bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Vedení ve třetí třetině? Pro Detroit spíše komplikace

16. prosince 2015, 12:00

David Baláš

Tým drží těsný náskok, má převahu nad soupeřem, ale pak to přijde. Polevení, nedůslednost a chyby ústící ve vyrovnání. Mužstvo z Detroitu v poslední době až příliš často zažívá, jaké to je ztratit vedení pár minut před závěrečnou sirénou a nakonec zápas prohrát. Klub z motorového města takto přišel o body hned v pěti z posledních jedenácti duelů. „Náš mladý celek se musí naučit vítězit,“ uvedl navzdory tomu klidně Jeff Blashill.

Zápasy za poslední měsíc s Floridou, Bostonem či Buffalem byly v mnoha směrech jiné, ale přesto v jedné věci velmi podobné: Detroit nedokázal dotáhnout utkání do vítězného konce, ve třetím dějství přišel o nadějný náskok a nakonec prohrál.

Proti Floridě? Necelých pět a půl minuty před koncem pouští Mrázek za svá záda kotouč a Panteři srovnávají na 1:1.

Zápas s Bostonem? Ztráta vedení 2:1 v čase 58:16.

A utkání s Buffalem? Dva góly v rozmezí 61 sekund v poslední pětiminutovce.

První dvě střetnutí skončila pro Detroit ztrátou bodu v prodloužení, Buffalo pak okradlo Blashillovy svěřence hned o body dva. Celkem jich z prakticky vyhraných zápasů poztrácela Rudá křídla za uplynulých pětadvacet dnů hned pět. A to ještě dvakrát selhání odvrátila v nastaveném čase.

Že je pět bodů v dlouhodobém měřítku zanedbatelným číslem? Že v sezóně, která má 82 zápasů, o ničem nerozhodnou? Mít v loňském ročníku Detroit o pět bodů méně, do play-off by se neprotlačil.

V čem je problém?

Zdá se, jako by těsné vedení s blížícím se koncem utkání svazovalo hráčům v červenobílém ruce. Rudá křídla svého soupeře dokáží zmáčknout v útočném pásmu, vytvořit si brankové příležitosti, ale zničehonic následuje ztráta puku, chybné střídání, nebo obrana trestuhodně zapomene na volného hráče mezi kruhy, čehož protivník využije.

Jen pro ukázku lze zmínit duel s Bostonem, v němž útok Medvědů přečíslil hráče Detroitu, kteří odcházeli střídat, a Colin Miller propálil Mrázka. V pondělním utkání proti Buffalu se zase puk dostal do prostoru před brankovištěm na zcela nehlídaného Johana Larssona, jenž svým prvním gólem v sezóně rozhodl o vítězství Sabres.

„Každý zápas je jiný, ale je evidentní, že musíme zapracovat na tom, abychom vedení neztráceli. V hokeji se samozřejmě může stát všechno, ale dostat dvě branky v posledních pěti minutách není způsob, jakým bychom chtěli pravidelně končit mače. Zdá se přitom, že právě v podobném duchu se neslo až příliš mnoho zápasů v nedávné době,“ vyjádřil znepokojení útočník Brad Richards.

Jeho nadřízený, kouč Blashill, přičítá problém příliš mladému kádru. „Stoprocentně se domnívám, že jde o proces, během kterého se hokejisté musí naučit vyhrávat a být nekompromisní. Je potřeba soupeře dorazit, když máte tu možnost,“ řekl muž, jenž v letošní sezóně poprvé poznává život hlavního trenéra klubu NHL.

Také si myslí, že s tím má co do činění sebevědomí. „Musíme mít více rozvahy, klidu a sebedůvěry v situacích ve třetí třetině, kdy držíme těsný náskok. Neřekl bych však, že jde o dlouhodobý mentální problém. Každý zápas je novým zápasem a co se stalo v minulosti, to je zkrátka minulost. Jde o to, jestli se dokážeme z neúspěchů poučit a neopakovat stále stejné chyby,“ zhodnotil dvaačtyřicetiletý muž.

Richards však připustil, že určitá mentální překážka může hrát svou roli. „Z nějakého důvodu to vypadá, jako by se na nás zkušenosti z třetích dějství nabalily a vznikl nám z toho v hlavě psychický blok. Vždyť ani proti Buffalu jsme nehráli špatně, ale stejně jsme nedokázali uspět,“ pravil zklamaně.

Vzápětí se vrátil k Blashillovým slovům o nekompromisnosti. „V závěrečné třetině jsme měli výhodu přesilové hry, mohli jsme jít do vedení 2:0 a de facto rozhodnout zápas. Neměli jsme ale dostatečný zabijácký instinkt a to se nám vymstilo. Nemůžeme se spoléhat jen na obranu a brankáře, naopak útočníci musí vzít osud utkání do vlastních rukou,“ připustil sebekriticky. 

Jak z toho ven?

„Po každém zápase přijdu do kabiny a zeptám se kluků: Co jsme mohli udělat jinak? Musíme se nad tím zamyslet jako tým a jako tým se také z těchto problémů dostat. Určitě si v týdnu sedneme a probereme to,“ nastínil další kroky Blashill.

Zásadnějším bodem ale je, co předvedou hráči na ledě. Ideální scénář pro Detroit tak může vypadat takto: V dalším zápase odskočit do jednobrankového vedení, ve třetí třetině za přispění šťastného odrazu navýšit svůj náskok a utkání v klidu dohrát do vítězného konce. V takovém případě by z hráčů spadla „deka“ a nepříjemné zkušenosti by jednoduše mohli vytlačit z hlavy.

Zdá se to jako rada nad zlato, nicméně Rudá křídla potřebují právě podobně poklidný průběh závěru zápasu, aby jednou provždy překonala mentální překážu, o které mluvil Richards.

I přes tyto nezdary si počíná Detroit v letošním ročníku velmi dobře. Do duelu s Buffalem držel třináctizápasovou bodovou šňůru, která ho vynesla až na druhou příčku Atlantické divize, kde se nyní vyhřívá se 38 body. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.