale na první pohled radostné. Jestli z něčeho fanoušci Colorada Avalanche musí mít na podzim dobrou náladu, pak je to bodová sbírka jejich mladého rychlíka Nathana MacKinnona. Do své třetí sezóny v NHL vkročil šikovný Kanaďan bez váhání. Od jejího začátku vstřelil už osm branek a čtyři z toho měly vítězný charakter.

Těžko říct, jestli nynější tři výhry Colorada v řadě znamenají začátek delší vítězné série pro Laviny. Jisté je, že velkou zásluhu na posledních výsledcích klubu z Denveru mají útočníci mužstva. V posledních třech duelech oslavili třináct branek, na ledě Montrealu se – možná malinko překvapivě – prosadili dokonce šestkrát.

Z oněch šesti zásahů mířily hned dva do statistik Nathana MacKinnona. A co víc, jednalo se o lahůdky pro oko hokejového diváka. Rodáka z Halifaxu najdete na profilu klubového webu Avalanche se slušným chlapáckým vousem, ve skutečnosti z něj však sálá každou vteřinu jeho pobytu na ledě mládí.

„Tři výhry v řadě jsou parádní,“ řekl MacKinnon po zápase v Montrealu klubovým novinářům. „O to větší mají hodnotu, když se jedná o první tři venkovní mače při našem dlouhém tripu o sedmi duelech,“ zdůraznil, aniž by připisoval sám sobě zásluhu na výsledku. Otázkám na góly se nakonec stejně nevyhnul. „Vždycky je zábavné skórovat, podařilo se nám zároveň převzít kontrolu nad hrou a soupeři naše hra sebrala hodně energie,“ vycítil. Klání s Canadiens přitom patřilo k těm, v němž MacKinnon strávil na ledě méně času, přesněji 17 minut a 39 vteřin. Jeho letošním maximem zůstává domácí zápas s Rangers, tam se dostal skoro na třiadvacet minut herního času!

Dvou gólů v jedné šedesátiminutovce docílil jedinkrát, a to právě naposledy proti Habs. Jinak si coloradská devětadvacítka drží průměr více jak bodu na zápas, součet osmi branek a jedenácti nahrávek stačí na panování statistikám Avalanche. Zajímavé je i srovnání s hvězdou Pittsburghu Sidneym Crosby, ke kterému je Nathan často přirovnáván. Zatímco mnohem slavnější Tučňák musí být spokojen s devíti body a pouze dvěma góly, MacKinnon ukazuje, že jeho draftování v roce 2013 z první pozice nebylo mýlkou.

Opravdové porovnání mezi dvěma uvedenými nabude pochopitelně větší hodnoty až na konci sezóny, ale již teď něco napovídá. Bodový zisk Avalanche a Penguins v tabulce se totiž liší jen o pět bodů, z číselného hlediska lze tedy vyvodit, že v sezóně 2015-2016 je dvacátník Lavin pro svůj tým prozatím užitečnější než Crosby pro Pittsburgh. Ještě připomeneme, že ani jeden z Crosbyho gólů nebyl rozhodující. Za další důležitý aspekt pro praváka s rychlým bruslením lze označit počet odehraných utkání.

V rámci sezóny 2014-2015 jich totiž MacKinnon podstoupil jen 64, i to byl jeden z důvodů, proč se jeho bodový zisk zastavil ještě před čtyřicítkou. Už nyní je přesně na bodové polovině cifry z minulého ročníku. A očekáváme, že jeho bilance dále poroste. Pakliže zůstane zdravý, klidně může překonat své dosavadní maximum z nováčkovské sezóny, kdy se jeho produktivita vyšplhala na hodnotu 63 bodů. Ať už jste příznivcem Colorada nebo ne, každopádně ve zbytku základní části sledujte, jak si naděje Avalanche vede v porovnání se světovými hvězdami!

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.