bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Trumfové eso, nebo další ruský omyl? Vegas má ke Stanley Cupu pomoct i Gusev

13. dubna 2019, 14:00

Tomáš Zatloukal

Vyhrál Gagarinův pohár, je olympijským šampionem a teď může přidat ještě cennější trofej. Nikita Gusev totiž podle zámořského novináře Darrena Dregera z TSN o víkendu posílí Vegas Golden Knights. Jeden z černých koní může získat, alespoň podle papírových předpokladů, posilu jako hrom. O Gusevovi se už dlouho mluví jako o nejlepším hokejistovi mimo mantinely NHL, svou fazónu potvrdil na starém kontinentu v této sezoně 82 (17+65) body. V KHL nebylo produktivnějšího borce.

Už je volný, v Petrohradu Guseva od pátku nic neváže.

Vedení SKA se zachovalo pragmaticky - výměnou za to, že nyní šestadvacetiletého střízlíka do zámoří pustí, si uchovalo jeho práva pro KHL. Pro Vegas to znamená jediné: elitní tvůrce hry - na evropské poměry - může s Golden Knights podepsat smlouvu pro právě probíhající play off.

Je otázkou, zda poté do vyrovnané série se San Jose Sharks skutečně zasáhne. Sluší se připomenout, že v NHL nikdy nehrál. Nenaskočil ani za Tampa Bay Lightning, kteří jej v roce 2012 draftovali v sedmém kole (po Gusevovi šlo na řadu už jen devět hráčů). Gusev není zvyklý na úzké kluziště a nemá potřebné návyky.

Gerard Gallant, kouč Vegas, raději zůstává opatrný. "Víte, příliš ho neznám, moc o něm nevím. Pokud se k nám skutečně připojí, tak se nechme překvapit, co se stane. Doufám, že se k nám přidá a bude s námi trénovat. Kam to povede, vůbec netuším."

Přitom do svého kádru patrně od generálního manažera George McPheeho dostane diamant. Hokejistu s nevšedním nadáním, jehož loni v KHL vyhlásili nejužitečnějším mužem i největším gentlemanem.

Jenže Gallanta možná straší vzpomínky na minulou sezonu, kdy z plánované hlavní hvězdy se stal obrovský propadák. Řeč je o Vadimu Šipačjovovi, shodou okolností bývalém parťákovi Guseva z SKA.

Gusev ale na rozdíl od něj nemá pověst osobitého svéráze. Nepanují předem obavy, že by do nového prostředí nezapadl a že by mohl mít potíže přijmout severoamerický životní styl. Naopak, klidně může NHL dobýt podobně jako jeho jiný bývalý spoluhráč z Petrohradu - Artěmij Panarin.

Za velkou louži odejde s mimořádnou bilancí - 400 bodů ve 458 zápasech.

Golden Knights byl mohl pomoci zvýšit konkurenci na levém křídle, kde má loňský finalista Stanley Cupu Jonathana Marchessaulta, Maxe Paciorettyho, Tomáše Noska a Williama Carriera.

Bude zajímavé sledovat, zda do NHL odejde sám, nebo spolu s dalším Rusem Vladislavem Gavrikovem. Všestranný obránce se v této sezoně blýskl v dresu SKA rekordem KHL, když se mohl pochlubit bilancí +48. I jemu Petrohrad po vypadnutí s CSKA Moskva v konferenčním finále ukončil kontrakt, přičemž si také na Gavrikova uchoval práva pro převážně ruskou soutěž.

Gavrikov by mohl nabrat směr Columbus. Blue Jackets draftovali třiadvacetiletého zadáka před čtyřmi lety.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.