bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Velkorysý šampión na odchodu. Fleury zrušil klauzuli, bude k mání pro Vegas

13. června 2017, 12:50

David Jahoda

Když se Marc-André Fleury potřetí v kariéře polaskal se Stanley Cupem a následně ho podal Mattu Murraymu, bylo v tom tolik symboliky. Jeho mladší kolega jej totiž už v minulé sezoně sesadil z role jasné jedničky, jenže Fleury nikdy za tu dobu neprojevil žádnou sebelítost, nikdy si nestěžoval. Jen pár hodin po obhajobě Stanley Cupu pak na povrch prosákly informace, které jsou jen další ukázkou Fleuryho velkorysosti. Zrušil svou klauzuli o nevyměnitelnosti, čímž GM Jimu Rutherfordovi rozvázal ruce a sebe téměř jistě poslal k nováčkovi z Las Vegas.

Po šestém utkání letošního finále Stanley Cupu, které Pittsburgh Penguins vyhráli 2:0 a připsali si potřebné čtvrté vítězství k obhajobě titulu, byl brankář Marc-André Fleury od novinářů tázán, zda to bylo (alespoň na nějakou dobu) naposledy, co na sebe oblékl dres Tučňáků? Neodpověděl přímo, ale kontext jeho odpovědi byl výmluvný: „Nechte mě užít si tenhle večer.“ 

Prakticky od první chvíle, kdy bylo jasné, že se do NHL připojí nový tým z Las Vegas a svůj kádr bude tvořit pomocí hráčů z jiných týmů, se Fleuryho jméno spojovalo ve všech možných spekulacích a predikcích. O tom, že radovánky se Stanley Cupem na ledě Nashvillu jsou pro Fleuryho jedny z posledních chvílích v mužstvu, které si jej v roce 2003 vybralo z první pozice draftu, dokazuje i výpověď GM Pens Jima Rutherforda.

Bývalý architekt týmu Caroliny už po minulé sezoně mluvil o výjimečnosti osoby Marca-Andrého Fleuryho, letos svá slova jen doplnil. Nyní už však s pocitem loučení. „Marc je výjimečná osoba, výjimečný sportovec. Opravdu byste mě museli dlouho přesvědčovat o tom, že v profesionálním sportu existuje lepší týmový hráč. A jestli vůbec někdy takový byl,“ svěřil se Rutherford pro web televizní stanice NBC Sports.

Rutherford pochopitelně narážel na to, jak skvělým způsobem se dvaatřicetiletý Kanaďan vypořádal s tím, že už v loňské sezoně přišel o místo jedničky, když mladík Matt Murray využil situace (Fleuryho zranění) a svého staršího kolegu do branky už v podstatě nepustil. Letos zase Fleury musel zaskočit za předpokládanou jedničku Murrayho a provedl svůj tým téměř třemi koly play off, zejména v tom druhém proti Washingtonu byste jen těžko hledali lepšího hráče ze sestavy Penguins.

Až v první části třetího utkání finále Východní konference proti Ottawě přebral otěže pittsburghského brankoviště zdravý Murray a Fleury se už v kleci neobjevil. Naštvání z toho, že Murray nasedl do rozjetého vlaku a jeho odstrčil na střídačku? Ani náhodou! Fleury svého kolegu podporoval, jak jen to šlo. Když nemohl být v brance, tak alespoň z pozice náhradníka dělal vše proto, aby viděl své Pens znovu se Stanley Cupem nad hlavou. 

Když při oslavách na ledě dostal Fleury stříbrný grál od Marka Streita, chvíli se s ním pomazlil a pak ho předal... hádejte komu – Mattu Murraymu. V tomto možná na první pohled nevinném gestu bylo řečeno úplně všechno. „Matt je brankář budoucnosti pro tento tým, bylo důležité, aby ten večer noc řádně oslavil,“ prozradil Fleury. „Myslím, že jsme spolu odvedli dobrou práci, abychom pomohli týmu k dalšímu Stanley Cupu,“ doplnil.

A i Matt Murray, jenž dokázal vyhrát Pohár dvakrát s nálepkou nováčka, se jen těžko bránil dojetí. „To, že mi podal Stanley Cup, o něm vypovídá hodně. To, co v tu chvíli udělal, pro mě znamená strašně moc. Nebylo by možné, abych chytal tak uvolněně, kdyby tu nebyl Marc se svojí podporou. On pro mě znamená všechno,“ uvedl Murray, který v posledních dvou finálových duelech neinkasoval ani jednu (regulérní) branku. „Byl pro mě po celé dva roky skvělým mentorem. Jsem nesmírně rád, že jsem tu s ním mohl být a mohl ho nazývat kamarádem. Je to výjimečná lidská bytost.“ 

Nyní si Fleury potřetí v kariéře užije slávu v ulicích Pittsburtghu, pak už ale zřejmě bude vyhlížet jen to, jakými kroky se bude jeho kariéra dál ubírat. I když to nemá úplně ve svých rukou, jedním dost důležitým rozhodnutím natočil kormidlo své kariéry směrem do nového týmu NHL z Las Vegas.

Jen pár hodin po skončení finále totiž vyplavaly na povrch informace o tom, že Fleury už v únoru souhlasil s odstraněním klauzule o nevyměnitelnosti z jeho smlouvy, která by dávala Pittsburghu povinnost jej v blížícím rozšiřovacím draftu chránit a Knights nabídnout Murrayho. Fleury si však byl jasně vědom toho, komu bude brankoviště Pens v následujících letech patřit. Vedení klubu proto nedělal žádné trable. 

To, že by Fleuryho další adresou mělo být právě Las Vegas, napovídá i to, že klauzuli ze smlouvy uvolnil jen pro rozšiřovací draft. Znamená to tedy, že jej Pittsburgh nebude moci ještě před touto očekávanou burzou hráčů vyměnit a protihodnotou něco získat. Je tu pochopitelně i možnost, že GM Vegas George McPhee po Fleurym nesáhne, protože si bude moct vybírat z celé řady dalších brankářů. Jenže už jen z toho hlediska, že by s Fleurym mohl následně dále obchodovat, se ta možnost zdá být utopická.

Bylo by ale asi postavené na hlavu, pokud by si McPhee Fleuryho nenechal. Z dostupných brankářů je zřejmě nejlepší, v letošním play off navíc ze sebe strhl nálepku gólmana, který v bojích o všechno většinou propadne. Navíc by Knights, stejně jako v posledních dvou letech Pittsburghu, mohl posloužit jako učitel a podpora pro nového kolegu. A pak je tu ještě další indície, která zvyšuje pravděpodobnost toho, že Fleury opravdu obleče dres Knights. Už na konci května měla totiž jeho manželka údajně odletět do Vegas, aby omrkla možnosti nového obydlí a školy pro své děti.

Marc-André Fleury odchytal za Pittsburgh celkem 691 utkání v základní části, během nichž dokázal vychytat dohromady 44 čistých kont. Dalších 115 zápasů si připsal ve vyřazovací části, zde nepustil ani jeden gól v deseti případech. Ze čtyřletého kontraktu, který podepsal s Penguins v roce 2014, mu zbývají ještě dvě sezony. S pravděpodobností, která se rovná skoro jistotě, teď ale jeho průměrný roční plat 5,75 milionů dolarů bude zatěžovat rozpočet jiného zaměstnavatele. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.