bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Ve stínu Jágra. Luongo nahání legendy, v nové masce vyrovnal Sawchuka

21. prosince 2016, 16:00

David Jahoda

Týmy v NHL některé ze zápasů pro zpestření fanouškům různě pojmenovávají. Včerejší večer na Floridě byl věnován filmu Star Wars. A co se dělo posléze na ledě s tím dost korespondovalo. Dvě hvězdy domácího týmu opět hnuly historickými milníky. Největší haló bylo pochopitelně kolem Jaromíra Jágra, který proti Buffalu zaznamenal tři asistence a dotáhl se na druhého nejproduktivnějšího hráče historie NHL Marka Messiera. Roberto Luongo zase vyrovnal v počtu výher legendárního Terryho Sawchuka.

447! Už tolikrát ve své kariéře se sedmatřicetiletý Roberto Luongo mohl po konci utkání radovat z výhry. Zatímco Jágr se posunul na druhé místo historické produktivity NHL, on dál stíhá v tabulce vítězství nejlepší maskované muže, kteří kdy v nejlepší hokejové lize světa chytali. 

Díky domácí výhře 4:3 po samostatných nájezdech nad Buffalem, ke kterému přispěl 33 zákroky, se dotáhl na pátého Terryho Sawchuka, kterému pod stropem detroitské Joe Louis Areny visí dres s číslem 1. Dalším vítězstvím se jednička Panthers na pátém místě historické tabulky osamostatní. 

V letošní sezoně se Luongovi už podařilo přeskočit Jacquese Plantea, který byl na šestém místě s celkovými 437 výhrami. Kdo je další na mušce brankáře, který působí v NHL už od ročníku 1999/00? Curtis Joseph, jenž zakončil svou kariéru s 457 vítěznými zápasy. Je tedy víc než pravděpodobné, že „Bobby Lou“ půjde v této sezoně ještě o jednu příčku výše.

„Nyní se soustředím na to, abychom sbírali vítězství a body jako tým, v tabulce je to hodně těsné. Teď se nenacházíme tam, kde bychom chtěli,“ říkal skromně po utkání pro televizní stanici FOX Sports Florida Luongo. „Opravdu se soustředím na tohle,“ doplnil. „A rozhodně to nebylo tak velké jako v podání Jagse (Jaromíra Jágra). Až budu druhý v bodování NHL, pak mi můžete gratulovat,“ smál se Luongo.

Luongo navíc svou 447. výhrou pokřtil svou zbrusu novou modro-zlatou masku, se kterou se ukázal vůbec poprvé. Přinese mu štěstí i v dalších duelech? Panthers by to potřebovali, stále se drží pod hranicí postupu a další čtyři domácí zápasy za sebou jsou ideální možností, jak se posunout v tabulce nahoru. 

TOP 10 brankářů s nejvyšším počtem výher v historii NHL

1. Martin Brodeur – 691 vítězství 
2. Patrick Roy – 551
3. Ed Belfour – 484
4. Curtis Joseph – 454
5. Terry Sawchuk – 447
5. Roberto Luongo – 447
7. Jacques Plante – 437
8. Tony Esposito – 423
9. Glenn Hall – 407
10. Grant Fuhr – 403

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.