bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Vancouver si pojistil Markströma. Odsune Millera na druhou kolej?

8. července 2016, 12:00

David Jahoda

Další tři roky pro švédského dlouhána Jacoba Markströma. Generální manažer Vancouveru Canucks Jim Benning dal jasně najevo, že s šestadvacetiletým gólmanem počítá i do příštích let. Už v předešlé sezoně šlapal na paty zkušenějšímu parťákovi Ryanu Millerovi a dá se očekávat, že by již v průběhu nadcházejícího ročníku mohl před pětatřicetiletým Američanem dostávat přednost. „S výhledem do budoucna čekáme od Jacoba velké věci,“ prohlásil GM Canucks Jim Benning.

Jacob Markström se pomalými krůčky dostává na úroveň, která mu už před lety byla předpovídána. Zástupci Floridy Panthers jej v roce 2008 draftovali s představou, že by měl během několika let vyrůst v novou gólmanskou jedničku. Svůj potenciál na slunné Floridě ale nikdy naplno neukázal, žádnou z poskytnutých šancí nechytl pořádně za pačesy. Proto se v březnu roku 2014 stěhoval do Vancouveru, byl součástí výměny za Roberta Luonga, který se pod palmy vrátil po osmi sezonách.

Ve zbytku sezony 2014/15 dostal ve Vancouveru příležitost jen ve třech zápasech, jinak pravidelně nastupoval za farmářský celek Utica Comets. Aby mohl hrát v AHL, musel jej Vancouver umístit na listinu nechráněných hráčů, nikdo z ostatních týmů však po švédském obrovi, jenž měří 194 centimetrů, nesáhl, a tak mohl zamířit do nižší soutěže. Za tento tah je Jim Benning nesmírně rád. „Bylo to pro nás těžké rozhodnutí poslat jej dolů, ale mysleli jsme si, že to bude pro jeho vývoj to nejlepší. Makal na sobě, navíc pomohl našemu záložnímu týmu do finále Calder Cupu. Byl vynikající,“ nechal se pro klubový web Canucks slyšet Benning.

„V minulém roce jsme mu dali větší příležitost v prvním týmu a chytal opravdu dobře,“ doplnil stavitel kádru Vancouveru. A skutečně. Markström působil jako vyzrálejší brankář, odchytal celkem 33 zápasů. Průměrně pustil 2,73 gólu na zápas, jeho procentuální úspěšnost zákroků nakonec ukazovala číslo 91,50. Žádné oslnivé statistiky, řeknete si možná. Jenže... po Vancouveru bylo ve statistice inkasovaných gólů už jen šest týmů, na čemž jistě nenesli vinu jen maskovaní muži. Zkušenější Ryan Miller navíc měl jen o chlup lepší čísla než Markström (prům. 2,70/ úsp. 91,6 %).

Millera ve Vancouveru zřejmě čeká poslední rok

Markströmovi v následující sezoně poběží ještě poslední rok z předešlé smlouvy, přijde si na 1,550 milionu dolarů. Od ročníku 2017/18 začne platit jeho čerstvě podepsaný tříletý kontrakt, díky němuž si průměrně za rok přijde na 3,666 milionu dolarů. Pokud by se měl mistr světa z roku 2013 vyprofilovat v brankářskou jedničku, chytal by pro tým Canucks za velice přijatelné podmínky. Otázkou tak je, co bude s Ryanem Millerem?

Vítěz Vezinovy trofeje ze sezony 2009/10 už zdaleka není tím gólmanem, který v dresu Buffala naháněl strach všem ostrostřelcům celé NHL. Během dvou let v kanadském mužstvu nijak výrazně nezářil. Od podzimu mu poběží poslední rok z jeho tříleté smlouvy, kterou ve Vancouveru podepsal v létě 2014 jako volný hráč. Jeho plat činí 6 milionů dolarů ročně, což vůči jeho výkonům jistě není úplně úměrná částka. 

Jaký osud tedy může Millera potkat? Nabízí se výměna do jiného klubu předtím, než se v sezoně 2016/17 uzavře přestupové okno. Miller by zřejmě musel podávat výkony nad očekávání, aby s ním Canucks prodloužili smlouvu. V jiném případě však za něj budou chtít získat alespoň některou z voleb v draftu, aby o účastníka tří olympijských her nepřišli bez odškodnění. Dalším faktem, který hovoří proti Millerově pokračování v týmu Vancouveru je expanzní draft, který kvůli vstupu Las Vegas do ligy proběhne příští léto. Každý klub si totiž bude moci chránit jen jednoho brankáře.

>> Markströmův zákrok holou rukou ZDE

I když to s největší pravděpodobností bude poslední Millerova sezona v barvách Vancouveru, bude hrát o svoji budoucnost. Zkušený brankář, který bude mít možnost se po příští sezoně stát nechráněným volným hráčem, se bude chtít před případnými novými zájemci o jeho služby ukázat. Markströmovi tak jistě nedá nic zadarmo. Stále velmi mladý gólman, který figuruje ve švédské nominaci na zářijový Světový pohár, naopak bude mít příležitost ukázat, zda si místo prvního brankáře v NHL opravdu zaslouží.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.