bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Už je to oficiální, Giguere končí

15. srpna 2014, 19:06

Jan Šlapáček

597 zápasů v základní části, 52 startů v play off. Stanleyův pohár z roku 2007, Conn Smythe Trophy o čtyři roky dříve. Tak vypadá stručná vizitka brankáře Jean-Sebastiena Giguerea, který se příští týden chystá oficiálně oznámit konec aktivní kariéry.

„Jsem šťastný, že jsem prožil mnohem lepší kariéru, než jakou bych si kdy dokázal představit,“ vyzpovídal se v březnu na stránkách listu Denver Post, když vyšlo najevo, že jeho poslední zaměstnavatel s ním ve svých budoucích plánech nepočítá. „Ani jako mladík jsem si nikdy nemyslel, že jsem dost dobrý pro NHL. Dobře mě ale trénoval Francois Allaire, moc mu dlužím. Zahrál jsem si s mnoha skvělými hráči, byla to nádherná jízda.“

Svůj jediný titul v NHL získal s Anaheimem, kde také strávil podstatnou část svého hokejového života. Ve slavné soutěži ale začínal jako hráč Hartfordu, jenž ho v roce 1995 draftoval ze třináctého místa. K osmi utkáním v jeho dresu na jaře 1997 ale už další nepřidal, a to ani po přestěhování klubu do Caroliny – v srpnu téhož roku se spolu s Andrewem Casselsem stěhoval do Calgary za Trevora Kidda a Garyho Robertse.

U Plamenů se mu vedlo jen o něco lépe, z farmy byl během tří sezón povolán pouze ke 22 zápasům. Pšenka mu rozkvetla až v novém tisíciletí v Anaheimu, který za něho obětoval volbu ve druhém kole draftu.

Lavičku zde zahříval pouze jednu sezónu a i během ní za Guyem Hebertem navýšil celkový počet svých vystoupení v NHL na dvojnásobek. V dalším ročníku už byl nezpochybnitelnou jedničkou a tuhle pozici udržel až do sezóny 2008-09, kdy ho z ní vytlačil Jonas Hiller. O rok později vedení klubu vyřešilo situaci Giguereovou výměnou do Toronta.

Působení v kanadském klubu nemělo dlouhého trvání, v létě 2011 se montrealský rodák upsal Coloradu. Pod Skalistými horami nicméně už sloužil především jako náhradník a starší partner Semjona Varlamova.

Bylo víc než symbolické, že naposledy se Giguere představil v základní části 13. dubna právě v Anaheimu, tedy městu, kde zažil své největší úspěchy.

„Bylo to nejlepší období mé kariéry, o tom není pochyb,“ přiznal, když obkroužil čestné kolečko spolu s dalším loučícím se veteránem Teemu Selännem z týmu soupeře. „Myslím, že Teemu to má stejně. Nenapadá mě lepší chlap, se kterým bych chtěl pohár vyhrát.“

Od hokeje ale J.S. Giguere neodchází úplně. Hodlá se věnovat celku Blainville-Boisbriand Armada v juniorské QMJHL, jehož je spoluvlastníkem.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.