bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Trofeje pro Pastrňáka, Haláka i Draisaitla. Po šesti letech slaví také celý Boston

27. května 2020, 10:20

Tomáš Zatloukal

Základní část NHL definitivně skončila. Prosté oznámení komisaře Garyho Bettmana znamená i to, že je jasno o vítězích několika prestižních trofejí. Slaví třeba David Pastrňák. Jako druhý Čech v dějinách zámořské ligy získal Maurice Richard Trophy, a navázal tak na Milana Hejduka. O korunu pro krále střelců se podělil s Alexem Ovečkinem, pro něhož jde už o deváté prvenství. Nikdo jiný přitom nezískal víc než dvě "Rakety".

Začněme německou senzací.

Leon Draisaitl je po Waynu Gretzkym a Connoru McDavidovi třetím edmontonským Olejářem s Art Ross Trophy. Cenu pro nejproduktivnějšího hokejistu NHL získává coby devátý Evropan a první Němec.

Draisaitlovi, jehož otec Peter pochází z Karviné, letos mezi mantinely dominoval. Nastřádal celkem 110 bodů, o 13 víc než nejbližší pronásledovatel (McDavid). Silný a zároveň nesmírně šikovný forvard dokázal vystoupitzs McDavidova stínu a válel i bez něj.

Skvěle si porozuměl s Kailerem Yamamotem, Ryanem Nugentem-Hopkinsem i Tylerem Ennisem.

Lev z Kolína nad Rýnem byl zároveň nejlepším nahrávačem NHL se 67 asistencemi. Bodů navíc mohl mít ještě mnohem víc, nikdo nedal v celé lize tolik tyček a břeven jako on (14).

Mimochodem, poprvé od roku 2013 se stalo, že první dvě místa bodování patří spoluhráčům. Draisaitl s McDavidem napodobili Martina St. Louise se Stevenem Stamkosem (Tampa Bay).

Pojďme na skok do brankoviště.

Potřetí v klubové historii se z William M. Jennings Trophy radují gólmani bostonských Bruins. Tuukka Rask s Jaroslavem Halákem inkasovali nejméně branek (167) a zařadili se po bok Mannyho Fernandeze s Timem Thomasem (2009) a Andyho Mooga s Rejeanem Lemelinem (1990).

Jak Rask, tak Halák mezi třemi tyčemi váleli. Ostatně solidní forma vynesla pětatřicetiletému Slovákovi prodloužení smlouvy, příští rok si vydělá 2,25 milionu dolarů. Dalších 1,25 milionu dolarů může získat na výkonnostních bonusech.

Pro Haláka jde o druhou Jenningsovu trofej v kariéře, v minulosti se radoval ještě za St. Louis společně s Brianem Elliottem.

Slaví i celý Boston.

V náruči loňských finalistů Stanley Cupu končí Presidents' Trophy pro vítěze základní části NHL. Medvědi vedli 12. března, kdy se slavná soutěž zastavila kvůli pandemii koronaviru, tabulku se 100 body. Zároveň měli také nejvyšší procento získaných bodů (71,4).

Boston se raduje z Presidents' Trophy potřetí ve svých dějinách a poprvé od roku 2014.

A pak je tu již zmíněná trofej Maurice Richarda pro nejlepšího střelce NHL.

Od roku 1999, kdy se uděluje, nastal třetí případ dělby. Před 16 lety se zastavili na shodném počtu tref (41) Rick Nash, Ilja Kovalčuk a Jerome Iginla. Poté v roce 2010 remizovali na 51 gólech Sidney Crosby se Stamkosem. A teď se dělí Pastrňák s Ovečkinem, shodně stihli 48 zásahů.

Není nezajímavé, že zatímco Ovečkin dal hned šest gólů do prázdné branky, Pastrňák se trefil do opuštěné klece jedinkrát.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.