bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

V lednu mimo sestavu, teď znovu září. Allen ožil po příchodu nového trenéra

29. března 2017, 17:00

Martin Schwarz

Na začátku letošního kalendářního roku chvílemi nevěděl, co se sebou udělat. Brankář St. Louis Blues Jake Allen pouštěl jeden gól za druhým, s čísly v jeho statistikách to šlo od desíti k pěti a Bluesmani najednou začali mít strach o umístění mezi nejlepší konferenční osmičkou. Pak ovšem nastal únor a všechno bylo jinak.

Kanaďanovy problémy vrcholily ve druhé polovině ledna, konkrétně při domácím utkání s Washingtonem. Allen do něj vyrukoval s nedobrými výsledky v zádech, ve čtyřech z pěti zápasů před duelem proti Capitals inkasoval pokaždé tři a více branek. To ještě netušil, jakou pohromu zažije proti jednomu z favoritů Východní konference.

Blues od party kolem snajpra Alexe Ovečkina dostali nařezáno 7:3, jejich maskovaných muž číslo jedna mač nedochytal a ve vzduchu visela otázka, jak výkony St. Louis napravit.

Šestadvacetiletý brankář následně prošel zatěžkávací zkouškou. K příštím dvěma střetnutím na ledě Winnipegu a Pittsburghu vůbec necestoval, raději zůstal doma a nabíral především psychické síly.

V Minnesotě na konci ledna už se k týmu přidal, hráči s notou na prsou nicméně znovu padli, Wild jim nadělili pět gólů. Obrat zpátky k lepšímu – a to nejen mezi třemi tyčemi – měl přijít až na startu nového měsíce.

Dál už to znáte. Kouče Kena Hitchcocka nahradil mladší Mike Yeo, výběr z Centrální divize začal konečně předvádět takovou hru, na jakou jsme od něj zvyklí. A nejen to, pozitivnější výsledky se promítly do brankoviště, kde Allen začal úspěšně hledat ztracenou jistotu. Nezapomínejme přitom na jeden podstatný detail.

Zlepšení přišlo s radami legendárního Brodeura

Kromě hlavního trenéra Blues jmenovali také dvojici pomocníků pro gólmany, stali se jimi Ty Conklin a ligová legenda Martin Brodeur.

Nejspíš tihle dva mají obrovskou zásluhu na tom, že je Jake Allen opět Jakem Allenem. Stačí jedno krátké vysvětlení a pochopíte – před odchodem Hitchocka ze střídačky měl rodák z Frederictonu na kontě průměrně 2.87 inkasovaných gólů na zápas.

Když se do služby ohlásil Yeo (a také zmínění Conklin s Brodeurem), chlubil se stejný lapač puků - po sedmnácti duelech s novými trenéry - průměrem 1.72 branek na utkání a bilancí jedenácti výher ku šesti porážkám. Do dnešního dne ještě stihl nasbírat tři čistá konta navrch a také se jednou stát druhou hvězdou týdne.

Stejně tak vyšponoval úspěšnost zákroků při hře pět na pět. Než Ken Hitchcock zamával na rozloučenou, patřil Allen v tomto ohledu mezi šest nejhorších brankářů, kteří odchytali aspoň 500 minut. Co je pro St. Louis možná ještě důležitější, statisticky povyskočil i náhradník Carter Hutton.

Napravil nedobře vypadající procenta zásahů (91.11 %), kotouče zastavoval tak dobře, že se v průměru obdržených branek (2.42) dostal nejen do nejlepší třicítky NHL, leč dokonce předehnal parťáka Allena.

Otázkou samozřejmě zůstává, jestli oba, ale především Jake Allen vydrží ve skvělé formě až do konce sezóny. Tím nemyslíme pouze základní část, z níž zbývá sehrát posledních pár klání, nýbrž i vyřazovací boje.

Kdyby St. Louis podrželi gólmani, může pomýšlet pěkně vysoko. Ačkoli konkurence v Západní konferenci bude znovu nepříjemná, zvlášť když se k týmům, se kterými je třeba počítat, přidala Minnesota.

Blues z posledních šesti zápasů (pětkrát s Jakem Allenem v brance) nezvládli jediný, a to navíc až po prodloužení. V těchto šesti měřeních sil pustili za své gólmany jen osm puků, v úterý nad ránem proti Arizoně jeden. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.