bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Tristan Jarry zcela zastiňuje Murrayho, mají Penguins novou jedničku?

15. prosince 2019, 23:11

Jiří Sameš

Jeho jméno ještě není v National Hockey League moc známé, určitě mu ale začněme věnovat pozornost. Brankář Tristan Jarry zcela zastiňuje zkušenějšího parťáka, brankáře Matta Murrayho a dost možná už převzal roli startujícího gólmana Pittsburgh Penguins.

Ještě před pár týdny byl Tristan Jarry středem pozornosti, co se výměny týče. Spekulovalo se totiž o jeho odchodu k Toronto Maple Leafs, kteří stále hledají náhradního gólmana.

Penguins byli údajně ochotni vyměnit muže v masce, rozhodovat se přitom měli mezi brankářem Caseym DeSmithem a právě Jarrym.

„Za předpokladu dobré nabídky, věřím, že by byli ochotni vyměnit jednoho ze zmiňované dvojice gólmanů," řekl uznávaný reportér kanadské televizní sítě Sportsnet Chris Johnston 16. listopadu.

Doposud se tak nestalo (u Jarryho už ani rozhodně nestane) a v Pittsburghu si mohou mnout ruce. Na druhou stranu, jak se to vezme...

Zatímco Jarry září a řadí se na základě statistik mezi nejlepší gólmany NHL, Matt Murray prožívá zatím podprůměrnou sezonu. Rozdíl mezi jmenovanými muži je obrovský.

Základní statistiky

Pro začátek si vystačíme se základními statistikami gólmanů.

Mezi muži v masce s alespoň 10 zápasy není aktuálně lepšího gólmana v průměru obdržených branek a procentuální úspěšnosti zákroků než Jarryho, jenž odchytal 14 zápasů. Průměr má ve statistikách 1.92 a úspěšnost 93.7.

Murray dost ztrácí, můžeme jej zahlédnout například (až) na úrovni brankáře Mackenzieho Blackwooda. Za 21 zápasů je jeho průměr obdržených branek 2.85 a procentuální úspěšnost zákroků 89.7.

V počtu výher sice vede Murray (10 – 9), avšak lapal také o sedm utkání více, čímž je statistika nepatrně ovlivněna.

Jarry vychytal dokonce tři čistá konta (Murray jedno) a i v tomto ohledu vládne momentálně nejlepší hokejové lize, spolu s ním tedy ještě brankář Pekka Rinne.

Na prvním místě je Jarry i v procentuální úspěšnosti zákroků při hře v plném počtu, kde má úžasné číslo 95.0. Murray se může "chlubit" numerem 89.6, což odpovídá šestému nejhoršímu výsledku.

Zmiňme zde ještě jednou, že oba muže porovnáváme s kolegy, kteří zasáhli v sezoně 2019-2020 alespoň do 10 zápasů. Zatím je takových gólmanů 53.

Pokročilé statistiky

Co se pokročilých statistik týče, je Jarryho převaha snad ještě větší.

Pokud se podíváme na rozdíl mezi skutečnou a předpokládanou úspěšností zákroků (celkově), zjistíme, že se Jarry překonává o 0.63%. Murray naopak ztrácí docela výrazných -1.46%.

Stejná záležitost, avšak tentokrát při hře v plném počtu: Jarry platí za pátého nejlepšího gólmana v NHL (1.03%). Murrayho najdeme oproti tomu téměř na samém dně s -2.10%, horší jsou pouze brankáři Martin Jones, Devan Dubnyk.

Do pořadí byli, stejně jako při základních statistikách, zařazeni muži v masce s alespoň 10 zápasy.

Ještě pro pořádek, ne každá střela způsobí gólmanovi stejné problémy. Právě proto se také zavedla předpokládaná úspěšnost zákroků, která zde dokáže náročnější práci strážců svatyně ocenit.

Vytvořil klubový rekord

Není to tak dlouho, co Jarry vytvořil klubový rekord Penguins v počtu odchytaných minut bez inkasované branky.

Stalo se tak konkrétně v úterním domácím zápase proti Montreal Canadiens (prohra Pittsburghu 1:4). Jarry neinkasoval dlouhých 173 minut a šest vteřin, pokořil mimochodem Tomáše Vokouna z roku 2013.

Během tohoto působení v brankovišti vychytal Jarry dvě čistá konta a byl vyhlášen druhou hvězdou týdne za období 2. až 8. prosince.

„Chytá extrémně dobře," řekl hlavní trenér Penguins Mike Sullivan, na adresu svého svěřence.

„Myslím, že vidí puky velmi dobře. Je pozorný. Také jsem si jistý, že má vysoké sebevědomí, protože úspěch s sebou přináší obvykle důvěru," doplnil.

Musel dlouho bojovat

Jarry, čtyřiadvacetiletý Kanaďan, byl do NHL draftován Pittsburghem v roce 2013 ve druhém kole, jako celkově 44. muž v pořadí. O svou příležitost musel dlouho bojovat.

Profesionální kariéru zahájil sezonou 2015-2016 s farmářským týmem Penguins, Wilkes-Barre/Scranton Penguins (AHL). Předtím hrál v juniorech za Edmonton Oil Kings (WHL).

Na farmě se mu dařilo slušně, na konci období 2016-2017, přesně 9. dubna, tak debutoval v nejlepší hokejové lize zápasem na kluzišti New York Rangers. Z 25 střel tehdy inkasoval tři góly a Pittsburgh prohrál těsně 2:3.

Následující dvě sezony pendloval hodně mezi farmou a hlavním týmem, čísla neměl moc dobrá. Za období 2017-2018 odchytal v NHL 26 zápasů, o sezonu později dokonce jen dva zápasy.

Před startem letošního období ale nejprve vyhrál souboj o post náhradníka s Caseym DeSmithem, díky čemuž získal, Sullivanem zmiňované, sebevědomí. Nyní navíc ještě očividně přechytává Murrayho.

„Soustředím se, abych měl ze sebe každý den lepší pocit," zmínil Jarry.

„To je mým cílem od začátku sezony. Každým tréninkem bych se měl lepšit a dokázat si tak, že jsem tady oprávněně," pokračoval.

„Pittsburgh miluji. Fanoušci nás za každého stavu a situace hodně podporují. Je zábava být na ledě každou třetinu. Úžasné," pochvaloval si.

K dnešnímu dni odchytal v nejlepší hokejové lize 43 zápasů, přičemž v nich zapsal bilanci 23-13-3. Průměr obdržených branek má ve statistikách 2.53 a procentuální úspěšnost zákroků 91.6.

Mají Penguins novou jedničku?

Jak už bylo uvedeno výše, dost možná ano.

Murray má velmi dobré zkušenosti a zdobí jej dva Stanley Cupy (2016, 2017). Penguins byl v bojích o pohár bezesporu velkou oporou. 

Od zisku druhé trofeje, tedy poslední tři sezony, se ale hledá. Jeho výkony jsou až moc nevyrovnané a kontrolu nad brankovištěm v Pittsburghu začíná pomalu ztrácet.

Vždyť z posledních osmi zápasů Pens se objevil v bráně pouze dvakrát. Slušné utkání měl navíc naposledy 9. listopadu.

Jarryho naopak zdobí vyrovnanost.

Svědčí o tom třeba fakt, že za 12 zápasů, ve kterých nastoupil od úvodního vhazování, inkasoval pouze čtyřikrát tři a více branek. V polovině těchto duelů potom obdržel jen jeden či dokonce žádný gól.

Za minulých pět startů má čtyři výhry, průměr 1.37 a úspěšnost 95.2. Třikrát vychytal čisté konto a inkasoval celkem pouze sedm branek.

Inu, situace v brankovišti Penguins se zdá býti docela jasná. Pokud Jarrymu vydrží forma, není co řešit...

Hokejisté Pittsburghu mají na svém kontě aktuálně dvě výhry po sobě a pět výher z posledních šesti zápasů, v tabulce Východní konference jsou potom nyní držitelem první divoké karty (bilance 19-10-4).

Příští duel sehrají v noci na středu, kdy zahájí čtyřzápasový trip, přerušený vánočními svátky, na ledě Calgary Flames. 

Čtěte také:
Parádní trefa! Fanoušek Canadiens si vystřelil o přestávce 50 tisíc dolarů

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.