bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Velká ryba na trhu volných hráčů. James van Riemsdyk kráčí vstříc životnímu kontraktu

17. března 2018, 15:00

Marek Galata

Má šikovné ruce, robustní postavu a nebojí se toho využít. Co se týče schopnosti orientace a zakončování z blízkosti soupeřovy branky, patří James van Riemsdyk k nejlepším v lize. Tento osmadvacetiletý křídelník Toronta toho ovšem nabízí mnohem víc. Dlouhodobě patří ke spolehlivým střelcům, exceluje v přesilovkách a inkasuje za to z pohledu vedení mužstva velmi příjemné peníze. Ovšem to se v létě změní.

Aktuální smlouva, kterou je u Maple Leafs van Riemsdyk vázaný, na konci této sezony vyprší. Byla sestavena na šest let s průměrnou roční částkou čtyř a čtvrt milionu dolarů. Americké levé křídlo ji podepsalo rok před začátkem její platnosti ještě ve Philadelphii a je otázkou, kde bude podepisovat tu další. Reklamu si každopádně dělá dobrou.

Poslední dva zápasy Maple Leafs totiž van Riemsdyk doslova opanoval. Nejprve nasázel před vlastními fanoušky hattrick Dallasu, poté dalšími dvěma góly a jednou asistencí přispěl k výhře v Buffalu. V obou utkáních byl vyhlášen jako hlavní hvězda večera a s jednatřiceti góly si stanovil nové osobní střelecké maximum. Přitom do konce sezony mu ještě jedenáct střetnutí zbývá.

Všechno tohle z něj dělá jednoho z nejatraktivnějších hráčů, kteří se v létě mohou stát volnými hráči. Řada odborníků jej v této společnosti považuje za druhou největší hvězdu hned po Johnu Tavaresovi. 

Vyhlídky na konec v Torontu

Samozřejmě je v tuto chvíli předčasné považovat Jamese van Riemsdyka za jednu z letních přestupových jistot. Do prvního července se stane ještě spousta věcí a podpis nové smlouvy s Torontem může být jednou z nich. Není to však příliš pravděpodobné.

Maple Leafs mají v současnosti pod platovým stropem k dispozici jen takřka dva miliony dolarů. Je pravda, že jsou tu veteráni, kterým též po sezoně končí smlouva (řeč je zejména o trojici Tyler Bozak, Leo Komarov a Tomáš Plekanec). Jenže kontrakt v létě vyprší také Williamu Nylanderovi, který si oproti současné nováčkovské smlouvě určitě o dost polepší. Navíc příští rok končí vstupní kontrakty dalším dvěma mladým tahounům Toronta Austonu Matthewsovi a Mitchellovi Marnerovi.

Všichni tři zmínění mladíci si pro sebe ukrojí velké peníze na dlouhou dobu. James van Riemsdyk je ovšem ve věku, ve kterém má také ještě na jednu mnohaletou smlouvu zálusk. Z tohoto důvodu do dlouhodobých plánů Maple Leafs příliš nezapadá. Proto se odborníci i fanoušci dohadují, které z ostatních organizací v létě kývne. Jisté je, že si finančně polepší.

Ve hře je pořádný balík

Je obecně známou skutečností, že na trhu s volnými hráči se podepisují smlouvy za více či méně nadsazené částky. Když vezmeme v potaz, že James van Riemsdyk je jen o jediný gól druhým nejlepším střelcem mezi hráči, kterým po sezoně smlouva vyprší, je jisté, že tu půjde o hodně peněz.

Ryan Kennedy, redaktor magazínu The Hockey News, by se podle svých slov nedivil tomu, kdyby van Riemsdykovi přistála na stůl smlouva okolo sedmi milionů ročně. Co se týče její délky, i tady to podle něj může dopadnout ve velkém – spekuluje o šesti či sedmi letech.

Na první pohled se to zdá možná hodně, ale je třeba si uvědomit, že u hráčů často vyhrává ten tým, který nabídne nejvíc peněz. Platový strop navíc vzroste a mnoho týmů jistě udělá všechno pro to, aby toto lákavé zboží do svých řad získalo.

Sázka na jistotu

James van Riemsdyk je totiž hráč se zajímavým životopisem. V roce 2007 byl draftován coby dvojka hned za Patrickem Kanem, se kterým se postarali o zápis do knihy rekordů. Poprvé v historii se totiž stalo, že na prvních dvou místech byli vybráni dva Američané.

I přesto, že na rozdíl od svého reprezentačního kolegy nakonec neprožívá tak zářivou kariéru, je považován za hráče, který dokáže přispět slušnou porcí gólů i tvrdou prací v předbrankovém prostoru. V celkem šesti sezonách, ve kterých nastoupil k více než padesáti utkáním, jen v prvním ročníku nepřekonal metu dvaceti gólů. Poslední dva roky se pak pohybuje u hodnoty třiceti branek.

To jsou atributy, které jistě budou lákat řadu týmů. Je velice pravděpodobné, že bude čistě na samotném van Riemsdykovi, který z nich si v létě vybere.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.