bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

V zámoří jsou hokejisté naháněni již od útlého věku, pomohl by švédský systém?

24. února 2017, 10:30

Michal Janoštík

V zámoří je chlapec, jenž hraje hokej v Torontu. Pravděpodobně jste o něm ještě neslyšeli, ale určitě jednou uslyšíte. Je velmi, velmi dobrý. Navštěvuje elitní hokejovou akademii a hraje ve vyšší věkové kategorii, ve které je mezi nejlepšími. Má zkrátka slibnou budoucnost.

Je mu však pouze dvanáct let a jeho rodina je již nyní zahlcena telefony od nejrůznějších agentů. Agenty, kteří reprezentují multimilionářské vlastníky týmu. A není to jedinečný příklad. Mladí hokejisté, zejména ti v největším městě Kanady, jsou velmi často obvoláváni zástupci týmů z NHL, a někteří z nich už mají dokonce i svého zástupce.

„On je tím, o kom si lidé myslí, že bude další hvězdou,“ řekl Anton Thun, dlouhodobý skaut pro společnost M-Five Sports. „Všeobecně se předpokládá, že by mohl být dalším McDavidem nebo Tavaresem. Již několik agentů mluvilo s jeho rodinou. A upřímně. My také. Dali jsme mu informace, aby věděl, že existujeme. Nenecháme jen tak ostatní agentury přijít na náš dvoreček a sebrat nám ho.“

„Je to doslova brutální a vymyká se nám to kontrole. Nechci to dělat, nelíbí se mi to. Ale pokud přestanu, dostanu ze s byznysu. Nyní to není o tom, kdo vyhraje bitvu, ale o tom, kdo tam bude první,“ přidal svůj názor agent, jenž chtěl zůstat v anonymitě. 

Jestli hráčská asociace hodlá udělat nějaké kroky je nejisté. Nastolit věkové omezení bylo jedním z hlavních témat NHLPA během léta. Unie od té doby pouze poslala dopisy agentům s dotazem, zdali je potřeba něco řešit. Jako samozvaný pseudo-řídící orgán je NHLPA jediným, kdo by mohl agenty ochránit před sebou samými.  

Důležitost věkových omezení je spojeno s hokejovým summitem k potřebnému věku na draftování do NHL. Dokud se nedořeší toto, je to na mrtvém bodě,“ řekl tiskový mluvčí NHLPA.

Jako skupina si agenti přejí, aby limity byly. Omezí to jejich působnost a oni se budou moci soustředit na věci, jenž jsou více produktivní, než honit se za mladými hokejisty z místních stadionů. A chtějí to také ze stejného důvodu, proč chce Pat LaFontaine to, aby hokejisté byli draftováni až od 19 let. Proto, aby měli šanci se pořádně rozvinout a zmenšila se šance na to, aby v jejich růstu přišla nějaká chyba.

V osmdesátých letech jsme podepisovali osmnáctileté děti,“ pokračoval Thun. „Teď po mně ale chtějí, abych chodil na zápasy, kde hrají hokejisti kolem 13-14 let.“

Problém je v tom, že jakmile si jeden agent vybere dítě, musejí o něj bojovat i ostatní. Jinak je tu přeci šance, že přijdou o velmi zajímavého hráče pro budoucnost. V zámoří je hodně různých mládežnický lig. Od NCAA, přes OHL, WHL a podobně. Ještě malé děti jsou často nuceny k tomu, že již v útlém věku musí udělat složité rozhodnutí. Včetně toho, zdali si vezmou agenta nebo si ponechají rodinného poradce.

Ale i tyto věci jsou řešitelné. Ve Švédsku se, zdá se, podařilo přijít s efektivním způsobem toho, jak nakládat s mladými hráči. V této severské zemi je zhruba 50 agentů, kteří mají domluvu se Švédskou hráčskou asociací. Ta kontroluje to, aby hráči, kterým není minimálně 16 let, nebyli kontaktováni. To znamená do doby, než mohou být nejdříve povolání do národního týmu. Země každoročně pořádá turnaj nejlepších hráčů do patnácti let. To je vlastně poprvé, kdy jsou definování nejlepší hráči a od 1. ledna mohou dostávat nabídky. Ti, kteří to poruší, jsou nejdříve varováni, pokutováni a poté riskují to, že přijdou o licenci.

Sami agenti spolupracují se Švédskou federací ledního hokeje na tom, aby byli penalizováni hráči, jejichž rodiče se snaží o předčasné domluvy s agenty.

„Když mi zavolá rodič, jenž hledá agenta, tak první věc, na kterou se jej zeptám, je ta, zdali nemá agenta,“ řekl dlouhodobý agent ze Švédska, Claes Elefalk. „Druhá otázka míří na to, kolik je let jejich synovi. A pokud je mu méně než 16 let, musím jim říct, že máme pravidla, kvůli kterým musím ihned zavěsit a oni mi mohou zavolat až 1. ledna poté, co mu bylo 16 let. Nemohu s nimi mluvit ani pět minut, ani posílat e-maily. Musím říct, že to funguje velmi dobře.“

Je to řešení i pro USA a Kanadu? Těžko říct, otázkou je, jak se k tomu NHLPA postaví...

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.