bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Uznávaný skaut NHL chválí Lundella, nabídl i porovnání s Barkovem

20. října 2020, 12:15

Jiří Sameš

Finskému hokeji se momentálně mezi mantinely NHL hodně daří, kromě toho několik borců patří k největším oporám svých mužstev. Výborným příkladem je ostatně Aleksander Barkov; kapitán týmu Florida Panthers.

Aleksander Barkov působil mezi elitou už sedmou sezonu. Hráč byl vybrán Floridou na Vstupním draftu NHL 2013 v prvním kole (2. celkově) a kapitánem se stal před začátkem předminulého ročníku.

Právě v sezoně 2018-19 zaznamenal hokejista svá kariérní maxima, když zde vstřelil 35 branek a zapsal celkem 96 kanadských bodů; získal také Lady Byng Memorial Trophy*.

*Lady Byng Memorial Trophy = ocenění pro nejslušnějšího hráče NHL

Kromě Barkova oblékali z finských hráčů barvy Panthers v uplynulém ročníku NHL rovněž Henrik Borgström, Erik Haula a Aleksi Saarela. Nedávno mužstvo přivedlo od týmu Columbus Blue Jackets díky výměně Markuse Nutivaaru.

Organizace se sídlem v Sunrise má ve svých řadách i několik tzv. prospektů ze země tisíce jezer. Vždyť floridský celek vlastní práva na Aleksiho Heponiemiho a Eetu Luostarinena...

...Nebo na budoucí superhvězdu v podobě Antona Lundella, který byl vybrán na letošním vstupním draftu v prvním kole (12. celkově). Lepším nadějným hokejistou se klub Panthers nyní pochlubit nemůže.

Mužstvo dostalo doporučení od svého ředitele evropského skautingu Jariho Kekäläinena, který bedlivě sledoval Lundella také v úvodních duelech nového ročníku finské nejvyšší soutěže.

„Bruslařské schopnosti a výbušná síla hráče se rozvíjí podle očekávání. Máme velkou radost z toho, že jsme si výběrem v prvním kole zajistili právě Antona," poznamenal Kekäläinen finskému webu MTV Uutiset.

Nejmladší ze tří velmi uznávaných bratrů Kekäläinenových přirovnal budoucí hvězdu zámořské soutěže právě k Barkovovi. Oba jsou nesmírně zodpovědní na vlastní polovině. 

„V porovnání s Barkovem však platí Lundell za lepšího střelce. Antona potom zdobí i skvělé hokejové myšlení, každý lodivod by chtěl mít takového chlapíka na své soupisce," pokračoval k věci ředitel evropského skautingu Floridy.

Devatenáctiletý Lundell působí už třetím rokem mezi dospělými, když obléká barvy týmu IFK Helsinky. Většina hráčů stejného věku přitom nastupuje spíše v juniorských ligách.

„Přesunu na vyšší úroveň se musíte vždycky správně přizpůsobit. Lundell má navzdory mladému věku opravdu velmi dobrou střeleckou mušku v naší elitní soutěži," uvedl osmačtyřicetiletý Kekäläinen.

„Oproti svým vrstevníkům je v každém aspektu hry o krok napřed. Stále však musí pracovat na technice bruslení, aby se dokázal prosadit i na užším ledě," doplnil muž, který zastává post skauta u Panthers dlouhých osmnáct let.

Pravděpodobně nebude trvat dlouho a talentovaný Lundell začne válet vedle ostříleného Barkova na Floridě.

V nové sezoně finské elitní soutěže odehrál zatím šest zápasů, přičemž vstřelil tři branky a zapsal celkem čtyři kanadské body. Dohromady za hlavní mančaft HIFK nastoupil do 88 utkání a průměrně sbírá 0.58 bodů.

Na mezinárodní scéně Lundell vybojoval s Finskem dvě zlatá umístění. Poprvé se radoval v roce 2018 na osmnáctkách. Druhý úspěch přidal o rok později na šampionátu juniorů.

Titulní foto: MTV Uutiset

Čtěte také
→ Ottawa chce Stanley Cup do čtyř let. Pomůže k němu ruská výchova?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.