bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Velkolepá rozlučka hokejového Flanderse. Jak Budaj dával sbohem

14. dubna 2019, 12:30

Tomáš Zatloukal

Ještě před pár dny povídal, že nad koncem kariéry teprve popřemýšlí v létě. Pro oficiální stránky AHL se vyznal z lásky k ledové hře, zároveň ale připouštěl, že prioritou už jsou pro něj především děti a manželka. Nakonec Peter Budaj učinil zásadní rozhodnutí dříve. Když v pátek nastoupil za Ontario proti Stocktonu, zažil dojemnou rozlučku s profesionálním hokejem.

Budajova derniéra měla všechno.

Spoluhráče v tričkách s jeho jménem, bouřící publikum, fantastický zákrok lapačkou, vítězné kolečko se slzami v očích, emoce sdílené s těmi nejbližšími i video rekapitulující pestrou a úspěšnou pouť  "hokejového Flanderse" po severoamerických kluzištích.

"Bylo to úžasné, moc si toho vážím. Při sledování videa jsem byl i trochu smutný a leskly se mi oči, přece jen jsem chytal celý svůj život a najednou tuhle kapitolu uzavírám a opouštím. Jsem moc rád, že při mé rozlučce mohla být má žena s dětmi, že jsme mohli vše spolu sdílet," povídal Budaj pro LA Insider.

"Vybavily se mi vzpomínky na to, jak jsem s hokejem začínal. Jak mě táta bral na led, jak jsme u nás v Bánské Bystrici chodili na stadion, který ani neměl střechu. Vzpomněl jsem si na všechny, kteří pro mou kariéru tolik obětovali. Dojalo mě to," dodal trojnásobný účastník olympijských her i majitel několika prestižních trofejí z AHL.

Budaj, tolik oblíbený v kabině i fanoušky, se sice na závěr kariéry nedočkal vítězství a rozloučil se prohrou 2:4, konečné skóre ale nikoho nezajímalo. Všichni v Citizens Business Bank Arena tleskali muži, který pro Ontario vychytal nejvíce výher v dějinách, a zároveň si každého získal svou dobráckou, přátelskou povahou.

Na Budaje si budou fanoušci NHL pamatovat nejen kvůli působení v Coloradu, kde se na čas prosadil na post gólmanské jedničky, či díky brilantnímu záskoku v Los Angeles, kde životními výkony vyřešil brankářskou krizi při zranění Jonathana Quicka.

Nezapomenutelným symbolem zůstane Ned Flanders zvěčněný na většině Budajových maskách. Populární postava ze seriálu Simpsonovi upomínala na silnou křesťanskou víru, jež neodmyslitelně patří k životnímu příběhu šestatřicetiletého Slováka.

Budaj vždy věřil, že kráčí po cestě, kterou pro něj přichystal Bůh. A nelamentoval, když zrovna na ledě prohrával a nedařilo se mu. Věděl, že zase přijdou lepší časy a že "ten nahoře" má pro něj plán. „Moje víra není založená na tom, jestli vyhráváte zápasy, nebo ne. Taková, co by stála jen na vítězstvích, by totiž byla dost slabá. V životě přijdou i prohry a musíte se s nimi umět vyrovnat,“ vyprávěl před časem pro MF DNES.

 „Cesta nebývá taková, jakou si ji člověk představuje a po jaké by chtěl jít. Ale já nejsem nikdy sám. Vím, že Bůh je se mnou a vede mě tudy, kudy mě vést chce. S tím je potřeba se vyrovnat,“ dodal.

Snad při každém rozhovoru působil Budaj pokorně, vyrovnaně. Neloučí se jako nejlepší brankář všech dob, ale i díky svému otevřenému srdci po sobě zanechává nesmazatelnou stopu. 

Do hokejové penze ho vyprovázejí mnozí, kteří se ním potkali, milými vzkazy. Za všechny citujme Dustyho Imooa, který Budaje opakovaně vedl jako kouč gólmanů: "Největším darem, který hokej přináší, je přátelství. Budsi, děkuji, že tě mohu označit za svého opravdového kamaráda. Gratuluji k neuvěřitelné kariéře."

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.