bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Třicet a jedeme dál. Jeff Skinner prožívá po boku Jacka Eichela životní sezónu

13. ledna 2019, 15:00

Jiří Lacina

Před sezónou jsme psali, že Jack Eichel snad letos konečně ztratí důvody stěžovat si na nepřízeň osudu. Na ty neustálé otravné porážky. Buffalo draftovalo Rasmuse Dahlina, který nezklamal očekávání a potvrdil, že je v osmnácti letech hotovým hráčem pro NHL. Za Ryana O’Reillyho přišli pod niagarské vodopády hned tři kvalitní hráči. Dalším skvělým kaufem byl Jeff Skinner, jenž prožívá po boku Eichela v Buffalu životní sezónu.

Ona je ta sezóna pozoruhodná i z klubového pohledu. V pátek zaznamenal Jeff Skinner, mimochodem na ledě bývalého týmu v Carolině, už svůj třicátý gól. Krátce po polovině základní části se tak stal prvním třicetigólovým hráčem Šavlí od ročníku 2011-12, kdy se takto prosadil Jason Pominville.

Šestadvacetiletý forvard je nově šestým nejrychlejším hokejistou v historii klubu, jenž dosáhl na metu 30 branek v sezóně. Na tři desítky gólů potřeboval odehrát 44 utkání. Stejně rychlý byl v sezóně 1971-72 Rick Martin. Rychlejší byli jen Alexandr Mogilnyj v památném ročníku 1992-93 (30 zápasů), klubová legenda Pat Lafontaine (31 v 1991-92 a 42 v 1992-93), Gilbert Perreault (40 v 1977-78) a Rick Martin (41 v 1973-74).

Na kótě 30 je Jeff Skinner teprve druhým hráčem probíhající sezóny. Lepší je pouze Alexandr Ovečkin, který v pátek skóroval dvakrát a posunul se na 32 přesných zásahů.

Nový začátek

Skinner působil předešlých osm sezón v Carolině, kterou byl v roce 2010 z celkového sedmého místa draftován. Prosadil se ihned, o rok později přebral coby devatenáctiletý za vynikajících 63 bodů (31+32) Calder Trophy pro nejlepšího nováčka. Svůj premiérový výkon od té doby nepřekonal, možná proto byl v posledních letech pravidelně zmiňován jako kandidát na výměnu.

V srpnu se jí skutečně dočkal a zatím rozhodně nemusí litovat. Spojení s Jackem Eichelem je pro oba elitní hráče požehnáním. Americký talent je vynikajícím tvůrcem hry, Skinner se vyzná v tlačenici. Skóruje hlavně z předbrankového prostoru. Souhra je jeví efektivní a je velkým důvodem, proč může Buffalo poprvé po osmi letech pomýšlet na postup do play off.

„V útočném pásmu je silný na bruslích,“ všiml si trenér Phil Housley. „Těžko se odstavuje od puku, je tvrdým protivníkem. Je velmi dobrý v hledání volných prostor, nebojí se jít před bránu. Jack pro něj v tomto směru odvádí skvělou práci.“

Nástup Skinnera do nového klubu byl excelentní. Po 18 duelech měl na kontě 13 branek. Jen čtyři hráči v dějinách Buffala byli na úvod sezóny produktivnější: Dave Andreychuk se v prvních 18 zápasech ročníku 1992-93 prosadil 17 krát, Thomas Vanek dal na podzim 2008 ve stejném počtu utkání 15 gólů, Rick Martin 14 (1972-73 a 1973-74), Rick Vaive 14 (1988-89). Posledně jmenovaný se takto zapsal coby nový hráč Buffala.

Hodně lidí předpovídalo, že spojení s Eichelem může Skinnerovi prospět. Vypadá to, že osobní gólové maximum bývalého hráče Caroliny z let 2016-17 (37) brzo padne. „Je to jeden z nejlepších centrů v lize. Hře někdy vyloženě dominuje. Hodně toho pokryje a pro hráče kolem sebe odkrývá na ledě spoustu prostoru,“ pochválil mladšího parťáka z útoku v průběhu listopadu Skinner.

„Hrát jako křídelník s někým takovým na centru vám rozhodně neublíží,“ dodal s úsměvem.

Rodák z Toronta se probudil v pravý čas. V létě mu skončí smlouva, kterou momentálně zatěžuje platový strop Buffala 5,725 milióny dolary. Stane se volným hráčem bez omezení a bude si moci říct o pořádný balík. Pokud udrží nastavené tempo a překoná padesátigólovou hranici, může to být mnohem víc než odborníky odhadovaných 7 miliónů ročně.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.