bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Ústup slovenského kolosu Zdena Cháry ze slávy a nevyčíslitelný dopad na Boston Bruins

20. března 2016, 15:15

Vojtěch Balon

Přínos Zdena Cháry pro hokejový Boston je neoddiskutovatelný. Od jeho příchodu v roce 2006 Medvědi vyhráli Stanley Cup, jednou skončili těsně pod vrcholem a jednou získali Prezidentskou trofej pro nejlepší tým základní části. Sám Chára v tomto období získal jednu Norrisovu trofej a dvakrát se vešel mezi ideální pětku (s gólmanem šestku) ligy.

Celek z Beantownu se v posledních letech opíral o defenzivní schopnosti trenčínského rodáka Cháry a pracovitého centra Patrice Bergerona. Čas ale neúprosně běží: Zdeno Chára v pátek oslavil své devětatřicáté narozeniny a zdá se, že v omlazené soutěži pomalu přestává stíhat. Kolega Tomáš Zatloukal se včera rozepsal o Chárově nepostradatelnosti pro skvadru Claudea Juliena, my si dnes kolohnáta od Váhu přiblížíme trošku jinak.

Pohledem statistik 

O ústupu slovenského obra ze slávy napovídají i pokročilé statistiky. Hodnocení +/- nemůžeme brát jako relevantní, protože se z poloviny odvíjí od útoku týmů, blokování střel a hity jakbysmet - tyto statistiky většinou hrají do not hráčů, kteří nejsou schopní podržet kotouč.

Jak tedy přínos bývalého hráče sparťanské juniorky pro Bruins znázornit?

Odpověď nám nabídne až statistika, která se zabývá tím, jak se zbytku týmu daří s Chárou či bez Cháry při hře v pěti proti pěti. Logicky si můžeme odvodit, že lepší zadáci jsou schopní pustit soupeře k minimu střel a do minima šancí (jen pro doplnění, tuto statistiku mezi obránci s více než 1000 odehranými minutami opanuje Hampus Lindholm z Anaheimu, losangeleský Drew Doughty a spoluhráč Jaromíra Jágra z Floridy Brian Campbell).

A Chára? Nejvyšší hráč ligy je letos v této statistice až jednasedmsedátý. V minulém ročníku se umístil o pět příček výše, o rok dříve o dalších šestadvacet výše a když Bruins v roce 2011 vyhráli Stanleyův pohár, slovenský obr na bruslích se pohyboval v elitní dvacítce.

Po pohledu do této statistiky je Chárův ústup ze slávy více než evidentní. Z elitního obránce se s rostoucím věkem proměnil v průměrného zadáka do druhého páru.

Příznivce Medvědů může těšit alespoň fakt, že trojnásobný účastník Olympijských her se na vrcholu sil udržel až zhruba do svých pětatřiceti let. To jeho kolegové-veteráni Kevin Bieksa s Niklasem Kronwallem pomalu uvadají od svých osvadvaceti, zatímco Josh Gorges dosáhl výkonnostního stropu v době, když mu bylo pouhých sedmadvacet.

Sweeney bude mít plné ruce práce

Bruins čeká v následujících letech nejistota hned na dvou frontách. Tou první je platový strop, z nějž stárnoucí Chára bude ještě další dva roky ukrajovat bezmála sedm milionů dolarů, přičemž generální manažer Don Sweeney bude muset po koncích této a následující sezóny dostat pod smlouvy Toreyho Kruga, Louiho Erikssona, Brada Marchanda, Davida Pastrňáka a Ryana Spoonera.

Ten druhý problém je možná ještě kritičtější: zalátat obrovskou díru na modré čáře, kterou Chárův ústup a blížící se konec kariéry přinese.

Článek vychází ze statistik na serveru hockeyanalysis.com a předlohy na sportsnet.ca.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.