bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Velký Doanův den. Jeho dres vystoupá ke stropu jako vůbec první

24. února 2019, 10:45

Martin Schwarz

Zasloužené pocty se dočká bývalý útočník a dlouholetá hvězda National Hockey League Shane Doan. Dnes dvaačtyřicetiletý sympaťák bude prvním hráčem v historii klubu Arizona (dříve Phoenix) Coyotes, jehož dres vystoupá pod střechu haly v Glendale. Ke slavnostnímu ceremoniálu dojde symbolicky při zápasu mezi Coyotes a Winnipeg Jets, který proběhne v noci z neděle na pondělí, přesněji ve 3 hodiny středoevropského času.

Právě ve Winnipegu kdysi Coyotes sídlili, tenkrát se také jmenovali Winnipeg Jets, shodně jako dnešní celek z Manitoby.  A co víc, legendární Shane Doan dres tehdejších Stíhaček oblékal, ač jednu jedinou sezonu. Následně prožil přesun organizace do teplých krajin, kde už zůstal do konce kariéry. Ta trvala úctyhodných 21 sezon, během nichž Kanaďan nikdy nezměnil působiště a ve stejných barvách odehrál 1540 utkání. Dlouholetý kapitán Pouštních psů v nich nastřílel 402 gólů a přidal 570 asistencí. Nikdo jiný si vyřazení čísla (Doan mimochodem nosil na zádech číslo 19) nezaslouží tolik jako on.

„Ačkoli to bude velký okamžiky mého života, cítím se na jednu stranu zvláštně a mám trošku strach,“ přiznal Shane Doan novinářům z nhl.com, když mluvil o pocitech z chystané slávy. „Ale stejně tak jsem natěšený, že bude vyvěšení dresu přítomno spoustu mých blízkých, to bude strašně super. Nikdy jsem ani nesnil, že bych takový zážitek mohl sdílet s fanoušky Arizony a mou rodinou. Tohle je vážně skvělé,“ neskrýval radost.“

Pocty a různých ocenění se v minulosti dostalo řadě hokejistů Coyotes/Jets, ale číslo žádného z nich klub nevyřadil. I to svědčí o úctě a respektu, jaký si rodák z Alberty za léta strávená v klubu získal. Přestože měl několikrát možnost jít jinam a bojovat o Stanley Cup, zůstal věrný Kojotům a věřil, že s nimi dojde k vysněnému cíli. Jak už dávno víme, slavný hokejový pohár zůstal Doanovi zapovězen. Navzdory tomu za sebou má skvělou kariéru. Patří mezi 16 hráčů s nejvyšším počtem odehraných duelů v historii NHL. A pouze Nicklas Lidström a Alex Delvecchio zvládli více klání za jeden tým. 

Byl skvělým vůdcem

„Neumíte si ani představit, co Shane přinesl týmu, organizaci a celému městu,“ vysekl Doanovi poklonu jeho bývalý spoluhráč a nyní obránce Florida Panthers Keith Yandle, který s ním v jednom mančaftu nastupoval v letech 2006-2014. „Je jedním z těch hokejistů, kteří mě během kariéry inspirovali na ledě i mimo něj,“ dodal jedním dechem.

Shane Doan vždy říkal, že chce pomáhat lidem kolem sebe, ať už to mělo být v rámci výběru Coyotes, nebo i v běžném životě mimo hrací plochu. Což plnil na jedničku. Není tedy divu, že za příkladné vůdcovství obdržel v roce 2010 King Clancy Trophy, pravidelně udělovanou hráči, jenž v sobě snoubí hokejové kvality se skvělými lidskými vlastnostmi. Zanedlouho poté si vysloužil i Mark Messier Leadership Award (vůdčí osobnost týmu na ledě i mimo něj). 

„Jakmile jsem se stal kapitánem, začal jsem cítit zodpovědnost,“ popisovala legenda důvody svého přístupu, díky němuž šla každým dnem příkladem ostatním. „Najednou člověk cítil, že tým, za který hraje, je jeho týmem. A že všichni okolo, včetně trenérů a pomocného personálu, patří do jedné velké rodiny. To dělalo hodně.“

Pokud i vy jste patřili k obdivovatelům nejen výkonů, ale i chování Shanea Doana, nenechte si pondělní ceremoniál před utkáním Arizona – Winnipeg ujít. Bezpochyby bude stát za brzké vstávání.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.