bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

V NHL dříve než Kane. Trojka draftu vlétla do ligy a krotila Ovečkina

21. října 2019, 17:13

Jan Pikous

Slovutný klub z Chicaga z něj možná trochu překvapivě udělal trojku letošního draftu, v neděli večer si pak Kirby Dach poprvé oblékl jestřábí dres v ostrém ligovém zápase. Trenéři Blackhawks navíc osmnáctiletého forvarda nasadili rovnou do druhé formace. Bude z kanadského rodáka důstojný nástupce Jonathana Toewse, nebo udělali náčelníci chicagského kmene fatální chybu?

O prvních dvou jménech letošního draftu nebylo pochyb. Že si zástupci New Jersey a New Yorku Rangers vyberou Jacka Hughese a Kappa Kaaka? To bylo jasné už dlouho. Otázkou jen bylo, zda Američanova dlouhodobá pozice nezeslábla a jestli skvělé výkony, které finský forvard podával na seniorském světovém šampionátu, nedonutí funkcionáře týmu z New Arku změnit názor.

První větší překvapení tak nabídla až pozice číslo tři. Z ní volilo Chicago a vybrali si Kirbyho Dacha. Obecně se přitom čekalo, že Hawks ukáží na beka Bowena Byrama. A pokud na útočníka, tak na Alexe Turcotta, jehož styl hry se podobá klubové ikoně Jonathanu Toewsovi.

Jestřábi ale vsadili na překvapení. Divili se fanoušci i odborná veřejnost, vždyť mnozí zámořští novináři neměli rodáka z Alberty ani v první pětce. „Jestli z něj bude první centr, budou vypadat jako géniové. Pokud se tak ale nestane, bude tenhle výběr vedení klubu pronásledovat roky,“ napsal po draftu chicagský žurnalista Scott Powers.

Zatímco v Praze při úvodním duelu sezony ještě seděl v novinářském sektoru na tribuně (a mám pocit, že jsem mu při cestě pro nápoje šlápl na nohu), v neděli večer už si v domácí hale užil debut v nejlepší soutěži světa. Čekal ho doslova křest ohněm: za parťáky dostal Patricka Kanea s Dylanem Stromem a jeho soupeři byli příslušníci ofenzivního komanda Capitals v čele s Alexandrem Ovečkinem.

„Když stojíte na modré čáře a k tomu zní hymna, samozřejmě máte husí kůži. Svým způsobem vám nervy někdy můžou i pomoct, zlepší váš výkon. Jinak se ale snažím nervózní nebýt,“ popisoval úvodní zápas v NHL kanadský čahoun. 

Při svém debutu za Jestřáby se premiérového gólu či nahrávky nedočkal, trenér Jeremy Colliton byl ale s výkonem mladého svěřence spokojený. „Bylo to od něj vážně dobré, jsem potěšený. Povedla se mu hromada střídání, tlačil se do přečíslení, zároveň hrál odpovědně i do defenzivy. Dobrý start,“ chválil fešný kouč nováčka v mužstvu.

Slova povzbuzení měl pro Dacha i Patrick Kane. „Hrál dobře, ukázal s pukem dobré momenty. Je to samozřejmě ještě mladý kluk a musí se omlátit, odehrál ale slušný zápas proti jednomu z nejlepších týmů ligy,“ uvedl ofenzivní lídr Blackhawks, který s talentovaným mladíkem odehrál zápas v jedné formaci. „Myslím, že je mezi námi chemie, na které se dá stavět.“

Legendárního „Kanera“ zároveň kanadský forvard připravil o jeden zajímavý rekord – až do včerejšího duelu byl americký kanonýr nejmladším debutujícím hráčem Chicaga za poslední dvě dekády. O tento milník ho teenager z Alberty připravil.  

Naváže Kirby Dach na hráče s osmaosmdesátkou na dresu i v dalších ohledech? Uvidíme v nejbližších letech. Vedení Chicaga však bezpochyby doufá, že se angažování robustního forvarda ukáže jako trefa do černého. Jinak budou fanoušci funkcionářům tuhle draftovou volbu vyčítat roky. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.