bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Vášnivý rybář se smyslem pro pěknou kombinaci, to je Dustin Byfuglien

12. ledna 2015, 17:30

Jan Prošek

V Minneapolis se sedmadvacátého března 1985 narodilo miminko se jménem Dustin Byfuglien. Jeho matka, Chereyl Byfuglien je norského původu, otec Rick Spenser pro změnu Afroameričan. Jako rodina následně nebydleli společně, protože Cheryl s malým Dustinem se přestěhovala do Reseau, blíže ke své rodině. Naopak Rick zůstával v Minneapolis, kde studoval školu. Postupem času se to ukázalo jako velmi vhodné řešení, zejména v souvislosti s Dustinem, který se právě v Reseau poprvé postavil na brusle.

Bylo tedy celkem jasné, že se bude Byfuglien věnovat sportu, ostatně s tím souhlasila i Cheryl, která mu hlavně v dětství byla velkou oporou. V juniorském věku hrál Western hockey League za Brandon Wheat Kings a Prince George Cougars. Dlouhou dobu nastupoval na pozici obránce, trenéři v žákovských kategoriích vytušili, že tento post mu bude „sedět“ nejvíce.

V sezóně 2007-2008, kdy stabilně nastupoval v dresu Chicaga, které ho v roce 2003 v osmém kole draftovalo, změnil post. Vzhledem k jeho urostlé postavě a síle se stěhoval na pozici o několik metrů blíže k brance soupeře, na levé křídlo. Experimentu nejprve věřili snad jen ti, kteří jej vymysleli, tedy trenéři Blackhawks. Postupem času se z ortodoxního beka stal uznávaný útočník s uměním rozhodnout zápasy. Ve své kariéře vstřelil dvacet čtyři vítězných branek v NHL, z toho šest za Winnipegu, kam se dostal přes jednoroční štaci v Atlantě. I Dustin Byfuglien tedy podlehl stěhování licence NHL.

„Ve Winnipegu se mi líbí. Jsem tu spokojený. Největší rozdíl proti Atlantě je v zájmu o hokej. Lidé mě poznávají na ulici, chtějí se fotit, nebo autogram, či si jen popovídat. Tohle v Atlantě opravdu nebylo, abych pravdu řekl, tak mi to hodně chybělo. Protože hokej se hraje pro lidi a právě zájem veřejnosti mi dodává hodně síly a energie,“ řekl v jednom z rozhovorů útočník, který dokáže vystřelit kotouč rychlostí bezmála 165 kilometrů za hodinu.

Málokdo ovšem o Dustinu Byfuglienovi ví, že je také vášnivým rybářem. V roce 2011 se účastnil Fort Frances Canadian Bass Championship na Rainy Lake. Někdy se ale i relaxace v přírodě ve společnosti ryb a prutu může poněkud zkomplikovat. I s tím má nynější útočník Winnipegu zkušenosti. Jednatřicátého srpna 2011 byl zatčen na Jezeře Minnetonka a obžalován z plavby pod vlivem alkoholických nápojů. Bezmála o rok později byl odsouzen k dvěma dnům veřejně prospěšných prací. I taková „klukovina“ se může pěkně vymstít.

V posledních dvou zápasech, které Byfuglien odehrál, zaznamenal tři kanadské body za stejný počet asistencí na góly spoluhráčů. Díky tomu, že byl obráncem, dokáže velmi dobře přihrávat na delší vzdálenosti, což se velmi hodí, neboť to výrazně urychlí přechod do útočného pásma nebo i celou kombinaci.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.