bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Tyler Seguin naplňuje potenciál a v dresu Stars ničí soupeře

3. ledna 2015, 15:00

Jan Prošek

Na draft v roce 2010 vstupoval jako jeden z vůbec nejtalentovanějších hráčů. Vybrál byl hned jako druhý, po Tayloru Hallovi, a sáhli po něm Boston Bruins. Již v juniorském věku jej zdobilo výborné čtení hry, přehled, kreativní myšlení, tvrdá střela či kvalitní přihrávka. V našlapaném kádru Medvědů nedostával tolik prostoru, aby naplno roztáhl křídla, svůj potenciál přesto ukazoval. Doslova výbuch svých individuálních schopností tak ukázal až po trejdu, kdy ho Boston poslal do Dallasu.

Mezi hokejovou elitou neměl tak oslnivé statistiky jako v Ontario Hockey League, kde v jedné sezóně získal nad sto kanadských bodů. Díky tomu se dostal do prvního All-Stars týmu OHL či byl zvolen nejlepším hráčem této soutěže. Nicméně již v prvním ročníku, který absolvoval mezi elitními hráči světa, dokázal, že v osmnácti letech může měřit síly s nejlepšími a rozhodně nebude outsider.

Odehrál drtivou většinu utkání Bruins v základní hrací době, nastoupil také do třinácti utkání bojů o slavný Stanley Cup. Pomohl Bostonu k zisku této vzácné trofeje. Hned první sezóna v NHL znamenala pro Tylera Seguina největší úspěch. Chtělo by se až napsat, že to byl pohádkový vstup mezi elitu.

Sezónu následující byl na jeho osobu vyvíjen fanoušky i novináři obrovský tlak. Mnoho mladých hokejistů tíhu druhé sezóny neunese, a tak jejich talent odejde do věčných lovišť. U Seguina tomu tak nebylo. Podobnou situaci totiž zažil právě v OHL, kde patřil mezi největší hvězdy týmu Plymouth Whalers.

S tlakem na svou osobu se dokáže popasovat velmi dobře. Dostal od klubu větší důvěru, vynechal jediné utkání v dlouhodobé části. Trenér jej stavěl na ledovou plochu v klíčových momentech zápasů. Odvděčil se sedmašedesáti kanadskými body a sedmi vítěznými góly. Patřil mezi základní stavební kameny Bostonu.

Během výluky NHL 2012/2013 hrál ve Švýcarsku, kde znovu ukázal, že patří mezi nejlepší. Bilance 29 odehraných utkání a zisk 40 kanadských bodů hovoří sama za sebe. Jakmile se NHL rozběhla, pokračoval za Bruins. V létě, konkrétně 4. července, byl však součástí nebývale velké výměny mezi Bostonem a Dallasem. Do organizace Stars kromě něho mířili ještě Rich Peverley a Ryan Button, opačným směrem putovalo kvarteto Loui Erikssson, Joe Morrow, Reilly Smith a Matt Fraser.

Celou kariéru Tylera Seguina doprovází zajímavá hokejová vlastnost či dovednost. Herně zapadá do jakéhokoliv týmu, což je pochopitelně do jisté míry dané nesporným talentem, na druhou stranu důležitou roli hraje schopnost přizpůsobit se na styl hry, který mužstvo preferuje.

Nejinak tomu bylo v novém působišti, tedy v Dallasu. V loňské sezóně odehrál v základní části 80 zápasů, ve kterých si připsal 84 bodů. V podobném trendu, mít více než bod na zápas, pokračuje i v sezóně aktuální. Opravdu není náhoda, že ve dvaadvaceti letech je druhým nejproduktivnějším hráčem NHL. Tím prvním je, k velké radosti českých fanoušků, Jakub Voráček.

V sezóně 2014/2015 nastupuje v první formaci s křídelními útočníky Jamiem Bennem a Coltonem Sceviourem. Dva prvně jmenovaní zastávají místa nejproduktivnějších hráčů týmu. Scevior s deseti kanadskými body za tři branky a sedm asistencí poněkud zaostává. Vraťme se ale k Tyleru Seguinovi.

Zatím v tomto ročníku vstřelil dvacet pět gólů a na devatenáct přihrál. Tímto tempem by se klidně mohl dostat na padesát šest branek, což by byl druhý nejlepší výkon po Stamkosovi (V sezóně 2011/2012 skóroval celkem šedesátkrát) za posledních šest let. Úspěšnost střelby má letos na úrovni, která nemá v jeho kariéře obdoby 17,0 %. To znamená, že přibližně každá šestá střela končí v brance soupeře.

Vzhledem k tomu, že rok 2014 je minulostí, nabízí se další pohled na výkony Seguina v dresu Stars. V kalendářním roce 2014 zaznamenal osmdesát devět bodů, tuto hranici za stejné časové období překonal jen Claude Giroux z Philadelphie. V loňském roce rozhodl hned v osmi případech o výhře Dallasu. Zároveň vstřelil čtyřicet dva branek, na stejné číslo se dostali také Rick Nash a Joe Pavelski. Tyler Seguin si v aktuální sezóně vede velmi dobře, statisticky prožívá úspěšné období a to není odehraná ještě ani polovina základní hrací části.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.