bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Válka světů v semifinále World Cupu: Rusko proti Kanadě

24. září 2016, 18:29

Jiří Lacina

Ta rivalita je stará jako hokej sám. Jen co se Rusové v padesátých letech tuhle hru pořádně naučili, ihned se v ní stali velmocí. Kanada jí byla odjakživa a rozhodně se nemíní svého postavení vzdávat. Od Světové série 1972, kdy tehdejší Sověti zaskočili sebevědomé zámořské hráče, přes Kanadské poháry až po otevřené olympiády, vždycky to byly souboje „na krev“.

Během Světové série 1972 to měla být hlavně ukázka zámořské dominance. Místo toho se Kanada proti Charlamovovi a spol. dostala do nečekaných problémů a měla co dělat, aby osmizápasovou sérii zvrátila na poslední chvíli ve svůj prospěch. Všem bylo od té doby jasné, že v Evropě hokej taky umí.

V roce 1981 Rusové potupně vypráskali domácí ve finále Kanadského poháru vysoko 8:1. O šest let později, pro mnohé to byl nejhezčí hokej všech dob, proti sobě stáli Gretzky, Lemieux, na druhé straně kompletní pětka Makarov – Larionov – Krutov – Kasatonov – Fetisov. Všichni v nejlepších letech. Vyrovnaná třízápasová série vstoupila do dějin a Kanada ji opět zachraňovala za minutu dvanáct.

Sověti, respektive Rusové, byli kolébce hokeje vždycky těžkým soupeřem. Na nejvyšší úrovni víc než kdo jiný. Dřív v tom byla politika, ale co si budeme namlouvat, je v tom i teď. Rusko chce být pořád velmocí a v ničem nemíní prohrávat. Kanada to rovněž nemá v úmyslu, aspoň pokud jde o hokej. Sobotní noc nabídne další souboj odvěkých hokejových rivalů. V semifinále World Cupu se máme na co těšit.

Kanada prošla svojí skupinou bez ztráty bodu se skóre 14:3. Rusové skončili ve své skupině druzí se čtyřmi body a skóre 8:5. Vedle jiného to bude další bitva Crosbyho s Ovečkinem. Souboj týmu, který hraje v nejvyšším možném tempu a tráví minimum času ve vlastní třetině, proti mužstvu s možná méně výrazným týmovým projevem, ale zato s celou plejádou individuálně skvěle vybavených borců.

„Nemyslím, že pro to může být lepší scénář. Ideální program pro sobotní Hockey Night in Canada. Bude to vzrušující. Snažíme se být v klidu, ale dobře víme, co je v sázce,“ těší se Corey Perry.

V Kanadě vznikl hokej, Rusové jej ale nade vší pochybnost rovněž podstatným způsobem obohatili. „Když se podíváte na současnou hru, vliv Sovětů je zjevný. Byli to oni, kdo v sedmdesátých a osmdesátých letech ukázali, že nemusí jít jen o brutální hru, že hokej může být také o rychlosti, šikovnosti a preciznosti,“ píše server CBS Sports.

Noční souboj je pro Rusy výbornou možností k odplatě. S Kanadou se jim poslední dobou nedaří. Vyhořeli na olympiádě ve Vancouveru, kde je tradiční soupeř přejel hladce 7:3; před očima svého náročného vůdce neuspěli ani doma v Soči, třebaže se s javorovým listem přímo nestřetli. Porazit Kanadu na její půdě na jejím turnaji je možnost vrátit jí porážky z posledních let i s úroky.

„Je to ohromné, bude to bitva. Oni mají skvělé hráče, my máme skvělé hráče. Bude to výzva pro nás i pro ně,“ věští brankář Ruska a Columbusu Blue Jackets Sergej Bobrovskij, s jehož výkonem stojí i padají šance jeho mužstva. „Atmosféra bude výborná.“

O tom nikdo nepochybuje!
 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.